Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Shard Capital: Χρηματοπιστωτική βόμβα 1 τρισ. δολ. απειλεί με μεγάλη ύφεση τύπου 2008 - Tα CLOs δίνουν σήμα κατάρρευσης

Shard Capital: Χρηματοπιστωτική βόμβα 1 τρισ. δολ. απειλεί με μεγάλη ύφεση τύπου 2008 - Tα CLOs δίνουν σήμα κατάρρευσης
«Δεν φοβάμαι τις καταιγίδες γιατί μαθαίνω πώς να οδηγώ το πλοίο μου»
Σχετικά Άρθρα
Πολλοί πιστεύουν πως οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το β’ εξάμηνο του 2023… δικαίως – αλλά τι θα γίνει αν ξεσπάσει μια ισχυρή ύφεση… εκεί έξω στον ωκεανό του εταιρικού χρέους;
Η πυξίδα δείχνει την αγορά των CLO (τιτλοποιήσεις εγγυημένων δανειακών ομολόγων), στην οποία μπορεί να υπάρξει καταιγίδα.
Καθώς μπαίνουμε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, η αγορά φαίνεται να προεξοφλεί πως το 2023 θα είναι μια καλή χρονιά – μέχρι στιγμής.
Η Apple είναι πλέον μια εταιρεία 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Tesla πουλάει περισσότερα αυτοκίνητα από ποτέ.
Έχουμε δει σημαντικά κέρδη στις μετοχές, διαπιστώνεται σαφής άνοδος από οικονομίες που παρουσιάζουν διαφορετικούς βαθμούς δύναμης και ανθεκτικότητας, οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες χαλαρώνουν και οι κεντρικές τράπεζες μας έχουν υποσχεθεί ότι ο πληθωρισμός θα μετριαστεί – κάτι το οποίο θα τους επιτρέψει να χαλαρώσουν τα επιτόκια.
Ομαλή προσγείωση στις ΗΠΑ – αλλά στασιμοπληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όλα είναι εντάξει…
Ωστόσο, όταν νομίζεις ότι ο ήλιος λάμπει και όλα καλά, αυτή ακριβώς είναι η στιγμή που κάθε επενδυτής θα πρέπει να ανησυχεί.
Ανησυχώ ολοένα και περισσότερο για την ταχεία άνοδο των επιτοκίων και τη συνεχή αυστροποίηση των όρων δανεισμού, γιατί αυτό σημαίνει ότι οι δανειολήπτες στο εξής θα δυσκολεύονται να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους, αναφέρει ο αναλυτής της Shard Capital Bill Blain.
Τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια μας είχαν κάνει να εφησυχάζουμε σχετικά με την εταιρική πίστωση.
Μπορεί να έρθει καταιγίδα, συμπλήρωσε.
«Αλλά, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω αυτό το υπέροχο πρωινό του Ιουλίου με μια ιστορία για την ιστιοπλοΐα….
Νομίζω ότι υπάρχει ένα μάθημα σε αυτήν τη συγκεκριμένη ιστορία – οι αγορές είναι απρόβλεπτες και ασταθείς.

Ο αγώνας…

Το περασμένο Σάββατο διεξήχθη ο διάσημος αγώνας Round The Island – μια ολοήμερη αγωνιστική γιοτ γύρω από το Isle of Wight στη νότια ακτή της Αγγλίας – μια διαδρομή 50 μιλίων.
Οι μετεωρολογικές προβλέψεις έδειχναν σύννεφα δυτικά, αλλά τίποτα που το πλήρωμά μου δεν μπορούσε κανονικά να χειριστεί.
Κάναμε ένα σχέδιο για να πλεύσουμε με ασφάλεια και να μην χρησιμοποιήσουμε σβούρα άνω των 20 κόμβων.
Τα πήγαμε πολύ καλά για το πρώτο τέταρτο του αγώνα, παρά τους ισχυρούς και πιο δυνατούς ανέμους από το αναμενόμενο.
Αλλά όταν φτάσαμε στην τοποθεσία Needles, χτυπηθήκαμε από μια καταιγίδα 35 κόμβων, που προκάλεσε χάος.
Παραλίγο να χτυπηθούμε από ένα πολύ μεγαλύτερο σκάφος που προσπερνούσε από πίσω – ελάχιστα ελεγχόμενο.
Για τις επόμενες 6 ώρες αγωνιζόμασταν να κρατήσουμε μια σταθερή πορεία απέναντι στους γρήγορους δυνατούς ανέμους.
Δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, απλώς απογοητευτικό καθώς τα βαρύτερα σκάφη μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον όγκο τους για να πλεύσουν δίπλα μας σε ευθείες γραμμές.
Ήταν ένα μακελειό στο νερό.
Κάποια στιγμή εντοπίσαμε μια βάρκα ανάποδα στο νερό ανοιχτά του Bembridge, στη βορειοανατολική γωνία του νησιού.
Ήξερα ότι δύο πολύ καλοί φίλοι έτρεχαν μαζί της εκείνη την ημέρα.
Τους μίλησα αργότερα.
Δεν είναι απολύτως βέβαιοι τι συνέβη, αλλά μια ξαφνική ριπή τους ανέτρεψε.
Το πλήρωμα διασώθηκε μέσα σε λίγα λεπτά.
Τελικά, και ένα από τα δικά μας πανιά σκίστηκε… οπότε τελειώσαμε.
Κάθε μέλος του πληρώματος αναφώνησε “τι υπέροχη μέρα”.
Για την ιστορία, μερικά άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά, αλλά κανείς δεν πέθανε.
Οι σωσίβιες λέμβοι και τα ελικόπτερα ήταν κατειλημμένα»

Πίσω στις αγορές...

Και όλα αυτά μας φέρνουν πίσω στις αγορές…
Πόσο δύσκολες θα είναι οι συνθήκες το δεύτερο εξάμηνο του 2023;
«Οι θάλασσες των αγορών πρόκειται να γίνουν πιο ασταθείς και οι οικονομικοί άνεμοι λιγότερο προβλέψιμοι και πιο αντίξοοι.
Πρέπει να αναμείνουμε μια καταιγίδα συνεπειών…
Υποψιάζομαι ότι βρισκόμαστε σε μια πιο δύσκολη διαδρομή από ό,τι περιμένει κανείς, όπως και ο αγώνας μου το Σαββατοκύριακο» ανέφερε ο Bill Blain και προσθέτει:
«Για αρχή εκτιμώ ότι η πληθωριστική καταιγίδα δεν έχει τελειώσει ακόμη.
Στις ΗΠΑ έχουμε συνεχή ισχυρή απασχόληση, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα ενώ η στέγαση και οι μισθοί βρίσκονται σε ανάκαμψη.
Η ύφεση φαίνεται λιγότερο πιθανή – κίνδυνο αποτελεί η τρέχουσα οικονομία υπερθέρμανσης.
Για την πρόσληψη νέου προσωπικού απαιτείται υψηλότερος μισθός!
Η δυναμική του πληθωρισμού στην οικονομία παραμένει ισχυρή.
Αν και το ονομαστικό επιτόκιο μπορεί να υποχωρήσει, θα χρειαστεί πολύ, πολύ περισσότερος χρόνος για να φτάσει στο 2%… οπότε τα υψηλά επιτόκια θα παραμείνουν σε ισχύ.
Ο πληθωρισμός μοιάζει να είναι ενσωματωμένος στο σύστημα – και αυτό έχει κάθε είδους επιπτώσεις για τις αγορές που πίστευαν ότι θα αποδεικνυόταν βραχυπρόθεσμο φαινόμενο.

Ο μεγάλος φόβος

Την περασμένη εβδομάδα ο κύριος φόβος της Shard Capital αφορούσε την αγορά αλλά και την αύξηση των αθετήσεων στα εταιρικά ομόλογα.
Οι συνέπειες είναι ήδη εμφανείς – οι εκδότες παλαιών ομολόγων αναχρηματοδότησης (είναι μια αγορά 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων) αναγκάζονται να πληρώσουν διψήφια κουπόνια, καθιστώντας τις επιχειρήσεις τους μη βιώσιμες.
Δεδομένου ότι τα επιτόκια παραμένουν υψηλά και οι χρεοκοπίες αυξάνονται, αναπόφευκτη συνέπεια είναι οι αυστηρότεροι όροι χρηματοδότησης – δημιουργώντας ένα αρνητικό «βρόχο καταστροφής» στις πιστωτικές αγορές.
Η Thames Water (βρετανική ΕΥΔΑΠ) δεν θα είναι η μόνη «ιδιωτική» εταιρεία κοινής ωφελείας σε κρίση – μια δεκαετία υπερβολικά εύκολου χρήματος σημαίνει ότι οι εταιρείες αισθάνθηκαν πολύ άνετα με τον φθηνό δανεισμό, επενδύοντας όχι σε νέα παραγωγική ικανότητα ή κέρδη παραγωγικότητας, αλλά στην αναχρηματοδότηση ιδίων κεφαλαίων με τη δημιουργία χρέους μέσω της αγοράς ιδίων μετοχών.
Την περίοδο μεταξύ 2010-2022 οι όροι δανεισμού γίνονταν ολοένα και πιο χαλαροί – συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών δανείων που δίνονταν αφειδώς στους επενδυτές και τους διαχειριστές CLO για να εξασφαλίσουν την παροχή νέων δανείων στα οχήματά τους.
Η έκδοση Covenant-lite θα μπορούσε να ισοδυναμεί με την εξής φράση «μην φοράτε σωσίβια εν μέσω καταιγίδας».
Και καθώς ο εταιρικό βρόχος καταστροφής βαθαίνει, αναμένεται να δείτε γρήγορα τις συνέπειες στις αγορές των CLO – όπου οι αυξανόμενες αθετήσεις τους θα προκαλέσουν κλυδωνισμούς.
Όλοι οι πωλητές της CLO θα σας πουν ότι είναι ασφαλείς επειδή είναι διαφοροποιημένα και ελκυστικά καθώς προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις – ακριβώς όπως γινόταν με τα CMOs (Μια δέσμευση ενυπόθηκου δανείου με εξασφάλιση είναι ένας τύπος σύνθετου χρεωστικού τίτλου που επανασυσκευάζει και κατευθύνει τις πληρωμές κεφαλαίου και τόκων από μια ομάδα εξασφαλίσεων σε διαφορετικούς τύπους και λήξεις τίτλων, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες των επενδυτών) το 2007…
Υπενθυμίζεται πως το 2007 επήλθε ξαφνικά κατάρρευση στην αγορά των CMO, η οποία προκλήθηκε από τη συνειδητοποίηση ότι η αγορά κατοικίας ήταν υπερβολικά υπερμοχλευμένη – γεγονός που πυροδότησε τις Παγκόσμιες Χρηματοπιστωτικές Κρίσεις και την παρ’ ολίγον κατάρρευση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Υπάρχουν πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε εκκρεμή CLOS - το 70% των δανείων αφορούν δανειολήπτες που έχουν ήδη υψηλή μόχλευση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Σε αυτό το πλαίσιο, λέει ο Blain, έχω την ενοχλητική αίσθηση ότι κάτι κακό μπορεί να συμβεί στα CLO καθώς οι χρεοκοπίες επιταχύνονται.
Αν δούμε πόνο στην εν λόγω αγορά, θα μπορούσε να προκληθεί μια μεγάλη συστημική κρίση σε όλες τις αγορές ομολόγων, συμπεριλαμβανομένου των ομολόγων που έχουν επενδυτική βαθμίδα και τα βρετανικά ομόλογα (Gilts) - ειδικά εάν λόγω πληθωρισμού οι Κεντρικές Τράπεζες διατηρήσουν τις συνθήκες σύσφιξης.
Με άλλα λόγια τα CLOs είναι δυνητικά ένα συστημικό πρόβλημα για ολόκληρη την αγορά χρέους – επενδυτές από hedge funds, Sovereign Wealth Funds, Banks to Insurance, αγοράζουν CLOs επειδή θεωρούν ότι έχουν υψηλή απόδοση και είναι καλά διαφοροποιημένα.
Αλλά μια σειρά από ανεπιθύμητες χρεοκοπίες μπορεί να προκαλέσει απώλειες επί των μετοχών και των junior tranches των CLOs.
Στη συνέχεια, αυτό θα μπορούσε πολύ γρήγορα να μετατραπεί σε μια στιγμή ντόμινο σε ολόκληρο το οικοσύστημα της αγοράς ομολόγων.
Αποχρώσεις του 2008; διερωτάται ο αναλυτής της Shard Capital.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης