Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurobank: Το οικονομικό ημερολόγιο με ορίζοντα τη δημοσιοποίηση του ΑΕΠ β’ 3ήνου 2023 και την έκθεση της DBRS

tags :
Eurobank: Το οικονομικό ημερολόγιο με ορίζοντα τη δημοσιοποίηση του ΑΕΠ β’ 3ήνου 2023 και την έκθεση της DBRS
Τη Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023 η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) αναμένεται να δημοσιεύσει τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών (Balance of Payments) για τον μήνα Ιουν-23
Το ημερολόγιο ανακοινώσεων δεικτών της ελληνικής οικονομίας με ορίζοντα τη δημοσιοποίηση του ΑΕΠ β' τριμήνου 2023 και την έκθεση του οίκου DBRS, παρουσιάζει η Eurobank στο «7 Ημέρες Οικονομία». Επιπρόσθετα, παραθέτει και αναλύει με συνοπτικό τρόπο τη μεταβολή των εν λόγω δεικτών τους τελευταίους μήνες.
Euro1.JPG

  • Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023, Ισοζύγιο Πληρωμών Ιουν-23
Τη Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023 η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) αναμένεται να δημοσιεύσει τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών (Balance of Payments) για τον μήνα Ιουν-23. Στους λογαριασμούς του ισοζυγίου πληρωμών καταγράφονται οι διεθνείς συναλλαγές της εκάστοτε οικονομίας όπως οι αγορές και οι πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών, οι μεταβιβάσεις κεφαλαίων, οι αγορές και οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων κ.α. Στο 5μηνο Ιαν-Μαϊ-23 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (Current Account Balance) διαμορφώθηκε στα €7,2 δισεκ., μειωμένο κατά €3,5 δισεκ. (32,6%) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (βλέπε Σχήμα 1.1). Η εν λόγω βελτίωση προήλθε κυρίως από τα ισοζύγια των αγαθών και των δευτερογενών εισοδημάτων, αντανακλώντας: 1 ον την αύξηση των εξαγωγών αγαθών πλην καυσίμων και πλοίων, τη συρρίκνωση του συνόλου των εισαγωγών -κυρίως των καυσίμων λόγω της μείωσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου- και 2 ον τις μεταβιβάσεις κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕπ) στο πλαίσιο των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και της τελευταίας δόσης των SMPs και ANFAs (επιστροφή κερδών των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών και της ΕΚΤ από την κατοχή ελληνικών ομολόγων). Σε ό,τι αφορά την πορεία των τουριστικών εσόδων, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο 5μηνο Ιαν-Μαϊ-23 ανήλθαν στα €3,2 δισεκ., αυξημένες τόσο σε ετήσια βάση (€0,8 δισεκ., 30,7%) όσο και σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα (€0,4 δισεκ., 13,6%). Την ίδια περίοδο οι ταξιδιωτικές αφίξεις διαμορφώθηκαν στα 5,8 εκατ. ταξιδιώτες, ενισχυμένες κατά 32,9% και 8,6% σε σύγκριση με το 2022 και το 2019 αντίστοιχα, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι ναι μεν μειώθηκε στα €541,0 από €554,2 το 2022 (-2,4%), εντούτοις ήταν υψηλότερη κατά 4,3% σε σύγκριση με το 2019.
Η δημοσίευση των στοιχείων του ισοζυγίου πληρωμών του Ιουν-23 θα ολοκληρώσει το σύνολο των παρατηρήσεων των εν λόγω λογαριασμών για το β’ τρίμηνο 2023 παρέχοντας μια εκτίμηση της συνεισφοράς του εξωτερικού τομέα στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της περιόδου Απρ-Ιουν-23. Βάσει των έως τώρα δημοσιευθέντων στοιχείων - συμπεριλαμβανομένων των εμπορευματικών συναλλαγών του Ιουν-23- η συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών στο ΑΕΠ του β’ τριμήνου 2023 αναμένεται να είναι θετική καθότι παρατηρείται βελτίωση-διόρθωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών.
Euro2.JPG

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης