Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Euroxx: Δεν τελείωσε η άνοδος των ελληνικών τραπεζών - Έρχεται νέο ράλι 33% - 52%

Euroxx: Δεν τελείωσε η άνοδος των ελληνικών τραπεζών - Έρχεται νέο ράλι 33% - 52%
Αρχίζει και πάλι την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών η Euroxx - Δεν έχουν κλείσει ακόμη το discount οι μετοχές τους
Μετά από ένα ράλι κατά 64% από την αρχή του έτους, το βασικό ερώτημα μεταξύ των επενδυτών είναι αν υπάρχει ακόμη αξία για τις ελληνικές τράπεζες ή αν ήρθε η ώρα να αποκομίσουν κέρδη.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Euroxx αρχίζει εκ νέου την κάλυψη των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών και υποστηρίζει ότι υπάρχει σημαντική μακροπρόθεσμη αξία.
Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο με 0,7x σε όρους P/TBV για το 2023 με βιώσιμο ROTE >13%, γεγονός που συνεπάγεται υπερβολικό κόστος ιδίων κεφαλαίων >20%.
Ο δείκτης P/E για το 2023 είναι κοντά στο 5x, ένα discount της τάξης του 10-20% σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς αντίστοιχους κλάδους, παρά τις ισχυρές αποδόσεις, την υπερβολική δημιουργία κεφαλαίων και τα ισχυρά τοπικά μακροοικονομικά μεγέθη.
1_322.JPG
Buy και στις 4 τράπεζες

Η Euroxx δηλώνει bullish για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα εν μέσω:
1) του πολύ ελκυστικού μακροοικονομικού σεναρίου με ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ που προηγούνται των αντίστοιχων της Ευρωζώνης
2) της σημαντικής μακροπρόθεσμης ευκαιρίας για την αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου μετά από μια 10ετή περίοδο απομόχλευσης
3) των ισχυρών καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων εν μέσω μεγάλων αποθεμάτων ρευστότητας και πολύ χαμηλών δεικτών L/D
4) της πολύ υψηλής κάλυψης NPE έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών, η οποία θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν το κόστος κινδύνου πιο κοντά στους μέσους όρους της ΕΕ- και
5) των ανώτερων ROTEs που θα οδηγήσουν σε υπερβολική δημιουργία κεφαλαίων μέχρι το 2025, ανοίγοντας το δρόμο για υψηλή αμοιβή των μετόχων μακροπρόθεσμα.2_239.JPG
Σε αυτό το πλαίσιο, δίνει τιμή στόχο στα 8,50 ευρώ για την Εθνική (+33%), στα 2,30 ευρώ για την Eurobank (+52%), στα 4,60 ευρώ για την Πειραιώς (+38%) και στα 2,10 ευρώ για την Alpha Bank (+40%).
3_163.JPG

Κίνδυνοι

Στους κινδύνους, η Euroxx κατατάσσει την ταχεία μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, την ασθενέστερη μακροοικονομική / ενεργειακή κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της ροής νέων NPE, τους πολιτικούς κινδύνους (τραπεζικός φόρος, περαιτέρω ανώτατα όρια επιτοκίων, πίεση για αύξηση των αποδόσεων καταθέσεων), την πίεση στα spreads και την ηπιότερη αύξηση των δανείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης