Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Παγκόσμια στροφή στον χρυσό προκάλεσαν οι κυρώσεις στη Ρωσία - Εναλλακτικές ψάχνουν οι οικονομικοί παίχτες

Παγκόσμια στροφή στον χρυσό προκάλεσαν οι κυρώσεις στη Ρωσία - Εναλλακτικές ψάχνουν οι οικονομικοί παίχτες
Ο αριθμός των χωρών που στρέφονται στον επαναπατρισμό αποθεμάτων χρυσού αυξάνεται σημαντικά μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία

Όλο και περισσότερες χώρες επαναπατρίζουν αποθέματα χρυσού ως προστασία από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση στη Ρωσία, σύμφωνα με σχετικά ευρήματα έρευνας της Invesco με ερωτηματολόγια που δόθηκαν σε κεντρικές τράπεζες και κρατικά επενδυτικά ταμεία.
Η κατάρρευση της χρηματοπιστωτικής αγοράς πέρυσι προκάλεσε εκτεταμένες απώλειες σε κρατικούς διαχειριστές χρήματος, οι οποίοι επανεξετάζουν «δομικές» αλλαγές στην στρατηγική τους με την πεποίθηση ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός και οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι εδώ για να μείνουν.
Πάνω από το 85% των 85 κρατικών επενδυτικών ταμείων και 57 κεντρικών τραπεζών που συμμετείχαν στην ετήσια μελέτη Invesco Global Sovereign Asset Management πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός θα είναι πλέον υψηλότερος την επόμενη δεκαετία σε σχέση με την προηγούμενη.
Ο χρυσός και τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών θεωρούνται ποιοτικές σταθερές σε αυτό το περιβάλλον, αλλά το περσινό πάγωμα σχεδόν των μισών αποθεμάτων χρυσού και συναλλάγματος της Ρωσίας (τάξεως 640 δισεκατομμυρίων δολαρίων) από τη Δύση ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται επίσης να ενίσχυσε αυτή την επιχειρουμενη στροφή.
Η έρευνα έδειξε ότι μία «σημαντικη μερίδα» των κεντρικών τραπεζών ανησυχούσε για το προηγούμενο που είχε δημιουργηθεί.
Σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων είπε ότι ο χρυσός κατέστη πιο ελκυστικός, ενώ το 68% διατηρούσε αποθέματα σε σύγκριση με το αντίστοιχο 50% του 2020.
Εκπρόσωπος κεντρικής τράπεζας, που κράτησε την ανωνυμία του, είπε: «Τον είχαμε (τον χρυσό) στο Λονδίνο... αλλά τώρα τον μεταφέραμε πίσω στη δική μας χώρα για να τον κρατήσουμε ως ασφαλές καταφύγιο και να τον διατηρήσουμε ασφαλή».
Ο Rod Ringrow, επικεφαλής των επίσημων ιδρυμάτων της Invesco, ο οποίος επέβλεψε την έκθεση, σχολίασε σχετικά ότι αυτή γίνεται πιο ολοένα και πιο διαδεδομένη άποψη.
«Αν είναι ο χρυσός μου, τότε το θέλω στη χώρα μου» είναι η τάση που έχουμε δει τον τελευταίο χρόνο», είπε.
Οι γεωπολιτικές ανησυχίες, σε συνδυασμό με ευκαιρίες στις αναδυόμενες αγορές, ενθαρρύνουν επίσης ορισμένες κεντρικές τράπεζες να αφήσουν πίσω το δολάριο.
Ένα αυξανόμενο 7% πιστεύει ότι το αυξανόμενο χρέος των ΗΠΑ είναι επίσης αρνητικό για το δολάριο, αν και οι περισσότεροι εξακολουθούν να μην βλέπουν εναλλακτική σε αυτό ως το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Εκείνοι που βλέπουν το Γιουάν της Κίνας ως πιθανό υποψήφιο μειώθηκαν στο 18%, από 29% πέρυσι.
Σχεδόν το 80% των 142 ιδρυμάτων που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν τις γεωπολιτικές εντάσεις ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο την επόμενη δεκαετία, ενώ το 83% ανέφερε τον πληθωρισμό ως ανησυχία τους επόμενους 12 μήνες.

Στροφή στις επενδύσεις σε υποδομές

Πλέον τα έργα υποδομών θεωρούνται ως η ελκυστικότερη κατηγορία επενδύσεων ιδιαίτερα εκείνα τα έργα που αφορούν την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Επιπλέον η ανυσηχία για την Κίνα συνεπάγεται ότι η Ινδία παραμένει μια από τις πιο ελκυστικές χώρες για επενδύσεις για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ενώ η τάση "σχεδόν εξυγίανσης", όπου οι εταιρείες χτίζουν εργοστάσια πιο κοντά στο σημείο όπου πωλούν τα προϊόντα τους, ενισχύει κυρίως τα BRICS αλλά και χώρες όπως το Μεξικό και η Ινδονησία.
Εκτός από την Κίνα, η Βρετανία και η Ιταλία θεωρούνται οι λιγότερο ελκυστικές, ενώ η αύξηση των επιτοκίων σε συνδυασμό με την εργασία από το σπίτι που επικράτησε στην πανδημία κατέστησε τα ακίνητα το λιγότερο ελκυστικό, ιδιωτικό, περιουσιακό στοιχείο.
Ο Ringrow είπε ότι τα επενδυτικά αμοιβαία κεφάλαια που είχαν καλύτερες επιδόσεις πέρυσι ήταν εκείνα που αναγνώρισαν τους κινδύνους που ενέχει ο πληθωρισμός μπόρεσαν να προσαρμόσουν αναλόγως το χαρτοφυλάκιο τους. Το ίδιο θα ισχύσει και στο μέλλον.
«Τα ταμεία και οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν τώρα να αντιμετωπίσουν υψηλότερο πληθωρισμό», είπε. «Είναι μια τεράστια αλλαγή» συμπλήρωσε. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης