Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ήξεις αφήξεις από την UniCredit για την Ελλάδα – Μικτή η εικόνα από την οικονομία, σύννεφα στα κέρδη των επιχειρήσεων

Ήξεις αφήξεις από την UniCredit για την Ελλάδα – Μικτή η εικόνα από την οικονομία, σύννεφα στα κέρδη των επιχειρήσεων
Η επίδραση της νομισματικής σύσφιξης να εντείνεται
Μικτή η εικόνα από την οικονομία και «σύννεφα» στα κέρδη των επιχειρήσεων βλέπει η UniCredit για την Ελλάδα, στην οποία αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8% το 2023 και 1,5% το 2024.
Στην ανάλυσή της για την οικονομία της Ευρώπης το γ’ 3μηνο του 2023, που σας παρουσιάζει το Bankingnews.gr, η UniCredit βλέπει την επίδραση της νομισματικής σύσφιξης να εντείνεται προκαλώντας κάποια σοβαρά εμπόδια στην οικονομική επέκταση.
Για την Ελλάδα, η αύξηση της διάθεσης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης (11 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 5,5% του ΑΕΠ) αναμένεται να συνεχίσει να στηρίζει τις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου (αύξηση κατά περίπου 12% το 2022), ιδίως στις μη οικιστικές κατασκευές και σε μικρότερο βαθμό στον εξοπλισμό, αντισταθμίζοντας εν μέρει τις επιπτώσεις των αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης και της επιδείνωσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.
Πιθανή χαλάρωση των τιμών της ενέργειας αναμένεται να αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις στην ιδιωτική κατανάλωση από την μείωση του εισοδήματος από την εργασία και την άρση των μη στοχευμένων μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση.
Αφού αποτέλεσαν σοβαρή τροχοπέδη το 2022, οι καθαρές εξαγωγές είναι πιθανό να προσθέσουν στην αύξηση του ΑΕΠ φέτος, αντανακλώντας την ανθεκτική αύξηση των εξαγωγών και την εξασθένηση της αύξησης των εισαγωγών, σύμφωνα με την υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης.
Η αύξηση των εξαγωγών αναμένεται να συνεχίσει να υποστηρίζεται από την εξελισσόμενη ανάκαμψη των διεθνών τουριστικών ροών, οι οποίες είναι πιθανό να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019 έως το τέλος του έτους.
1_281.JPG
Βελτιώνεται η οικονομική δραστηριότητα

Μετά από μια οριακή συρρίκνωση το 1ο τρίμηνο του 2023 (-0,1%), η UniCredit αναμένει μια μέτρια εκ νέου επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο του 23, αντανακλώντας την εξάλειψη των έκτακτων παραγόντων που επιβάρυναν την οικονομική δραστηριότητα στην αρχή του έτους και την ανάκαμψη των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου (-1,0% το 1ο τρίμηνο του 23).
Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία ήταν μικτά.
Αφενός, μετά από μια ευρεία στασιμότητα τον Μάρτιο, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 2,0% τον Απρίλιο, λόγω της απότομης μείωσης της παραγωγής μηχανημάτων και εξοπλισμού.
Από την άλλη πλευρά, οι τελευταίες έρευνες για τις επιχειρήσεις συνεχίζουν να διατηρούνται σε σταθερά επίπεδα.
Ο μεταποιητικός δείκτης PMI για τον Μάιο παρέμεινε άνετα πάνω από το όριο του 50, ενώ οι έρευνες για τις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο για τον Ιούνιο παρέμειναν σε επίπεδα κοντά στα υψηλά επίπεδα του 2008.
2_215.JPG
Ισοζύγιο

Πέρυσι, το πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης κατέγραψε πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ (μετά από έλλειμμα περίπου 5,0% το 2021) χάρη στην ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη των φορολογικών εσόδων.
Οι σταθερές δημοσιονομικές επιδόσεις συνεχίστηκαν τους τελευταίους μήνες, καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός κατέγραψε πλεόνασμα περίπου 2,5 δισ. ευρώ (1,2% του ΑΕΠ) τον Μάιο, έναντι στόχου για το τέλος του έτους ύψους 0,9 δισ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ).
Το αποτέλεσμα αυτό παρέχει στην κυβέρνηση ένα ευνοϊκό σημείο εκκίνησης για να αυξήσει το πρωτογενές πλεόνασμα όπως έχει προγραμματιστεί (1,1% του ΑΕΠ) για το τρέχον έτος, αν και οι ούριος άνεμος από την ονομαστική ανάπτυξη θα είναι πολύ μικρότερος στο μέλλον.

Εκλογές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε την πλειοψηφία των οκτώ εδρών στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, καθησυχάζοντας τις αγορές ότι η πολιτική σταθερότητα και η δημοσιονομική πειθαρχία θα συνεχίσουν να επικρατούν στη χώρα.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το πρώτο νομοθέτημά του θα αφορούσε τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και αλλαγές στη φορολογία.
Προσδιόρισε επίσης τη μεταρρύθμιση της εθνικής υπηρεσίας υγείας και του συστήματος δικαιοσύνης ως τις προτεραιότητές του για μια δεύτερη θητεία στην εξουσία.
3_150.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης