Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο Biden δεν βλέπει ύφεση στις ΗΠΑ το 2023 - Διαφωνούν οι JP Morgan και BofA

Ο Biden δεν βλέπει ύφεση στις ΗΠΑ το 2023 - Διαφωνούν οι JP Morgan και BofA
Ο Αμερικανός πρόεδρος υποβάθμισε τις πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Κόντρα στον Joe Biden κινούνται Αμερικανοί οικονομολόγοι, οι οποίοι επιμένουν ότι οι ΗΠΑ θα εισέλθει σε ύφεση το 2023.
Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η οικονομία θα αποφύγει την ύφεση. Οι οικονομολόγοι έχουν πει στους Αμερικανούς ότι η ύφεση «έρχεται εδώ και 11 μήνες», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε φιλανθρωπική εκδήλωση στο Μέριλαντ, σύμφωνα με το Bloomberg. «Λοιπόν, μαντέψτε τι; Δεν νομίζω ότι θα έρθει» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ο Biden επεσήμανε την επιβράδυνση του πληθωρισμού και την καυτή αγορά εργασίας, η οποία πρόσθεσε τον περασμένο μήνα 339.000 θέσεις εργασίας καλύτερες από τις αναμενόμενες, ως απόδειξη ότι δεν θα υπάρξει ύφεση στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, άλλοι οικονομικοί δείκτες των ΗΠΑ έχουν δώσει στους αναλυτές περισσότερους λόγους ανησυχίας, με την αύξηση του ΑΕΠ να επιβραδύνεται δραματικά σε μόλις 1,1% το περασμένο τρίμηνο. Στο πλαίσιο αυτό, κορυφαίες τράπεζες των ΗΠΑ διαφωνούν με τον Biden.
Οι στρατηγικοί αναλυτές της JP Morgan δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχουν μόλις 23% πιθανότητες οι ΗΠΑ να καταφέρουν να αποφύγουν την ύφεση, προειδοποιώντας τους επενδυτές να προετοιμαστούν για ένα σενάριο, για σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία από τις επιθετικής αυξήσεις των επιτοκίων.
Ο κορυφαίος οικονομολόγος της Bank of America, Michael Gapen, δήλωσε επίσης νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ακόμη και αν η Fed μπορέσει να αποφύγει τη λεγόμενη «σκληρή προσγείωση» καθώς δίνει μάχη για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, οι ΗΠΑ θα έχουν περιπέσει σε ήπια ύφεση μέχρι το τέλος του 2023.
Οι αξιόπιστοι δείκτες της αγοράς προειδοποιούν επίσης ότι η οικονομία θα μπορούσε να καταρρεύσει μέσα σε λίγους μήνες. Η καμπύλη αποδόσεων -ένα γράφημα που απεικονίζει τη διαφορά μεταξύ των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων που προηγείται κάθε ύφεσης από το 1969- έχει αναστραφεί από τον Ιούλιο του 2022, σηματοδοτώντας μια διαφαινόμενη ύφεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης