Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bridgewater: Μην γιορτάζετε το τέλος του πληθωρισμού - Δεν αποκλείεται νέα άνοδο στις ενεργειακές τιμές

Bridgewater: Μην γιορτάζετε το τέλος του πληθωρισμού - Δεν αποκλείεται νέα άνοδο στις ενεργειακές τιμές
Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα αρχίσει σύντομα να μειώνει τα επιτόκια
Υπερβολικούς -χαρακτηρίζει ο επικεφαλής επενδύσεων της Bridgewater Associates- τους ισχυρισμούς περί θανάτου πληθωρισμού.
«Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί, αλλά εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλός και πιθανώς θα εξισορροπηθεί εκεί που βρίσκεται» δήλωσε ο Bob Prince της Bridgewater Associates στους Financial Times. «Είναι πιθανό να μείνουμε κολλημένοι γύρω από αυτό το επίπεδο πληθωρισμού».
Τους τελευταίους 12 μήνες, η αύξηση των τιμών επιβραδύνθηκε από το υψηλό των τελευταίων 40 ετών του 9,1% σε χαμηλό διετίας του 3%, το οποίο δεν απέχει πολύ από τον στόχο του 2% της Fed. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει τα επιτόκια από σχεδόν μηδενικά σε επίπεδα βόρεια του 5% από την περασμένη άνοιξη για να επιτύχει αυτό το αποτέλεσμα.
Με την απειλή του πληθωρισμού να υποχωρεί, οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα αρχίσει σύντομα να μειώνει τα επιτόκια, δίνοντας ώθηση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και στην οικονομική ανάπτυξη.
Ωστόσο, ο Prince προέβλεψε ότι ο δομικός πληθωρισμός (που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας) θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και ότι η Fed θα αψηφήσει τις προσδοκίες και θα διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα. Επίσης, έθεσε την προοπτική οι τιμές να εκτοξευθούν και πάλι και πρότεινε ότι η διατήρηση μετρητών μπορεί να είναι ένας έξυπνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η επερχόμενη μεταβλητότητα.
«Ο μεγάλος κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι να έχουμε μια αναπήδηση στις τιμές της ενέργειας όταν οι μισθοί είναι ακόμη ισχυροί», είπε. «Απλώς δεν είναι καλό περιβάλλον για να κρατάμε περιουσιακά στοιχεία γενικά σε ομόλογα ή μετοχές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης