Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

SOS για νέα ενεργειακή κρίση - Οι 6 λόγοι που μια απεργία στην Αυστραλία επηρεάζει το φυσικό αέριο

SOS για νέα ενεργειακή κρίση - Οι 6 λόγοι που μια απεργία στην Αυστραλία επηρεάζει το φυσικό αέριο
Περίπου τα τρία τέταρτα των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αυστραλίας πηγαίνουν σε τέσσερις ασιατικούς αγοραστές
Σχετικά Άρθρα
Η Chevron και η Woodside Energy Group δήλωσαν ότι διεξάγουν συνομιλίες με τα συνδικάτα για να αποτρέψουν απεργίες στις αυστραλιανές εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), οι οποίες συνολικά αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% της παγκόσμιας παραγωγής.
Οι ανησυχίες για απεργιακές κινητοποιήσεις στις υπεράκτιες πλατφόρμες φυσικού αερίου της Woodside στο North West Shelf και στις μονάδες LNG της Chevron στο Gorgon και στο Wheatstone εκτόξευσαν τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, λόγω των φόβων ότι η κίνηση αυτή θα τροφοδοτούσε τον ανταγωνισμό μεταξύ των ασιατικών και των ευρωπαϊκών αγοραστών για τα φορτία. Μάλιστα, έχουν αναζυπυρωθεί και οι ανησυχίες για νέα ενεργειακή κρίση...
Το Reuters εξηγεί μέσω έξι ερωταπαντήσεων, τους λόγους για τους οποίους μια απεργία στην Αυστραλία επηρεάζει τις αγορές φυσικού αερίου.

1. Γιατί έχει σημασία το αυστραλιανό LNG;

Η Αυστραλία διατήρησε το στέμμα της ως ο μεγαλύτερος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, εξάγοντας 80,9 εκατομμύρια μετρικούς τόνους (ΜΤ) το 2022 σε σύγκριση με 79 ΜΤ το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Φυσικού Αερίου.
Το μερίδιο της χώρας στην παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου εκτιμάται σε 20,2%.

2. Ποιος αγοράζει αυστραλιανό LNG;

Περίπου τα τρία τέταρτα των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αυστραλίας πηγαίνουν σε τέσσερις ασιατικούς αγοραστές: Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Ινδία, ως επί το πλείστον με μακροπρόθεσμα συμβόλαια, και σχεδόν καθόλου στην Ευρώπη.
Η εταιρεία συμβούλων Rystad Energy εκτιμά ότι η Κίνα και η Ιαπωνία μαζί αγόρασαν περίπου 26 εκατομμύρια μετρικούς τόνους αυστραλιανού υγροποιημένου φυσικού αερίου, περισσότερο από το 60% των εξαγωγών της χώρας, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023.

3. Ποιες εγκαταστάσεις LNG υπάρχουν στην Αυστραλία;

Υπάρχουν 10 εγκαταστάσεις υγροποίησης στην Αυστραλία με συνδυασμένη ονομαστική δυναμικότητα 87,7 εκατομμυρίων μετρικών τόνων ετησίως (Mtpa), σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ομάδας Εισαγωγέων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (GIIGNL).

4. Ποιες εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να επηρεαστούν από μια απεργία;

Εάν προχωρήσει, η απεργία αναμένεται να επηρεάσει τρεις από τις μεγαλύτερες από αυτές τις εγκαταστάσεις: Northwest Shelf (NWS), την οποία διαχειρίζεται ο όμιλος Woodside Energy Group, και τις Gorgon και Wheatstone, τις οποίες διαχειρίζεται η Chevron.
Η ονομαστική δυναμικότητα των τριών εγκαταστάσεων ξεπερνά τους 40 Mtpa και αντιπροσωπεύει περίπου το 50% της συνολικής αυστραλιανής παραγωγής, σύμφωνα με τον Robert Songer, αναλυτή LNG στην εταιρεία πληροφοριών δεδομένων ICIS, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι αυστραλιανές εξαγωγές τον Ιούλιο ήταν 6,46 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι.

5. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις παγκοσμίως;

Οι αναλυτές της Bernstein δήλωσαν ότι στο χειρότερο σενάριο, η διακοπή λειτουργίας των NWS, Gorgon και Wheatstone LNG θα αφαιρούσε 41 Mtpa LNG από την αγορά ή περίπου το 11% της προσφοράς, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των παγκόσμιων τιμών φυσικού αερίου.
Πρόσθεσαν, ωστόσο, ότι η διαμάχη είναι πιθανό να επιλυθεί, δεδομένου ότι η Woodside έχει μακρά ιστορία στη διαχείριση βιομηχανικών εργατικών διαφορών με επιτυχία.

6. Οι αγοραστές αναζητούν άλλες «πηγές»;

Την Πέμπτη, η νοτιοκορεατική Korea Midland Power Co (KOMIPO) προκήρυξε διαγωνισμό για ένα φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου για παράδοση 1,6 τρισεκατομμυρίων βρετανικών θερμικών μονάδων τον Οκτώβριο, δήλωσαν πηγές του κλάδου στο Reuters.
Ο Toby Copson, παγκόσμιος επικεφαλής των συναλλαγών της Trident LNG, δήλωσε ότι η Βόρεια Ασία -κυρίως η Ιαπωνία και η Κορέα- θα προσπαθήσει ενεργά να μετριάσει τυχόν διαταραχές του εφοδιασμού μετά την κίνηση της KOMIPO.
“Αυτό από μόνο του θα μπορούσε να ωθήσει άλλους παίκτες να αρχίσουν να υποβάλλουν προσφορές νωρίτερα από το αναμενόμενο για να προλάβουν τις κινήσεις τιμολόγησης προς τα πάνω. Ασχολούμαστε με το “τι θα γίνει αν” και οι αγορές αντιδρούν δυσανάλογα σε υπονοούμενες απειλές, όπως ανισορροπίες στην προσφορά ή εμπόδια”, πρόσθεσε.
Ενώ οι spot τιμές του LNG παραμένουν σταθερές, οι τιμές για τα συμβόλαια των επόμενων δύο μηνών είναι 10-15% υψηλότερες.
Οι αναλυτές της Bernstein δήλωσαν ότι οι τιμές θα μπορούσαν ενδεχομένως να αυξηθούν πολύ περισσότερο εάν η απεργία συνεχιστεί.
Με βάση ένα τυπικό μέγεθος φορτίου 60.000 μετρικών τόνων, η απεργία θα μπορούσε να προκαλέσει διακοπή 50-60 φορτίων ανά μήνα, εκτίμησαν ο Songer και άλλοι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης