Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Αυξάνει τις προβλέψεις για χρεκοπίες εταιριών στις αναδυόμενες αγορές - Κίνδυνος μετάδοσης από τη Country Garden της Κίνας

JP Morgan: Αυξάνει τις προβλέψεις για χρεκοπίες εταιριών στις αναδυόμενες αγορές - Κίνδυνος μετάδοσης από τη Country Garden της Κίνας
H JP Morgan αναμένει ότι η ακίνητη περιουσία της Κίνας θα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% του συνόλου των εταιρικών χρεοκοπιών υψηλής απόδοσης των αναδυόμενων αγορών το 2023
Σχετικά Άρθρα

Σε αναβάθμιση των προβλέψεων για default σε εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης στις αναδυόμενες αγορές προχώρησε η JP Morgan, κυρίως λόγω των αυξανόμενων φόβων μετάδοσης στον τομέα των ακινήτων της Κίνας από μια πιθανή αθέτηση πληρωμών της Country Garden.
Η επενδυτική τράπεζα με έδρα τις ΗΠΑ αύξησε την παγκόσμια πρόβλεψή της για το 2023 σε 9,7% από 6%. Επίσης, αναβάθμισε την πρόβλεψή της για το ποσοστό αθέτησης πληρωμών υψηλής απόδοσης στην Ασία στο 10% από 4,1% - το ποσοστό αυτό μειώνεται σε μόλις 1%, αν εξαιρεθούν τα ακίνητα της Κίνας.
Η JP Morgan αναμένει ότι η ακίνητη περιουσία της Κίνας θα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% του συνολικού όγκου αθέτησης το 2023, ακολουθούμενη από το 35% από ρωσικές επιχειρήσεις και το 12% από βραζιλιάνικους εκδότες.
Το μέγεθος της αύξησης της εκτίμησης της JP Morgan για τον κίνδυνο χρεοκοπίας υπογραμμίζει τους φόβους ότι μια χρεοκοπία της Country Garden θα έχει πολύ ευρύτερες επιπτώσεις στον κινεζικό τομέα των ακινήτων και στην ευρύτερη οικονομία. Σημειώνεται ότι η Country Garden διαθέτει πολύ μεγαλύτερο και ευρύτερο χαρτοφυλάκιο αναπτύξεων από την China Evergrande Group, η οποία περιέπεσε σε αθέτηση πληρωμών το 2021 και ανακοίνωσε ένα υπεράκτιο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης χρέους τον Μάρτιο.

Τα προβλήματα στον κινεζικό τομέα ακινήτων

Ο κινεζικός τομέας των ακινήτων παραπαίει από το 2020. Τα χρόνια της πληθωρικής ανάπτυξης οδήγησαν στην κατασκευή πόλεων-φαντασμάτων, όπου η προσφορά ξεπέρασε τη ζήτηση, καθώς οι κατασκευαστές προσπαθούσαν να επωφεληθούν από την επιθυμία για ιδιοκατοίκηση και επενδύσεις σε ακίνητα.
Τα μέτρα αυτά, γνωστά ως η πολιτική των «τριών κόκκινων γραμμών» της Κίνας, υποδεικνύουν τρεις συγκεκριμένες προϋποθέσεις ισολογισμού που πρέπει να πληρούν οι εργολάβοι αν θέλουν να αναλάβουν περισσότερο χρέος. Οι κανόνες απαιτούν από τους κατασκευαστές να περιορίσουν το χρέος τους σε σχέση με τις ταμειακές ροές, τα περιουσιακά στοιχεία και τα επίπεδα κεφαλαίου της εταιρείας.
Ο περιορισμός, ωστόσο, έχει επίσης επιβαρύνει την ανάπτυξη, δεδομένου ότι ο τομέας αντιπροσωπεύει άμεσα και έμμεσα έως και το ένα τρίτο της οικονομικής δραστηριότητας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Την Τετάρτη, τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές των νέων κατοικιών στην Κίνα μειώθηκαν για πρώτη φορά φέτος τον Ιούλιο, σημειώνοντας πτώση 0,2% σε μηνιαία βάση και 0,1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters που βασίζονται σε στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Αυτό είναι το τελευταίο σε μια σειρά αδύναμων στοιχείων που δείχνουν ότι η ανάπτυξη παραπαίει και οδηγούν σε εκκλήσεις για στήριξη της πολιτικής.
Η Country Garden, που ήταν μία από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρείες της Κίνας, έχει προθεσμία μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου για να καταβάλει τα κουπόνια που δεν πλήρωσε στις 7 Αυγούστου για δύο ομόλογα σε δολάριο. Την περασμένη εβδομάδα, ανέστειλε επίσης τη διαπραγμάτευση σε 11 εγχώρια ομόλογα και εξέδωσε προειδοποίηση ότι αναμένει να σημειώσει ζημίες εξαμήνου σε ετήσια βάση έως και 55 δισ. γιουάν (7,5 δισ. δολάρια).
Στο ίδιο σημείωμα, η JP Morgan ανέφερε ότι μια αθέτηση πληρωμών της Country Garden θα μπορούσε να προσθέσει 9,9 δισ. δολάρια στον ετήσιο απολογισμό εταιρικών default υψηλής απόδοσης των αναδυόμενων αγορών παγκοσμίως, αυξάνοντας τον συνολικό όγκο αθέτησης για τον κινεζικό τομέα ακινήτων σε 17 δισ. δολάρια μέχρι σήμερα το 2023.
Η JP Morgan εκτιμά ότι μια χρεοκοπία της Country Garden θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε χρεοκοπίες αξίας 8 δισ. δολαρίων μεταξύ των υπόλοιπων μικρότερων κινεζικών κατασκευαστών ακινήτων και άλλα 2 δισ. δολάρια για «κάποια άσκηση διαχείρισης υποχρεώσεων» από τη μετάδοση σε άλλους κινεζικούς τομείς υψηλής απόδοσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης