Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η πρόβλεψη για κραχ στη Wall Street και ύφεση στις ΗΠΑ πριν το τέλος του 2023

Η πρόβλεψη για κραχ στη Wall Street και ύφεση στις ΗΠΑ πριν το τέλος του 2023
Ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της FS Investments δίνει πιθανότητες 70% έως 80% για ύφεση στις ΗΠΑ πριν το τέλος του 2023
Σχετικά Άρθρα
Οι αμερικανικές μετοχές θα μπορούσαν να καταρρεύσουν κατά 25% από τα τρέχοντα επίπεδά τους, με τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed να αναμένεται να βυθίσουν την οικονομία σε ύφεση πριν από το τέλος του έτους. Αυτή είναι πρόβλεψη του επικεφαλής στρατηγικού αναλυτή της FS Investments.
Οι μετοχές γνώρισαν ένα εντυπωσιακό ράλι κατά το πρώτο εξάμηνο -με τον δείκτη αναφοράς S&P 500 να σημειώνει άνοδο 16%- αλλά μια οικονομική ύφεση είναι πιθανό να εξανεμίσει όλα αυτά τα κέρδη, δήλωσε ο Troy Gayeski.
«Από τη δική μας οπτική γωνία, υπάρχει πιθανώς μόνο 3% έως 5% περισσότερη άνοδος σε αυτό το ράλι, καθώς εξαντλείται ο αέρας ή η στήριξη, και υπάρχει ενδεχομένως 20% έως και 25% πτώση από εδώ και πέρα, καθώς... η Fed συνεχίζει τις αυξήσεις επιτοκίων», δήλωσε στο Yahoo Finance.
«Φέτος, η οικονομία δεν αποτελούσε πρόβλημα. Ωστόσο, σύντομα, θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τις τιμές των μετοχών και τις αποτιμήσεις τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες», πρόσθεσε ο Gayeski, δίνοντας πιθανότητες 70% έως 80% να υπάρξει ύφεση πριν από το τέλος του 2023.
Υπενθυμίζεται ότι η Fed αύξησε τα επιτόκια από σχεδόν μηδενικά σε πάνω από 5% μεταξύ Μαρτίου 2022 και Μαΐου 2023 για να τιθασεύσει την άνοδο των τιμών. Μάλιστα, ο πρόεδρος Jerome Powell έχει δηλώσει ότι πιθανότατα τα επιτόκια θα αυξηθούν ακόμα δύο φορές κατά το 2023, σε μια προσπάθεια ο πληθωρισμός να υποχωρήσει στο στόχο του 2%.
Τα επίπεδα δαπανών τείνουν να μειώνονται καθώς το κόστος δανεισμού αυξάνεται, παρασύροντας την οικονομία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ υποχώρησε σε μόλις 1,1% το α' τρίμηνο του 2023.
Ο Gayeski δήλωσε ότι οποιαδήποτε συρρίκνωση στην αμερικανική αγορά εργασίας -η οποία μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ανθεκτική απέναντι στις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed- θα σηματοδοτήσει μια πλήρη ύφεση και πιθανότατα θα αποτελέσει καταλύτη για ένα χρηματιστηριακό κραχ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης