Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι 5 μετοχές που προτείνει η NBG Securities για το β' 6μηνο του 2023 - Τι θα φέρει η επενδυτική βαθμίδα

Οι 5 μετοχές που προτείνει η NBG Securities για το β' 6μηνο του 2023 - Τι θα φέρει η επενδυτική βαθμίδα
Οι κορυφαίες επιλογές της NBG Securities για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 περιλαμβάνουν μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με ρευστότητα, καλά θεμελιώδη μεγέθη, ισχυρές ταμειακές ροές, βιώσιμα μερίσματα και ελκυστικές αποτιμήσεις
Aegean, Cenergy, Μυτιληναίς, ΟΤΕ και Πειραιώς είναι οι 5 μετοχές που προτείνει η NBG Securities για το δεύτερο εξάμηνο του 2023, μετά το "φιλικό", όπως το χαρακτηρίζει, προς την αγορά αποτέλεσμα των εκλογών.
Όπως είχε ήδη υποστηρίξει στην Έκθεση Στρατηγικής 2023, κατά την άποψη της NBG, το φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου εξαλείφει τους πολιτικούς κινδύνους στην Ελλάδα και διασφαλίζει τη συνέχεια της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής.
Συνεπώς, τα αποτελέσματα είναι πιθανό να ικανοποιήσουν τις κεφαλαιαγορές και τους οίκους αξιολόγησης και να φέρουν την επενδυτική βαθμίδα πιο κοντά για την Ελλάδα.
1_279.JPG
Επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας - ένας θετικός καταλύτης επιδόσεων

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της NBG Securities, μετά τις εκλογές, η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα το 2ο εξάμηνο του 2023 (στις 8 Σεπτεμβρίου από τη Fitch και/ή στις 20 Οκτωβρίου από την S&P), επιτρέποντας έτσι στη χώρα να επιτύχει έναν σημαντικό στόχο, ιδίως σε σχέση με το περιβάλλον σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.
Η NBG Securities αναμένει ότι η αναβάθμιση θα οδηγήσει σταδιακά σε επαναξιολόγηση των ελληνικών μετοχών (και ομολόγων) και ενδεχόμενη επανένταξή τους στους δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών (αναμφίβολα ένας θετικός καταλύτης απόδοσης, ο οποίος, ωστόσο, μπορεί να απαιτήσει δύο χρόνια για να υλοποιηθεί).
Αν και μεγάλο μέρος του αναμενόμενου οφέλους έχει ήδη τιμολογηθεί, η NBG Securities πιστεύει, ιδίως όσον αφορά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, ότι θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν.

Ελληνικές μετοχές: Παραμένει η θετική στάση

Το θετικό αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου και η επακόλουθη επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας παρέχουν το απαραίτητο αφήγημα για θετικές αποδόσεις για τις ελληνικές μετοχές στο β' 6μηνο του 2023, σύμφωνα με την NBG Securities.
Αυτό υποστηρίζεται επίσης από τις ευνοϊκές μακροοικονομικές προοπτικές (η NBG Securities αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 3% σε ετήσια βάση το 2023), οι οποίες στηρίζουν την αύξηση των εταιρικών κερδών και, ως εκ τούτου, τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών, οι οποίες παραμένουν ελκυστικές σε πολλούς τομείς.
Με αυτό το δεδομένο, μετά το ράλι των ελληνικών μετοχών σε ετήσια βάση (+33%), οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν σε μετοχές υψηλής ποιότητας, με πιο ανθεκτικές ταμειακές ροές και κέρδη, κερδοφόρες στρατηγικές και δυνατότητες ανόδου των κερδών κατά συναίνεση.

Ο χαμηλότερος κίνδυνος χώρας υποδεικνύει αναβαθμίσεις στις τιμές-στόχους

Από την αρχή του έτους, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων έχουν μειωθεί κατά >1% στο 3,55% (περιθώριο έναντι του bund στις 120 μ.β. από 200 μ.β. στο τέλος του 2022), αντανακλώντας τις σταθερές μακροοικονομικές/δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας και την αναμενόμενη επενδυτική βαθμίδα.
Ως αποτέλεσμα, και σε συνέχεια του μειωμένου πολιτικού κινδύνου, η NBG Securities μειώνει την παραδοχή της για το ασφάλιστρο κινδύνου μετοχών κατά 100 μ.β. σε 7,3%.
Ceteris paribus, οι τιμές-στόχοι για τις βασικές μετοχές των επιλογών της NBG Securities αυξάνονται κατά μέσο όρο κατά 11%, υποδηλώνοντας περιθώριο ανόδου περίπου 23% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Κορυφαίες επιλογές μετοχών για το β' 6μηνο

Οι κορυφαίες επιλογές της NBG Securities για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 περιλαμβάνουν μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με ρευστότητα, καλά θεμελιώδη μεγέθη, ισχυρές ταμειακές ροές, βιώσιμα μερίσματα και ελκυστικές αποτιμήσεις (ΟΤΕ), προσφέροντας την καλύτερη έκθεση στον πολλά υποσχόμενο Ενεργειακό Τομέα, καλύπτοντας σημαντικά θέματα όπως η Ενεργειακή Μετάβαση και η ανάπτυξη των ΑΠΕ (Μυτιληναίος, Cenergy Holdings).
Περιλαμβάνει επίσης ποιοτικές, μεσαίου μεγέθους με υποστηρικτικά θεμελιώδη στοιχεία του κλάδου και εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης (Aegean Airlines).
Μεταξύ των τραπεζών, η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει η κορυφαία επιλογή του τομέα κυρίως για λόγους αποτίμησης, καθώς βλέπει πιο ελκυστική απόδοση κινδύνου σε περίπτωση που το επιχειρηματικό της σχέδιο υλοποιηθεί όπως παρουσιάζεται, καταλήγει η NBG Securities.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης