Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Η κρίση εντείνει την ανάγκη των χωρών για ενεργειακή μετάβαση

DBRS: Η κρίση εντείνει την ανάγκη των χωρών για ενεργειακή μετάβαση
Σχόλιο της DBRS για την ενεργειακή μετάβαση σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Σχετικά Άρθρα
Η πρόσφατη ενεργειακή κρίση καταδεικνύει την ανάγκη των χωρών να επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τους κινδύνους για την ενεργειακή ασφάλεια, αναφέρει σε έκθεσή της η DBRS.
Όπως σημειώνει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, ως απάντηση τόσο στις απαιτήσεις της αγοράς όσο και στις κανονιστικές αλλαγές, οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική επενδύουν σε επιχειρηματικούς τομείς χαμηλών εκπομπών.
Οι πολιτικές ενεργειακής μετάβασης προς το παρόν έχουν μέτριες επιπτώσεις αξιολόγησης -πιστοληπτικής ικανότητας- για τις εταιρείες στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Οι χώρες που δεσμεύτηκαν να εφαρμόζουν από νωρίς πολιτικές απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα χρησιμοποίησαν μια προσέγγιση βασιζόμενη σε κανόνες και κυρώσεις, κυρίως θέτοντας μια τιμή στις εκπομπές άνθρακα. Πρόσφατα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρόσφεραν περισσότερα κίνητρα, χαλαρώνοντας τους κανονισμούς και προσφέροντας επιδοτήσεις για να ενθαρρύνουν τη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια. Ανεξάρτητα από την προσέγγιση, οι πρόσφατες πολιτικές και κλιματικές κρίσεις έχουν αποκαλύψει δύο δυνάμεις στον ενεργειακό τομέα: οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες πρέπει να προχωρήσουν σε απαλλαγή από τις εκπομπές και ανάπτυξη περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον κίνδυνο για την ενεργειακή ασφάλεια».
Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, όπως η BP Plc, η Shell Plc, η TotalEnergies SE, η Chevron Corp και η ExxonMobil Corp πραγματοποιούν στρατηγικές προσαρμογές ώστε να αντικατοπτρίζουν τόσο τις ρυθμιστικές αλλαγές προς την ενεργειακή μετάβαση όσο και τις απαιτήσεις της αγοράς για παλαιού τύπου μορφές ενέργειας. Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου κατευθύνουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο των κεφαλαιουχικών δαπανών προς πρωτοβουλίες απαλλαγής από τις εκπομπές, επενδύοντας σε επιχειρηματικούς τομείς χαμηλών εκπομπών άνθρακα, σε τρόπους μείωσης των εκπομπών των παραδοσιακών επιχειρήσεων ή και στα δύο. «Από άποψη πιστοληπτικής ικανότητας, το κόστος που σχετίζεται με την ενεργειακή μετάβαση θα μπορούσε να επιβαρύνει τους εταιρικούς ισολογισμούς. Ωστόσο, η μετάβαση θα διαρκέσει πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί και το κόστος πιθανότατα θα μοιραστεί μεταξύ των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Έτσι, βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, οι πολιτικές ενεργειακής μετάβασης έχουν μέτριες επιπτώσεις για τις εταιρείες», υπογραμμίζεται.
«Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής απαιτούν από τις χώρες σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική να εντείνουν τις πολιτικές που αποσκοπούν στον επαναπροσανατολισμό των οικονομιών μακριά από μορφές ενέργειας που εκπέμπουν αέρια θερμοκηπίου. Ταυτόχρονα, η μακροχρόνια αναγνώριση ότι τα ορυκτά καύσιμα, ειδικά το φυσικό αέριο, θα συνεχίσουν στο άμεσο μέλλον να διαδραματίζουν βασικό ρόλο στο μείγμα ενεργειακού εφοδιασμού έγινε πιο εμφανής μετά την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η πρόκληση τόσο για τις κυβερνήσεις όσο και για τις εταιρείες είναι να εξισορροπήσουν τη μεσοπρόθεσμη επιτακτική ανάγκη για απαλλαγή από τον ενεργειακό εφοδιασμό έναντι των βραχυπρόθεσμων απαιτήσεων για προσιτή και σταθερά διαθέσιμη ενέργεια», καταλήγει η DBRS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης