Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

GMO: Στα πρόθυρα της έκρηξης η παγκόσμια φούσκα – Αυξάνεται στο 75% η πιθανότητα κατάρρευσης στις μετοχές

GMO: Στα πρόθυρα της έκρηξης η παγκόσμια φούσκα – Αυξάνεται στο 75% η πιθανότητα κατάρρευσης στις μετοχές
Η τρέχουσα υπερφούσκα είναι άνευ προηγουμένου: ένα μείγμα υπερτιμημένων περιουσιακών στοιχείων, ενός σοκ στα εμπορεύματα και μιας επιθετικής Fed…
Σχετικά Άρθρα
Στην υπερφούσκα που περικλείει τις αγορές αναφέρεται με ανάλυσή του ο θρυλικός επικεφαλής της GMO Jeremy Grantham, για την οποία δίνει 75% πιθανότητα να πάθει... έκρηξη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Grantham, οι μετοχές αντιμετωπίζουν κίνδυνο κατάρρευσης της τάξης του 70% τα επόμενα χρόνια, λόγω της νέας φούσκας που διαμορφώνεται στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, και η οποία δεν απέχει πολύ από το να σκάσει.
«Όπως ξέρετε, με ενδιαφέρουν μόνο οι πραγματικά μεγάλες φούσκες, όπως το 1929, το 2000 και το 2021, [που] ήταν και είναι οι τρεις μεγαλύτερες φούσκες που παρατηρήθηκαν στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ.
Έχουμε τσεκάρει πολύ καλά καθένα από τα κουτιά» είπε ο θρυλικός επενδυτής σε συνέντευξή του στο WealthTrack προ ολίγων ημερών, προειδοποιώντας για το κραχ επικών διαστάσεων που αναμένεται για τις μετοχές.
Ο Grantham επεσήμανε τους παραλληλισμούς μεταξύ της τρέχουσας αγοράς και των προηγούμενων κραχ, με τις μετοχές να επωφελούνται από ένα «σχεδόν τέλειο» οικονομικό περιβάλλον για σχεδόν μια δεκαετία, προτού βιώσουν μια απότομη διολίσθηση προς τα κάτω.
Αρχικά τιμολόγησε με πιθανότητα 85% το ότι η αγορά βρισκόταν σε φούσκα στα πρόθυρα της έκρηξης, αλλά την αναθεώρησε σε πιθανότητα 70%, χάρη στο πρόσφατο ράλι τεχνολογίας που τροφοδοτήθηκε από τον ενθουσιασμό των επενδυτών για την τεχνητή νοημοσύνη.

«Ενοχλημένος»

«Είμαι λίγο ενοχλημένος από την εμφάνιση της μίνι φούσκας στην τεχνητή νοημοσύνη» είπε ο Grantham,
προσθέτοντας ότι εξακολουθεί να μην είναι σίγουρος εάν ο ενθουσιασμός για τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη είναι αρκετά ισχυρός ώστε να μεταβάλει το τελικό στάδιο της φούσκας του χρηματιστηρίου.
«Υποψιάζομαι ότι έχει ήδη επιμηκύνει κάπως αυτήν τη διαδικασία.
Υπάρχει σχετικά μικρή πιθανότητα…
Νομίζω ότι θα την μετριάσει σε τέτοιο βαθμό που θα έχουμε μόνο μια μέτρια πτώση» πρόσθεσε.
Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, αναγνώρισε ότι η πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να θέσει κινδύνους για την ανθρωπότητα, προσθέτοντας ότι συμφωνεί με τις εκκλήσεις για ρύθμισή της.
«Προς το παρόν, αυτοί οι κίνδυνοι εκτείνονται πέρα από τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές μου για το χρηματιστήριο» είπε ο Grantham.
«Υποθέτω ότι δεν λειτουργεί στο χρονοδιάγραμμα αυτής της φούσκας» εξήγησε.
«Έχουμε ένα ή δύο χρόνια εδώ για να βιώσουμε μια αρκετά παραδοσιακή απώλεια αέρα από τη φούσκα, μια αρκετά παραδοσιακή ύφεση και μια αρκετά παραδοσιακή μείωση των περιθωρίων κέρδους - και κάποια θλίψη στο χρηματιστήριο.
Και μπορεί να το νιώσουμε πριν από τις πραγματικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης».
Πάντως, άλλοι ειδικοί της Wall Street έχουν προειδοποιήσει για μια επερχόμενη ύφεση που θα μπορούσε να εξαφανίσει το τρέχον ράλι των μετοχών.
Οι επενδυτές θα έλθουν αντιμέτωποι με ένα οδυνηρό β’ εξάμηνο του 2023, καθώς μια ύφεση αφαιρεί τον ατμό από την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, είπαν οι στρατηγικοί αναλυτές της HSBC.

Υπερφούσκα

Ο Grantham διέγνωσε την «υπερφούσκα» που εκτείνεται σε μετοχές, κατοικίες και εμπορεύματα τον Ιανουάριο του 2022.
Όπως είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο, ήταν πιθανό να βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο και ότι ένα ιστορικό κραχ μπορεί και να έρχεται.
Υπενθυμίζεται πως ο S&P 500 και ο Nasdaq έκλεισαν τη χρονιά βαθιά στο κόκκινο — αλλά το 2023 έχουν σημειώσει ράλι 16% και 32%, αντίστοιχα.
Ένας βασικός λόγος για την άνοδό τους ήταν ο βόμβος γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.
Η τιμή της μετοχής της κατασκεύαστρια ημιαγωγών Nvidia εκτοξεύτηκε 190% φέτος, ενώ οι μετοχές της Microsoft έχουν εκτοξευθεί πάνω από 40% - εν μέρει επειδή ο γίγαντας λογισμικού έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στη μητρική εταιρεία του ChatGPT, OpenAI.
Άλλες εταιρείες με έκθεση σε τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένων των Tesla και Meta Platforms, σημείωσαν επίσης τεράστια κέρδη το πρώτο εξάμηνο.
Ο Grantham, ο οποίος είχε προβλέψει το κραχ των dot-com το 2000 και την κατάρρευση της φούσκας των στεγαστικών δανείων το 2008, είπε στη WSJ ότι η φρενίτιδα της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ανοδικά το χρηματιστήριο για άλλα δύο τρίμηνα.
Αλλά προειδοποίησε ότι τελικά η υπερφούσκα θα σκάσει.
Μάλιστα, το 2022 είχε προβλέψει πως ο S&P 500 μπορεί να φτάσει κάτω από τις 2.500 μονάδες - μια βάναυση πτώση 44% από το τρέχον επίπεδό του.
Εάν η πρόβλεψη του Grantham αποδειχθεί σωστή, η GMO θα έχει κέρδος, καθώς έχει σορτάρει πολλές μετοχές ανάπτυξης και έχει φορτώσει πολές μετοχές βαθιάς αξίας για τις οποίες αναμένει πως θα λάμψουν τα επόμενα χρόνια.
Η ύφεση θα είναι μια «υπέροχη ευκαιρία για να βγάλετε χρήματα», είπε στην WSJ ο Ben Inker, συν-επικεφαλής της κατανομής περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.
H GMO έχει επίσης στοιχηματίσει στον ταλαιπωρημένο τομέα των εμπορικών ακινήτων, ο οποίος έχει πληγεί σκληρά από την εξ αποστάσεως εργασία, το υψηλότερο κόστος δανεισμού και τις φοβισμένες τράπεζες που έχουν αυστηροποιήσει το πλαίσιο δανεισμού.
Για παράδειγμα, έχει αγοράσει ομόλογα που συνδέονται με το Bellagio Resort & Casino στο Λας Βέγκας, ανέφερε η WSJ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης