Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποίηση από HSBC: Έρχεται αμερικανική ύφεση το 2023 - Η Ευρώπη θα ακολουθήσει το 2024

Προειδοποίηση από HSBC: Έρχεται αμερικανική ύφεση το 2023 - Η Ευρώπη θα ακολουθήσει το 2024
Η HSBC επισημαίνει ότι οι προειδοποιήσεις για ύφεση «αναβοσβήνουν κόκκινο» για πολλές οικονομίες
Σχετικά Άρθρα
Για ύφεση στις ΗΠΑ το 2023 και στην Ευρώπη το 2024 προειδοποιεί η HSBC Asset Management.
Στις ενδιάμεσες ετήσιες προβλέψεις του, ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων του βρετανικού τραπεζικού κολοσσού δήλωσε ότι οι προειδοποιήσεις για ύφεση «αναβοσβήνουν με κόκκινο» για πολλές οικονομίες, ενώ οι δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές δεν είναι συγχρονισμένες με τις αγορές μετοχών και ομολόγων.
Ο Global Chief Strategist, Joseph Little, δήλωσε ότι ενώ ορισμένα τμήματα της οικονομίας έχουν παραμείνει ανθεκτικά μέχρι στιγμής, η ισορροπία των κινδύνων «δείχνει τώρα υψηλό κίνδυνο ύφεσης», με την Ευρώπη να υστερεί έναντι των ΗΠΑ, αλλά η μακροοικονομική πορεία γενικά «ευθυγραμμίζεται».
«Βρισκόμαστε ήδη σε μια ήπια ύφεση κερδών, και οι εταιρικές χρεοκοπίες έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν επίσης» επισημαίνει ο Little στην έκθεση που είδε το CNBC.
«Το θετικό είναι πως αναμένουμε ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα μετριαστεί σχετικά γρήγορα. Αυτό θα δημιουργήσει μια ευκαιρία για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μειώσουν τα επιτόκια».
Παρά το γερακίσιο ύφος που υιοθετούν οι κεντρικοί τραπεζίτες και την προφανή προσκόλληση του πληθωρισμού, ιδίως σε επίπεδο πυρήνα, η HSBC Asset Management αναμένει ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια πριν από το τέλος του 2023, με την EKT και την Τράπεζα της Αγγλίας να ακολουθούν το επόμενο έτος.

Η εκτίμηση για ύφεση

Η Fed διέκοψε τον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής στη συνεδρίαση του Ιουνίου, αφήνοντας το εύρος-στόχο του επιτοκίου Fed Funds μεταξύ 5% και 5,25%, αλλά σηματοδότησε ότι μπορούν να αναμένονται δύο περαιτέρω αυξήσεις φέτος. Η αγορά αναμένει οριακά ότι τα επιτόκια της Fed θα είναι κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας υψηλότερα τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.
Ο Little της HSBC αναγνώρισε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν θα μπορέσουν να μειώσουν τα επιτόκια εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σημαντικά πάνω από τον στόχο, όπως συμβαίνει σε πολλές μεγάλες οικονομίες. «Το σενάριο της επερχόμενης ύφεσης θα μοιάζει περισσότερο με την ύφεση στις αρχές της δεκαετίας του 1990, με το κεντρικό μας σενάριο να είναι μια μείωση του ΑΕΠ κατά 1-2%», πρόσθεσε ο Little.
Η HSBC αναμένει ότι η ύφεση στις δυτικές οικονομίες θα οδηγήσει σε «δύσκολες, ασταθείς προοπτικές για τις αγορές» για δύο λόγους. «Πρώτον, έχουμε τη ραγδαία σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών που προκάλεσε κάμψη στον πιστωτικό κύκλο. Δεύτερον, οι αγορές δεν φαίνεται να τιμολογούν μια ιδιαίτερα απαισιόδοξη άποψη για τον κόσμο», δήλωσε ο Little.
«Πιστεύουμε ότι η εισερχόμενη ροή ειδήσεων κατά τους επόμενους έξι μήνες θα μπορούσε να είναι δύσκολο να αφομοιωθεί από μια αγορά που τιμολογεί μια "ήπια προσγείωση"».
Ο Little πρότεινε ότι αυτή η ύφεση δεν θα είναι αρκετή για να «καθαρίσει» όλες τις πληθωριστικές πιέσεις από το σύστημα και ως εκ τούτου οι ανεπτυγμένες οικονομίες αντιμετωπίζουν ένα καθεστώς «κάπως υψηλότερου πληθωρισμού και επιτοκίων με την πάροδο του χρόνου».
«Ως αποτέλεσμα, έχουμε μια προσεκτική συνολική άποψη για τον κίνδυνο και την κυκλικότητα στα χαρτοφυλάκια. Η έκθεση στα επιτόκια είναι ελκυστική -ιδίως η καμπύλη τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ- το μπροστινό και το μεσαίο μέρος της καμπύλης», δήλωσε ο Little, προσθέτοντας ότι η εταιρεία βλέπει «κάποια αξία» και στα ευρωπαϊκά ομόλογα.
«Στον τομέα των πιστώσεων, είμαστε επιλεκτικοί και επικεντρωνόμαστε σε πιστώσεις υψηλότερης ποιότητας στην επενδυτική βαθμίδα έναντι κερδοσκοπικών πιστώσεων επενδυτικής βαθμίδας. Είμαστε επιφυλακτικοί στις μετοχές των αναπτυγμένων αγορών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης