Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurobank Equities: Οι 5 επιλογές στο ΧΑ μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές - Το ράλι έχει δρόμο ακόμη

Eurobank Equities: Οι 5 επιλογές στο ΧΑ μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές - Το ράλι έχει δρόμο ακόμη
Άλλη μια σαρωτική νίκη για τη ΝΔ και απόλυτη πλειοψηφία- σαφής ο δρόμος για επαναξιολόγηση
Με το ελληνικό χρηματιστήριο να έχει σημειώσει ράλι 12% από τις εκλογές της 21ης Μαΐου και να υπεραποδίδει του Stoxx600 κατά ένα συντριπτικό ποσοστό 15%, είναι προφανές ότι το εκλογικό αποτέλεσμα έχει - τουλάχιστον εν μέρει - τιμολογηθεί, σύμφωνα με την Eurobank Equities.
Μάλιστα, θεωρεί ότι η ενίσχυση των θεμελιωδών μεγεθών και οι έντονα θετικές αναθεωρήσεις των κερδών έχουν διατηρήσει τις αποτιμήσεις συγκρατημένες παρά την άνοδο των τιμών των μετοχών.

Η Νέα Δημοκρατία εξασφάλισε άνετη απόλυτη πλειοψηφία

Η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) σημείωσε άλλη μια συντριπτική νίκη, συγκεντρώνοντας το 40,55% των ψήφων διατηρώντας ουσιαστικά την εξουσία της έναντι των προηγούμενων εκλογών (40,79%).
Δεδομένου του μπόνους εδρών που προσφέρεται στο πρώτο κόμμα στο πλαίσιο του συστήματος ενισχυμένης αναλογικής, η ΝΔ εξασφάλισε μια άνετη πλειοψηφία ελέγχοντας 158 έδρες στο Κοινοβούλιο των 300 εδρών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε δεύτερος με μόλις 17,8% (48 έδρες), υποφέροντας περαιτέρω σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου (20,1%).
Το ΠΑΣΟΚ ήρθε 3ο με 11,85% (32 έδρες), το Κομμουνιστικό Κόμμα κατέλαβε την τέταρτη θέση (7,7%, 20 έδρες), ενώ το ακροδεξιό κόμμα Σπαρτιάτες, που υποστηρίζεται από πρώην μέλος της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής, είχε μια εκπληκτικά ισχυρή εμφάνιση και ήρθε πέμπτο (4,6%, 12 έδρες).
Υπάρχουν άλλα 3 κόμματα που εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, και συγκεκριμένα η Ελληνική Λύση (4,4%, 12 έδρες), η Νίκη (3,7%, 10 έδρες) και η Πλεύση (3,2%, 8 έδρες).
Συνολικά, σύμφωνα με την Eurobank Equities η Βουλή είναι πιο κατακερματισμένη από ό,τι τον προηγούμενο γύρο (8 κόμματα έναντι μόλις 5), ως αποτέλεσμα της αύξησης της εκπροσώπησης των ακροδεξιών κομμάτων εν μέσω χαμηλότερης συμμετοχής (λίγο κάτω από το 53% των εκλογέων με δικαίωμα ψήφου έναντι 61% τον Μάιο), αλλά με τη ΝΔ να διατηρεί ουσιαστικά την εξουσία της στη Βουλή έναντι των εκλογών του 2019.

Καθαρή πορεία για τις μεταρρυθμίσεις...

Με μια σταθερή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η Νέα Δημοκρατία διαθέτει τώρα την απαραίτητη πολιτική εντολή για να προωθήσει μια ολοκληρωμένη μεταρρυθμιστική ατζέντα κατά τη διάρκεια της επόμενης τετραετούς θητείας της.
Η δέσμευση του κόμματος για τον εξορθολογισμό της γραφειοκρατίας, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών αναμένεται να προσελκύσει εγχώριες και ξένες επενδύσεις, ιδίως αν ληφθεί υπόψη το τεράστιο επενδυτικό κενό (οι πάγιες επενδύσεις εξακολουθούν να είναι <15% του ΑΕΠ).
Η Eurobank Equities εκτιμά επίσης ότι η δημιουργία ενός πιο φιλικού προς τις επιχειρήσεις τοπίου και η ώθηση της ψηφιοποίησης θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεκλειδώσει το ανεκμετάλλευτο δυναμικό της, προωθώντας την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ θα στηρίξει τους πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην περιοχή του 2,5-3%.
Τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας θα δώσει και η εισροή κονδυλίων της ΕΕ, με τους συνολικούς πόρους που θα κινητοποιηθούν από το RRF να ξεπερνούν τα 57 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο επιβλητικό 28-29% του ΑΕΠ.
Στο δημοσιονομικό μέτωπο, η δέσμευση της ΝΔ για δημοσιονομική πειθαρχία δημιουργεί ένα βιώσιμο δημοσιονομικό πλαίσιο που ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θέτει τις βάσεις για την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, πιθανότατα τον Οκτώβριο (αναθεώρηση αξιολόγησης από την S&P).
Το νέο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα το απόγευμα, με δημοσιογραφικές πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα υπάρξει σημαντικός ανασχηματισμός με τον προηγούμενο υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη να αναλαμβάνει πιθανότατα Υπουργού Οικονομικών και τον κ. Σταϊκούρα (προηγούμενος ΥΠΟΙΚ) να διορίζεται υπουργός Υποδομών.

Καθαρός δρόμος για re-rating...

Με το ελληνικό χρηματιστήριο να έχει σημειώσει ράλι 12% από τις εκλογές της 21ης Μαΐου και να υπεραποδίδει του Stoxx600 κατά ένα συντριπτικό ποσοστό 15%, είναι προφανές ότι το εκλογικό αποτέλεσμα έχει - τουλάχιστον εν μέρει - τιμολογηθεί.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Eurobank Equities εκτιμά ότι η ενίσχυση των θεμελιωδών μεγεθών και οι έντονα θετικές αναθεωρήσεις των κερδών έχουν διατηρήσει τις αποτιμήσεις συγκρατημένες παρά την άνοδο των τιμών των μετοχών.
Ενδεικτικά, το σύμπαν των μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σε <6x 1yr σε όρους EV/EBITDA, με discount >25% έναντι των ομοειδών εταιρειών της ΕΕ.
Όσον αφορά τις τράπεζες, η ομάδα με τις χαμηλότερες τιμές, δηλαδή η Alpha και η Πειραιώς, παραμένει σε ελκυστικά επίπεδα αποτίμησης με πολλά περιθώρια να μειωθεί η διαφορά έναντι των ξένων ομοειδών, καθώς αυξάνεται η πεποίθηση για την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να δημιουργήσουν βιώσιμο διψήφιο RoTE.
Με την Ελλάδα να προσφέρει μια φθηνή πηγή κυκλικότητας, συναρπαστικές αρχικές αποτιμήσεις, χαμηλή τοποθέτηση, υγιείς μακροοικονομικές προοπτικές, σταθερό προφίλ ανάπτυξης κερδών για τις εισηγμένες και τεχνικούς καταλύτες (αναβάθμιση κρατικής αξιολόγησης), η Eurobank Equities πιστεύει ότι η επενδυτική υπόθεση για τις ελληνικές μετοχές δεν ήταν πιο ξεκάθαρη τα τελευταία 17 χρόνια.

Κορυφαίες επιλογές

Στις κορυφαίες επιλογές της η Eurobank Equities έχει ένα μείγμα ποιοτικών ονομάτων με υψηλή ορατότητα κερδών και αποδόσεις σε μετρητά (ΟΠΑΠ, Jumbo, Μυτιληναίος), που συμπληρώνεται περαιτέρω από μετοχές με υψηλότερο beta σε χαμηλή αποτίμηση, δηλαδή τη ΔΕΗ και την Τράπεζα Πειραιώς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης