Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προσκολλημένη στο σενάριο… του χάους για τις αγορές η Bank of America: Όταν κεντρικές τράπεζες συσφίγγουν, πάντα κάτι «σπάει»

Προσκολλημένη στο σενάριο… του χάους για τις αγορές η Bank of America: Όταν κεντρικές τράπεζες συσφίγγουν, πάντα κάτι «σπάει»
Η Bank of America δίνει τέσσερα σενάρια για την αγορά συναλλάγματος... αλλά παραμένει προσκολλημένη στο δυσμενές...
Σχετικά Άρθρα
Προσκολλημένη στο δυσμενές σενάριο σε ό,τι αφορά την οικονομία και τις αγορές παραμένει η Bank of America… λόγω νομισματικής σύσφιξης και έντασης των πληθωριστικών πιέσεων.
Όπως επισημαίνει, όταν οι κεντρικές τράπεζες συσφίγγουν τη νομισματική πολιτική τους, όλο και κάτι σπάει και για αυτό τον λόγο οι επιτοκιακές αυξήσεις και η ποσοτική συρρίκνωση μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παγκοσμίως…
Σε αυτό το πλαίσιο, ο επενδυτικός οίκος δίνει 4 σενάρια για την αγορά συναλλάγματος, μένοντας, όπως προειπώθηκε, προσκολλημένος στο δυσμενές…

Μη προσγείωση...

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα το 2023 στις οικονομίες της G10 ήταν συνεπή με ένα σενάριο μη προσγείωσης.

Ο βασικός πληθωρισμός έχει μειωθεί, ενώ η οικονομία αποδείχθηκε ανθεκτική και η αγορά εργασίας παρέμεινε σφικτή.
Το σενάριο είναι ακόμη καλύτερο από την αισιόδοξη συναίνεση για ομαλή προσγείωση.
Είναι επίσης συνεπές με το επιχείρημα ότι ο πληθωρισμός ήταν τελικά παροδικός και θα υποχωρήσει από μόνος του.
Οι νομισματικές πολιτικές έχουν γίνει αυστηρότερες, αλλά είτε δεν είχαν αντίκτυπο στην οικονομία, είτε κατά κάποιο τρόπο επηρέασαν μόνο τον πληθωρισμό και όχι την πραγματική οικονομία.
Σύμφωνα λοιπόν με την BofA, «πιστεύουμε ακράδαντα ότι το σενάριο μη προσγείωσης δεν είναι βιώσιμο».
Μέχρι στιγμής μειώθηκε η «εύκολη» συνιστώσα των πληθωριστικών πιέσεων:
Αυτή που είχε να κάνει με τις τιμές στην Ενέργεια και τα σημεία συμφόρησης προσφοράς που σχετίζονταν με την πανδημία – αυτά, πράγματι, ήταν παροδικά φαινόμενα.
«Το δύσκολο κομμάτι είναι η… τεντωμένη αγορά εργασίας»
Πράγματι, ο βασικός πληθωρισμός, και ιδιαίτερα στις υπηρεσίες, ήταν σταθερός.
Ωστόσο, σύμφωνα με την BofA, η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, με την ανεργία να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα σε κάθε οικονομία της G10.
Σε κάθε περίπτωση, όσο παραμένει εν ισχύι το σενάριο της μη προσγείωσης, θα περιμέναμε ότι η αγορά συναλλάγματος θα παραμείνει στις τρέχουσες στενές περιοχές, αναφέρει η BofA.

Ομαλή προσγείωση

Όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα, το σενάριο της ομαλής προσγείωσης είναι απίθανο…
Η αγορά ανέμενε ότι ο πληθωρισμός θα μειωνόταν στο 2% σε περίπου έναν χρόνο, χωρίς να υπάρξει αύξηση της ανεργίας, με τις κεντρικές τράπεζες να μειώνουν τα επιτόκια σε 6 μήνες.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο επί του παρόντος φαντάζει με όνειρο θερινής νυκτός.
Τα παραπάνω θα μπορούσαν να συμβούν αν διαπιστωνόταν υποχώρηση του πληθωρισμού, οπότε οι κεντρικές τράπεζες δεν θα χρειαζόταν να αυξήσουν τα επιτόκια.
Η αγορά μετατόπισε το χρονοδιάγραμμα αυτής της «ομαλής προσγείωσης» έξι μήνες μπροστά, παρόλο που έχει αποδειχθεί λάθος μέχρι στιγμής.
Σημειώνεται πως οι τιμές των μετοχών προεξοφλούν το σενάριο του soft landing…
Σε κάθε περίπτωση, το σενάριο της ήπιας προσγείωσης είναι αρνητικό για το δολάριο λόγω πιθανής πρόωρης χαλάρωσης από τη Fed όσο και λόγω της απομάκρυνσης κινδύνου.
Επίσης, τα νομίσματα των χωρών μελών του G10 με υψηλό beta λογικά θα έχουν καλή απόδοση.
 
Μια πιο δύσκολη προσγείωση

Σύμφωνα με την BofA, «θα χρειαστούν περίπου 6 μήνες έως ένα χρόνο περισσότερο από τη συναίνεση ώστε οι κεντρικές τράπεζες να καταφέρουν να μειώσουν τον πληθωρισμό στο εύρος στόχου του 2% και, κατόπιν, να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια.
Προβλέπουμε επίσης μια απότομη αύξηση της ανεργίας, τουλάχιστον στο φυσικό ποσοστό.
Αυτή η δύσκολη προσγείωση, έναντι της συναίνεσης, κράτησε περισσότερο από όσο περιμέναμε, αλλά παραμένει το βασικό μας σενάριο, διότι ο πληθωρισμός σχετίζεται με την αγορά εργασίας και δύσκολα θα μειωθεί.
Σε αυτό το πλαίσιο, συγκλίνουμε στο ότι ο πληθωρισμός, ο πληθωρισμός πυρήνα και οι μισθοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται όλα, περίπου 5% - πάνω από τη ζώνη άνεσης για τις κεντρικές τράπεζες.
Δεν βλέπουμε πώς μπορούμε να έχουμε πολύ χαμηλότερο πληθωρισμό χωρίς υψηλότερη ανεργία.
Στην αγορά συναλλάγματος, η δύσκολη προσγείωση συνάδει με ένα ανθεκτικό προς το παρόν δολάριο… και ένα ασθενέστερο, μετά την προσγείωση.
Δεν αναμένουμε ότι το δολάριο θα αποδειχθεί τόσο ισχυρό όσο πέρυσι, όταν μια τέλεια καταιγίδα αρνητικών κραδασμών το ώθησε σε ιστορικά άκρα.
Πράγματι, προβλέπουμε το EURUSD στο 1,05 για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και το UDJPY στο 147 το τρίτο τρίμηνο».

Σκληρή προσγείωση: Κάτι μπορεί να σπάσει, αυξημένος κίνδυνος

Όπως αναφέρει η BofΑ, τα περιστέρια διαφωνούσαν με την πολιτική της νομισματικής σύσφιξης, παρότι ο πληθωρισμός συνέχιζε να αυξάνεται τα τελευταία δύο χρόνια, διότι ανησυχούσαν πως κάτι μπορεί να σπάσει…
«Είχαμε υποστηρίξει ότι ήταν πολύ αργά και κάτι είχε ήδη σπάσει.
Αυτό ήταν ο πληθωρισμός.
Οι κεντρικές τράπεζες δεν θα έπρεπε ποτέ να επιτρέψουν στον πληθωρισμό να αυξηθεί τόσο πολύ εξαρχής.
Ωστόσο, τίποτα δεν έχει σπάσει μέχρι στιγμής, παρά τις πιο επιθετικές συσφίξεις της νομισματικής πολιτικής στις προηγμένες οικονομίες τα τελευταία 40 χρόνια.
Ή τουλάχιστον, τίποτα δεν έχει σπάσει τόσο ώστε να υποδηλώνει ότι η αυστηροποίηση ήταν λάθος.
Όμως, κάτι μπορεί ακόμα να σπάσει.
Όπως υποστηρίξαμε πρόσφατα, τα υψηλά επιτόκια μπορεί να είναι πολύ υψηλά για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Οι επιπτώσεις μιας σκληρής προσγείωσης στην αγορά δεν είναι ξεκάθαρες.
Θεωρητικά, θα μπορούσαμε να δούμε βραχυπρόθεσμη ισχύ του δολαρίου έναντι του κινδύνου, ακολουθούμενη πολύ σύντομα από αδυναμία του δολαρίου».
Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο άσχημα θα γίνουν τα πράγματα και πόσο καιρό θα χρειαστεί η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες για να ηρεμήσουν τις αγορές.

Στασιμοπληθωρισμός: Το χειρότερο σενάριο

Αυτό ήταν πάντα το βασικό μας σενάριο κινδύνου. Είναι πιθανό τουλάχιστον για λίγους μήνες ακόμη, δεδομένου ότι η οικονομία έχει αρχίσει να αποδυναμώνεται.
«Σκεφτείτε πως έρχονται μήνες αυξανόμενης ανεργίας και κολλώδους ή ακόμα και αυξανόμενου πληθωρισμού.
Εν πάση περιπτώσει, με την ανεργία πολύ χαμηλότερη από το φυσικό ποσοστό, θα χρειαστεί λίγος χρόνος για μια αποδυναμωμένη αγορά εργασίας για να συμβάλει στη μείωση του πληθωρισμού.
Αυτό το σενάριο είναι το πιο αρνητικό για τον κίνδυνο και το πιο θετικό για το δολάριο.
Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να επιμείνουν σε υψηλά επιτόκια, παρά την αποδυνάμωση της οικονομίας.
Όσο περισσότερο διαρκεί αυτό, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να σπάσει κάτι».
Το EURUSD θα μπορούσε να επιστρέψει στο 1:1 σε ένα τέτοιο σενάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης