Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το ΔΝΤ κατακρίνει τα υψηλά επιτόκια και τα κριτήρια των stress tests στις ΗΠΑ

Το ΔΝΤ κατακρίνει τα υψηλά επιτόκια και τα κριτήρια των stress tests στις ΗΠΑ
Άρθρο στο blog του ΔΝΤ (από Tobias Adrian, Hiroko Oura)
Σχετικά Άρθρα
Οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες σε μία προσπάθεια να περιορίσουν το μεγαλύτερο ξέσπασμα πληθωρισμού των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, προκάλεσαν πιέσεις σε τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρώπης, παραδέχεται σε ανάλυσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Γενικότερα, οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι θετικές για τις τράπεζες εάν μπορούν να εισπράξουν περισσότερα από τα δάνεια από όσα πληρώνουν στους καταθέτες, «αλλά αυτή τη φορά ήταν διαφορετικά». Ορισμένες τράπεζες έχασαν χρήματα από τα ομόλογα -ακόμη και από ασφαλή ομόλογα των ΗΠΑ. «Αυτό ταρακούνησε ορισμένους πελάτες, οι οποίοι έκαναν γρήγορα αναλήψεις. Αρκετές τράπεζες απέτυχαν. Η ταχεία σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να καταστήσει ασταθείς τις αγορές ομολόγων και παραγώγων. (...)
Πριν από τον Μάρτιο, τονίσαμε τους κινδύνους από τέτοιες μετατοπίσεις στις αγορές ομολόγων σε μη τραπεζικές χρηματοπιστωτικές εταιρείες. Πολλές από αυτές διαθέτουν μεγάλες επενδύσεις σε ομόλογα και υποφέρουν», επισημαίνουν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ στο άρθρο, υπενθυμίζοντας: «Οι μεταρρυθμίσεις μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, απαιτούσαν από τις τράπεζες να διατηρούν περισσότερα μετρητά και ομόλογα. Επιπλέον, σε πολλές χώρες μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, οι τράπεζες μπορούν πλέον να δανείζονται πιο εύκολα από τις κεντρικές τράπεζες για να αποφύγουν την πώληση ομολόγων σε αγορές που υποχωρούν. Ωστόσο, στην περίπτωση της Silicon Valley Bank, αυτές οι διασφαλίσεις δεν λειτούργησαν καλά. Η αξία των ομολόγων της κατρακύλησε εν μέσω ταχείας νομισματικής σύσφιξης, πλήττοντας τα κέρδη, τα κεφάλαια και τα αποθέματα μετρητών. Οι καταθέτες απέσυραν κεφάλαια. Η τράπεζα δεν ήταν έτοιμη να αποκτήσει έγκαιρα πρόσβαση στη ρευστότητα της κεντρικής τράπεζας και απέτυχε, όπως και άλλες τράπεζες των ΗΠΑ».
Οι αναλύσεις κινδύνου θα πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή σε δυνητικά ευάλωτες μικρότερες χρηματοοικονομικές εταιρείες, ξεκινώντας με την αξιολόγηση των επιχειρηματικών μοντέλων και ζητημάτων που σχετίζονται με τη διαχείριση κινδύνου. Για παράδειγμα, σημειώνει το ΔΝΤ, οι αρχές των ΗΠΑ χαλάρωσαν τις απαιτήσεις των stress tests για τις μικρές και μεσαίες τράπεζες το 2019. Ως αποτέλεσμα, η ετήσια δοκιμασία των stress tests της Federal Reserve για το 2020 παρέλειψαν τη Silicon Valley Bank και άλλες περιφερειακές τράπεζες.
«Οι αναλύσεις θα πρέπει να διερευνούν στενά τις διασυνδέσεις της πίεσης στην αγορά περιουσιακών στοιχείων, των κερδών των χρηματοπιστωτικών εταιρειών και του κινδύνου τους, ειδικά για τις τράπεζες. Οι τυπικές προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων FSAP εξετάζουν την πίεση στο τραπεζικό κεφάλαιο και τους κινδύνους χωριστά, αλλά δεν λαμβάνουν πλήρως υπόψη την αλληλεπίδρασή τους.
Τα FSAP θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την καλύτερη κατανόηση της διάχυσης του κινδύνου χρηματοδότησης στις χρηματοπιστωτικές εταιρείες -που ονομάζονται κίνδυνοι ρευστότητας σε όλο το σύστημα. Για παράδειγμα, η αναταραχή στην αγορά ομολόγων θα μπορούσε να προκαλέσει άγχος ρευστότητας σε ορισμένες εταιρείες και στη συνέχεια να επεκταθεί σε ολόκληρο το σύστημα καθώς ξεπουλούν τα περιουσιακά τους στοιχεία, μειώνοντας τις τιμές τους και αποσύροντας τη χρηματοδότηση η μία από την άλλη».
«Η εις βάθος και ολοκληρωμένη εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα τώρα θα πρέπει να είναι ακόμη πιο πολύτιμη από ό,τι συνήθως, δεδομένης της αυξημένης προσοχής στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε έναν σημαντικό παγκόσμιο κύκλο νομισματικής σύσφιξης», καταλήγει το ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης