Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Pimco: Οι αγορές κάνουν ένα ολέθριο λάθος με τη Fed... και ίσως το μετανιώσουν

Pimco: Οι αγορές κάνουν ένα ολέθριο λάθος με τη Fed... και ίσως το μετανιώσουν
Ο κίνδυνος αύξησης των επιτοκίων θα παραμείνει πιθανότατα για αρκετό καιρό ακόμη
Δεκαέξι μήνες αφότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ξεκίνησε τον πιο επιθετικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων της εδώ και δεκαετίες, οι αγορές ανασαίνουν με ανακούφιση ότι η κεντρική τράπεζα - επιτέλους - μπορεί τελικά να έχει τελειώσει.
Στην Pacific Investment Management ωστόσο, ο Daniel Ivascyn λέει ότι οι επενδυτές θα ήταν φρόνιμο να θυμούνται ότι αυτό δεν είναι σίγουρο.
Δεν είναι ένας αντιφρονούντας που αντιτίθεται στην ευρύτερη συναίνεση ότι η κεντρική τράπεζα βρίσκεται κοντά στο τέλος της εκστρατείας σύσφιξης.
Η Fed θα μπορούσε να αυξήσει ξανά τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, αν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό το στηρίξουν, είπε, αν και οι πιθανότητες είναι "κοντά σε μια ανατροπή της πολιτικής".

Παραμένουν οι κίνδυνοι

Αλλά ακόμη και αν παραμείνει σταθερή τότε, είπε, ο κίνδυνος αύξησης των επιτοκίων θα παραμείνει πιθανότατα για αρκετό καιρό ακόμη.
Ένας είναι ο λόγος: Η αγορά ακινήτων παρέμεινε ανθεκτική παρά το απότομο άλμα στα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων, εν μέρει επειδή τόσοι πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών κλείδωσαν τα χαμηλά επιτόκια.
Και αυτές οι αυξημένες τιμές των ακινήτων μπορεί να συνεχίσουν να μεταδίδονται στα ενοίκια, ασκώντας ανοδική πίεση στους δείκτες πληθωρισμού.
"Υπάρχει πιθανότητα ο πληθωρισμός να παραμείνει επίμονος και πάνω από τους στόχους της κεντρικής τράπεζας", δήλωσε ο Ivascyn, συνδιαχειριστής του αμοιβαίου κεφαλαίου Pimco Income Fund ύψους 124 δισ. δολαρίων, το οποίο έχει κερδίσει περίπου το 90% των ομοειδών του το 2023 και τα τελευταία πέντε χρόνια.
"Έτσι, αν η Fed κάνει παύση και δεν προχωρήσει ξανά φέτος, θα είναι επικίνδυνο να πιστεύουμε ότι τελείωσε".

Το σήμα της Fed

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές περιμένουν εδώ και καιρό από τη Fed να δώσει σήμα για το άμεσο τέλος της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της.
Και οι traders έχουν προηγουμένως βιαστεί να προβλέψουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αλλάξει πορεία, ιδίως όταν οι φόβοι για μια τραπεζική κρίση φούντωσαν τον Μάρτιο.
Την Τετάρτη, ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell ενίσχυσε τις ελπίδες για ένα τέλος, όταν δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενδέχεται να μην αυξήσουν τα επιτόκια κατά την επόμενη συνεδρίασή τους τον Σεπτέμβριο.
Είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές εκθέσεις που θα βγουν τους επόμενους δύο μήνες και επισήμανε μια ελπιδοφόρα επιβράδυνση του πληθωρισμού.
Παράλληλα, η οικονομία παραμένει ανθεκτική, με την αγορά κατοικίας να είναι ισχυρή, τις μισθοδοσίες να συνεχίζουν να επεκτείνονται και τις καταναλωτικές δαπάνες να εξακολουθούν να αυξάνονται.
Την Πέμπτη, το Υπουργείο Εμπορίου ανέφερε ότι η οικονομία επιταχύνθηκε απροσδόκητα κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι το φάσμα περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων θα συνεχίσει να σκιάζει τις αγορές, καθώς η Fed παρακολουθεί να διασφαλίζει ότι η ανάπτυξη δεν θα προκαλέσει επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Δεν έχει νικηθεί ο πληθωρισμός

Ο Ivascyn δήλωσε ότι ο αντίκτυπος των κινήσεων της Fed έχει αμβλυνθεί επειδή τόσα πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις δανείστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Αυτά τα χαμηλά επιτόκια έδωσαν στους ιδιοκτήτες ακινήτων ελάχιστα κίνητρα για να τα πουλήσουν, συμβάλλοντας σε μια σπανιότητα που άσκησε ανοδικές πιέσεις στις τιμές.
"Υπάρχει σίγουρα η πιθανότητα αυτός ο κύκλος να επιμηκυνθεί πολύ περισσότερο λόγω της εξαιρετικής περιόδου χαμηλών επιτοκίων μετά το Covid που βοήθησε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να κλείσουν το χρέος", δήλωσε ο Ivascyn, ο οποίος δήλωσε ότι διατηρεί ρευστότητα για να εκμεταλλευτεί τις κινήσεις της αγοράς εάν αλλάξει το κλίμα.
"Υπάρχει η πιθανότητα κάποιας εκ νέου επιτάχυνσης των τιμών των κατοικιών λόγω αυτής της δυναμικής", είπε.
"Η Fed δεν είναι ακόμη έτοιμη να κηρύξει τη νίκη στον πληθωρισμό".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης