Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αλλάζουν οι συσχετισμοί… - Οι μετοχές είναι υπεραγορασμένες σε σχέση με τα ομόλογα

Αλλάζουν οι συσχετισμοί… - Οι μετοχές είναι υπεραγορασμένες σε σχέση με τα ομόλογα
Είναι πιο πιθανή μια αντιστροφή μετοχών-ομολόγων μέσω ράλι των ομολόγων περισσότερο από ό,τι των μετοχών
Ο λόγος μετοχών-ομολόγων είναι σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι δυνατή κάποια αντιστροφή του μέσου όρου, δηλαδή ότι οι μετοχές θα υποαποδώσουν έναντι των ομολόγων. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε μέσω πωλήσεων των μετοχών περισσότερο από ό,τι των ομολόγων, είτε, το πιθανότερο, δεδομένης της υπερβάλλουσας αξίας των ομολόγων, μέσω ράλι των ομολόγων περισσότερο από ό,τι των μετοχών.
Οι μετοχές έχουν υποχωρήσει λίγο τις τελευταίες εβδομάδες, με πτώση περίπου 4% από το υψηλό του Ιουλίου, αλλά τα ομόλογα έχουν υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να είναι σχεδόν 60 μονάδες βάσης υψηλότερες στο 4,3%.
Αυτό έχει οδηγήσει τον ετήσιο ρυθμό αύξησης του λόγου μετοχών-ομολόγων σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά το 2018 και για λίγο στις αρχές του 2020. Όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα, ο δείκτης μετοχών-ομολόγων αντιστρέφεται στον μέσο όρο και βρισκόμαστε γύρω από επίπεδα ανάπτυξης όπου θα μπορούσε σύντομα να επιστρέψει στον μέσο όρο (ή να υπερβεί τον μέσο όρο προς τα κάτω).
1_54.jpg
Αυτό συνάδει με το συμπιεσμένο ασφάλιστρο κινδύνου μετοχών (ERP).
Το ERP αποτυπώνει τη σχετική αποτίμηση μεταξύ μετοχών και ομολόγων.
Έχει πέσει σε χαμηλά επίπεδα άνω των 15 ετών, καθώς η απόδοση των κερδών πέφτει σε σχέση με την απόδοση του 10ετούς. Οι μετοχές προσφέρουν μόνο 30 μονάδες βάσης μεγαλύτερη απόδοση από ένα 10ετές κρατικό ομόλογο.
2_90.jpg
Σημαντικό είναι και το ενδιαφέρον για μετρητά χωρίς κίνδυνο με υψηλές αποδόσεις.
Γιατί να αναλάβει κάποιος το ρίσκο των μετοχών όταν μπορείτε να κλειδώσετε 4,3% για δέκα χρόνια ή πολύ πάνω από 5% για λιγότερο από ένα χρόνο, με ουσιαστικά μηδενικό ρίσκο;
Πράγματι, τέτοιες ζουμερές προσφορές ενισχύουν τις αποδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων μακράς/βραχείας επένδυσης σε μετοχές.
Τα βραχυπρόθεσμα κεφάλαιά τους συνήθως χρηματοδοτούν το μεγαλύτερο μέρος των μακροπρόθεσμων επενδύσεών τους και μπορούν να επενδύσουν τα υπόλοιπα μετρητά σε έντοκα γραμμάτια υψηλής απόδοσης.
Ένα αναμενόμενο χαρακτηριστικό της σημερινής κατάστασης του πληθωρισμού που έγινε πραγματικότητα είναι η θετική πλέον συσχέτιση μεταξύ μετοχών και ομολόγων. Τις ημέρες του χαμηλού και σταθερού πληθωρισμού η αρνητική τους συσχέτιση σήμαινε ότι τα ομόλογα αποτελούσαν μια καλή αντιστάθμιση για τις μετοχές. Αυτό δεν ισχύει πλέον.
3_71.jpg
Δεδομένου ότι τα ομόλογα είναι βραχυπρόθεσμα υπερπουλημένα, και αν υποθέσουμε ότι αυτή η θετική συσχέτιση παραμένει, τότε είναι πιο πιθανό να δούμε μια αντιστροφή μετοχών-ομολόγων μέσω ράλι των ομολόγων περισσότερο από ό,τι των μετοχών, καθώς η πτώση των αποδόσεων επιτρέπει στις μετοχές να τερματίσουν το σερί απωλειών τριών εβδομάδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης