Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Axia: Έρχονται νέες εισροές σε μετοχές και ομόλογα της Ελλάδος, ενόψει επενδυτικής βαθμίδας

Axia: Έρχονται νέες εισροές σε μετοχές και ομόλογα της Ελλάδος, ενόψει επενδυτικής βαθμίδας
Η επενδυτική βαθμίδα θα αποτελέσει θετικό καταλύτη για την αγορά, δεδομένου ότι αρκετοί ξένοι επενδυτές δεν μπορούν να εμπλακούν σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία
Οι ευνοϊκές πολιτικές εξελίξεις (ισχυρή κυβέρνηση, χωρίς πολιτικό κίνδυνο), σε συνδυασμό με την ισχυρή οικονομική δυναμική, την προοπτική η ελληνική οικονομία να αποκτήσει καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας (IG), και τις ελκυστικές αποτιμήσεις, θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την ελληνική αγορά.
Αυτό εκτιμά η Axia σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα της 26ης Ιουνίου 2023, τονίζοντας ότι η επενδυτική βαθμίδα θα ανοίξει την πόρτα σε νέες εισροές στα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, επιτρέποντας επίσης στην κεφαλαιοποίηση του ΧΑ να επαναπροσδιορίσει την ανοδική της πορεία.

Νωρίτερα η επενδυτική βαθμίδα

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν αποδώσει αποτελέσματα, επιτρέποντας στην Ελλάδα να επιτύχει ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης που ξεπερνούν τις μέσες επιδόσεις των χωρών της Ευρωζώνης.
Δεδομένων των θετικών καταλυτικών παραγόντων που βρίσκονται μπροστά μας, όπως τα ταμεία του Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, οι αυξημένες ιδιωτικές επενδύσεις, ο ισχυρότερος χρηματοπιστωτικός τομέας και η πλεονεκτική θέση συγκεκριμένων τομέων, όπως ο τουρισμός και η ενέργεια, η ελληνική οικονομία αναμένεται να διατηρήσει ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
Επιπλέον, ο προϋπολογισμός προβλέπεται να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα, οδηγώντας σε μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ.
Για το σκοπό αυτό, είναι πιθανό η Ελλάδα να αποκτήσει το καθεστώς IG μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα (και πιθανότατα έως το 4ο τρίμηνο του 23).
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα απέχει μία βαθμίδα από το IG στις αξιολογήσεις των Fitch, S&P και DBRS.
Το παρακάτω Διάγραμμα 2 καταδεικνύει τις βασικές ημερομηνίες που σκιαγραφούν την πορεία της Ελλάδας προς την επίτευξη του καθεστώτος επενδυτικής βαθμίδας:
1_276.JPG

Η αναμενόμενη νίκη της Νέας Δημοκρατίας ενέπνευσε εμπιστοσύνη στην αγορά, οδηγώντας σε θετική αντίδραση στην ελληνική αγορά μετοχών.
Τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου (GGBs) διαπραγματεύονται ήδη σαν η χώρα να έχει ανακτήσει το καθεστώς IG, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να σημειώνει σημαντική πτώση, συγκρινόμενη ευνοϊκά με ομοειδείς χώρες με πιστοληπτική αξιολόγηση IG.
Η διαφορά απόδοσης των 10ετών τίτλων έναντι της Ισπανίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, περίπου στις 27 μ.β..
Σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη, μόνο η Πορτογαλία και η Ισπανία διαπραγματεύονται με μικρότερο premium σε σύγκριση με το σημείο αναφοράς, τη Γερμανία.
Σε κάθε περίπτωση η Axia επισημαίνει τα θετικά χαρακτηριστικά των ελληνικών τίτλων σημειώνοντας ότι περίπου το 80% του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης κατέχεται από τον επίσημο τομέα, με σταθμισμένη μέση διάρκεια κοντά στα 20 έτη και σταθερό κόστος εξυπηρέτησης.
Η ελληνική αγορά μετοχών κατέγραψε κέρδη 36,5% από την αρχή του έτους (YTD), υπεραποδίδοντας έναντι άλλων αναδυόμενων αγορών (MSCI Emerging Market με 3,72% YTD) και ευρωπαϊκών δεικτών (EURO STOXX Index με 9,43% YTD), λόγω του ισχυρού μακροοικονομικού πλαισίου που αποδίδει καλύτερα από το αναμενόμενο.
Η επενδυτική βαθμίδα θα αποτελέσει θετικό καταλύτη για την αγορά, δεδομένου ότι αρκετοί ξένοι επενδυτές δεν μπορούν να εμπλακούν σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.
Η εξέλιξη αυτή θα ανοίξει την πόρτα σε νέες εισροές στα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, επιτρέποντας επίσης στην κεφαλαιοποίηση του ΧΑ να επαναπροσδιορίσει την ανοδική της πορεία.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα διανύει έναν αναπτυξιακό κύκλο και παρά τις θετικές επιδόσεις μέχρι στιγμής, η Axia θεωρεί ότι οι προοπτικές δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί πλήρως στην αγορά.
Οι ευνοϊκές πολιτικές εξελίξεις (ισχυρή κυβέρνηση, χωρίς πολιτικό κίνδυνο), σε συνδυασμό με την ισχυρή οικονομική δυναμική, την προοπτική η ελληνική οικονομία να αποκτήσει καθεστώς IG, και τις ελκυστικές αποτιμήσεις, να προσθέσουν στην εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την ελληνική αγορά.

Βασικά σημεία των εκλογών της 25ης Ιουνίου

- Συγκροτήθηκε οκτακομματικό κοινοβούλιο
- Συνολικά, το 6,14% των ψήφων δεν κατάφερε να ξεπεράσει το όριο του 3% για την είσοδο στο Κοινοβούλιο
- Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν κατάφερε να ανακάμψει από την ήττα της 21ης Μαΐου 2023, χάνοντας επιπλέον περίπου 2,3% των ψήφων
- Το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τη δυναμική της 21ης Μαΐου προσθέτοντας ένα 0,26%
- Τρία νεοεισερχόμενα κόμματα ξεπέρασαν το όριο του 3%, καταφέρνοντας να μπουν στη Βουλή (Σπαρτιάτες 4,64%, Νίκη 3,69%, Πλεύση Ελευθερίας 3,17%).
- Η αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη καθώς το δεύτερο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, ελέγχει μόλις 48 έδρες στη Βουλή και το τρίτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, 32 έδρες.
- Τα δεξιά και ακροδεξιά κόμματα έρχονται να ελέγξουν, μαζί, περίπου το 12,8% της λαϊκής ψήφου
- Η αποχή ήταν υψηλή φτάνοντας το 47,17% έναντι 38,9% στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023. Στην πραγματικότητα, η αποχή ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία 20 χρόνια

Σκέψεις για τις εκλογές και τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας

- Η ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης για τη Νέα Δημοκρατία υποδηλώνει υποστήριξη για πολιτικές που προωθούν την οικονομική ανάπτυξη
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει το πράσινο φως για να εφαρμόσει πιο τολμηρές, φιλοαναπτυξιακές και φιλοαγορανομικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τον περαιτέρω μετασχηματισμό της χώρας
- Αλλάζει το πολιτικό τοπίο, χωρίς ισχυρά κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ σημειώνεται η απρόσμενη εκτίναξη της ψήφου των κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας
- Μένει να δούμε πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του και αν το ΠΑΣΟΚ, ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, θα μπορέσει να δημιουργήσει μια δυναμική
- Επόμενες πολιτικές αντιπαραθέσεις: Το κόμμα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σε θέση να αναμετρηθούν με την κυβέρνηση: Δημοτικές εκλογές (Οκτώβριος 2023), Ευρωεκλογές (Ιούνιος 2024)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης