Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Sevens Report Research: Παρά την άνοδο στις αγορές, η κρίση σιγοκαίει - Tα πέντε σημάδια που προμηνύουν κατάρρευση

Sevens Report Research: Παρά την άνοδο στις αγορές, η κρίση σιγοκαίει - Tα πέντε σημάδια που προμηνύουν κατάρρευση
Παρά την άνοδο στις αγορές, η κρίση σιγοκαίει... ακόμη
Παρά την αξιομνημόνευτη άνοδο που καταγράφεται στις αγορές και τα ιστορικά υψηλά επίπεδα στα οποία έχουν «σκαρφαλώσει» οι αμερικανικές μετοχές, η κρίση… σιγοκαίει, και μάλιστα μπορεί οσονούπω να υπάρξει νέα bear market…
Τάδε έφη ο αναλυτής του Sevens Report Research Tyler Richey.
Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται σχετικά, ο δείκτης Dow Jones και ο δείκτης S&P 500 έκλεισαν τη Δευτέρα σε νέα υψηλά για το 2023, ενώ απέχουν κάτι λιγότερο από 4,5% σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά τους.
«Σεβόμαστε το ράλι και αναγνωρίζουμε ότι η τάση στις μετοχές είναι ακόμη ανοδική, αλλά παραμένουμε “επιφυλακτικοί” όσον αφορά τις μετοχές δεδομένης της βαθιάς ανεστραμμένης καμπύλης αποδόσεων στα ομόλογα» έγραψε ο Richey σε έκθεσή του.
«Θεωρούμε το γεγονός ότι τα περισσότερα spreads στα αμερικανικά ομόλογα έχουν αντιστραφεί σε επίπεδα πρωτόγνωρα, που είχαμε να δούμε από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, κάτι που αποτελεί σαφές προειδοποιητικό σημάδι ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις πάνω από 500 μονάδες βάσης εκ μέρους της Fed σε λιγότερους από 18 μήνες ήταν υπερβολικές για την οικονομία».
Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν πέντε ενδείξεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επενδυτές να αναγνωρίσουν την έναρξη μιας υφεσιακής bear market για τις μετοχές, συμπλήρωσε ο Richey.

Tα πέντε σημάδια...

Μια απότομη άνοδος της καμπύλης αποδόσεων: Οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθούν την κλίση στην καμπύλη αποδόσεων, ειδικά εάν η διαφορά μεταξύ του 10ετούς και του 2ετούς ομολόγου των ΗΠΑ κινηθεί πάνω από -83 μονάδες βάσης, καθώς αυτό θα ήταν το πρώτο βήμα προς μια περαιτέρω δυναμική κλίση, είπε ο Richey.
Σύμφωνα με το FactSet, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου ήταν στο 4,85% τη Δευτέρα (31/8), ενώ η απόδοση του 10ετούς ήταν κοντά στο 3,96%,.
Η απότομη άνοδος στην καμπύλη αποδόσεων αναφέρεται στη μετατόπιση της καμπύλης αποδόσεων που προκαλείται από τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, τα οποία μειώνονται ταχύτερα από τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, λόγω των αναμενόμενων μειώσεων στα επιτόκια της Federal Reserve χάριν στήριξης μιας παραπαίουσας οικονομίας.

Σημαντική διεύρυνση των spreads στα ομόλογα υψηλής απόδοσης: Θα πρέπει να θεωρείται προειδοποιητικό σημάδι εάν το spread στο yield του δείκτη ICE BofA ΗΠΑ αυξηθεί πάνω από 100 μονάδες βάσης από τα τρέχοντα επίπεδά του στο 5%, σημείωσε ο Richey.
Σύμφωνα με τα Οικονομικά Στοιχεία της Federal Reserve, το spread ήταν 3,8% πάνω από την απόδοση του ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου χωρίς κινδύνους στις 28 Ιουλίου.

Σημαντική άνοδος στο VIX επιβεβαιώθηκε από την άνοδο του δείκτη Put/Call στην αγορά παραγώγων.
Μια σημαντική αύξηση του δείκτη μεταβλητότητας Cboe VIX, ένας δείκτης του επιπέδου τεκμαρτής μεταβλητότητας μιας σειράς options με βάση τον S&P 500 θα έδειχνε αυξανόμενη ζήτηση για δικαιώματα προαίρεσης.
Εν τω μεταξύ, ξαφνική άνοδος του δείκτη put/call θα έδειχνε ζήτηση για puts option, κάτι που θα υποδήλωνε άνοιγμα θέσεων για προστασία από τυχόν πτώση, αντί για call options.
Τα put options δίνουν στους επενδυτές το δικαίωμα να πουλήσουν μια μετοχή, ενώ τα call options δίνουν το δικαίωμα αγοράς μιας μετοχής.

Οπισθοδρόμηση στη διάρθρωση των όρων του VIX: Εάν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πρώτου μήνα στον VIX αυξηθούν περισσότερο από τις τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων του προηγούμενου μήνα, αυτό μπορεί να δείχνει ότι αυξάνεται η ζήτηση για αντιστάθμιση, σημείωσε ο Richey.

Απότομη άνοδος του δείκτη του δολαρίου: «Το timing αυτού του πράγματος είναι λίγο πιο… δύσκολο, καθώς μπορεί να υπάρξει στροφή προς το δολάριο όταν οι μετοχές φτάσουν στο peak τους, αλλά ένα σταθεροποιητικό δολάριο προσφέρει επίσης σαφή επιβεβαίωση ότι μπαίνουμε σε περίοδο αποστροφής κινδύνου στις παγκόσμιες αγορές» έγραψε ο Richey.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης