Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Αποδείξεις» μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής σύνεσης ζητά ο S&P από την Ελλάδα, για να αναβαθμίσει... - Θετική η Moody's

«Αποδείξεις» μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής σύνεσης ζητά ο S&P από την Ελλάδα, για να αναβαθμίσει... - Θετική η Moody's
Οι μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στη βελτίωση της ελκυστικότητας της Ελλάδας για επιχειρηματικές επενδύσεις, αναφέρει ο οίκος
"Τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα θα αποτελέσουν βασικά κριτήρια για την επόμενη απόφασή μας σχετικά με την αξιολόγηση της Ελλάδας.
Η επόμενη προγραμματισμένη αναθεώρηση της πιστοληπτικής μας αξιολόγησης της Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί στις 20 Οκτωβρίου 2023".
Με αυτή τη λιτή ανακοίνωση, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υπενθύμισε στην Ελλάδα ότι η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει μετά από πρόοδο που περιμένει να δει.

Η θέση της νέας κυβέρνησης

Εκτός της παραπάνω επισήμανσης, ο S&P υπενθυμίζει ότι το κεντροδεξιό κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της Κυριακής.
Ως εκ τούτου, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις υπέρ της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του χρόνου διεκπεραίωσης των υποθέσεων στα δικαστήρια και του εκσυγχρονισμού του ρυθμιστικού πλαισίου για τις κρατικές επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων.
Οι μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στη βελτίωση της ελκυστικότητας της Ελλάδας για επιχειρηματικές επενδύσεις.
1_277.JPG
Moody's: Credit positive για την Ελλάδα η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας

Η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) είναι πιστωτικά θετική (credit positive), σύμφωνα με τη Moody's, διότι ανοίγει το δρόμο για μια ακόμη τετραετία υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία θα διασφαλίσει τη συνέχεια της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής.
Ειδικότερα, η συνεχής εστίαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της υγείας του τραπεζικού τομέα, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των ορόσημων και των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης της Ελλάδας, θα στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη.
Σε συνδυασμό με τη δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση και την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η διατήρηση της τρέχουσας δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής βελτιώνει τις προοπτικές για σημαντική μείωση της επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, αναφέρει η Moody's.

Μείωση του χρέους

Όπως εξηγεί η Moody's, βοηθούμενη από τις προοπτικές σταθερά υψηλότερης ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα σημειώσει μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως, με το βάρος του χρέους της γενικής κυβέρνησης να μειώνεται σε λιγότερο από 150% του ΑΕΠ έως το 2025, από 171,3% που καταγράφηκε στο τέλος του 2022.
Παρόλο που ο δείκτης χρέους της Ελλάδας θα παραμείνει πολύ υψηλός για τις επόμενες δεκαετίες, το βάρος του χρέους έχει γίνει σημαντικά πιο βιώσιμο, χάρη στους πολύ ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής των δανείων της ζώνης του ευρώ και την εκτεταμένη ελάφρυνση του χρέους που έχουν παράσχει οι πιστωτές της στη ζώνη του ευρώ από το 2017.
Οι πληρωμές τόκων της Ελλάδας ως ποσοστό των δημοσίων εσόδων - ο προτιμώμενος δείκτης μας για να μετρήσουμε την οικονομική δυνατότητα του βάρους του χρέους - είναι χαμηλές και θα παραμείνουν έτσι για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ακόμη και αφού ληφθούν υπόψη οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και η επιστροφή σε τακτικές εκδόσεις στις κεφαλαιαγορές", αναφέρει η Moody's.

DBRS για Ελλάδα: Οι προϋποθέσεις ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μετά την εκλογική αναμέτρηση

Στις προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να διασφαλιστούν προκειμένου το ελληνικό αξιόχρεο να ανακτήσει καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας αναφέρεται με ανάλυσή του ο καναδικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Morningstar.
Eιδικότερα, «Μετά τις γενικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Οι κάλπες επιβεβαίωσαν το ισχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας.
Με όλες σχεδόν τις ψήφους καταμετρημένες, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη κέρδισε το 40,55% των ψήφων (έναντι 39,85% στις εκλογές του 2019), ακολουθούμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ, που συγκέντρωσε το 17,84% (31,53%), το ΠΑΣΟΚ 11,85% (8,10%), το ΚΚΕ
7,69% (5,30%), οι Σπαρτιάτες 4,64%, η Ελληνική Λύση 4,44% (3,7%), Νίκη 3,69% και Πλεύση Ελευθερίας 3,17%.
Το νέο κοινοβούλιο θα αποτελείται από οκτώ κόμματα.
Το νέο εκλογικό σύστημα επιβράβευσε τη ΝΔ με μπόνους, που είχε ως αποτέλεσμα μια άνετη πλειοψηφία 158 κοινοβουλευτικών εδρών στο ελληνικό κοινοβούλιο και μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να χάνει 38 έδρες».
Σύμφωνα με τον οίκο, τα τρία βασικά συμπεράσματα που εξάγονται από τις εκλογές έχουν ως εξής:
(1) Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί ισχυρό προβάδισμα και εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, εκλέγοντας τον ίδιο αριθμό βουλευτών με τις εκλογές του Ιουλίου 2019
(2) Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπέστη μεγάλες απώλειες σε σύγκριση με τις εκλογές του Ιουλίου 2019, με το ποσοστό του να πέφτει από 31,53% των ψήφων στο 17,84%.
(3) Το νέο κοινοβούλιο θα είναι πιο κατακερματισμένο, αποτελούμενο από οκτώ κόμματα, έναντι έξι την περίοδο 2019-2023 , και με αξιοσημείωτη παρουσία ακροδεξιών κομμάτων.
5_77.JPG
Εκλογικά αποτελέσματα

Σύμφωνα με την DBRS, τα εκλογικά αποτελέσματα πιθανότατα επιφυλάσσουν άλλη μία περίοδο σταθερότητας στην Ελλάδα και θα εξασφαλίσουν τη συνέχεια της πολιτικής, επιτρέποντας στη νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.
Η νέα κυβέρνηση θα παράσχει νομοθετική σταθερότητα, σε μια εποχή που η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί τα κονδύλια της ΕΕ για να ενισχύσει τις οικονομικές προοπτικές της.
Επιπλέον, οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας και δικαιοσύνης, η μείωση των ανισοτήτων και ο καθορισμός νέων πολιτικών για την αντιμετώπιση της δημογραφικής γήρανσης - συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης ενός νέου Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αφιερωμένου στο δημογραφικό ζήτημα - φαίνεται να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης.
Ωστόσο, η νέα ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει ζητήματα που σχετίζονται με το υψηλό χρέος του δημόσιου τομέα, τα ακόμη υψηλά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και το υψηλό ποσοστό ανεργίας.
Επιπλέον, το έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο διευρύνθηκε περαιτέρω και θα απαιτήσει πρόσθετες βελτιώσεις σε παράγοντες όπως η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, προκειμένου να μετριαστεί.
«Μετά από χρόνια υψηλών δαπανών λόγω της πανδημίας COVID-19 και της ενεργειακής κρίσης, η πιθανή επαναφορά των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ το 2024 θα απαιτήσει δημοσιονομική πειθαρχία σε μια εποχή αυστηρότερων οικονομικών συνθηκών.
Θεωρούμε ότι η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, μέσα σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας, θα συμβάλλουν στη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας» καταλήγει ο καναδικός οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης