Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Βόμβα από Goldman Sachs: Mέχρι το 2030 οι αναδυόμενες αγορές θα επισκιάσουν τις ΗΠΑ - Tίτλοι τέλους για τα δυτικά χρηματιστήρια

Βόμβα από Goldman Sachs: Mέχρι το 2030 οι αναδυόμενες αγορές θα επισκιάσουν τις ΗΠΑ - Tίτλοι τέλους για τα δυτικά χρηματιστήρια
Έκθεση έκπληξη από την Goldman Sachs...
Μέχρι το 2030 θα παραμείνει η πρωτοκαθεδρία των δυτικών αγορών, και δη της Wall Street, σε ό,τι αφορά τις προτιμήσεις των επενδυτών, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση-έκπληξη της Goldman Sachs…
Eιδικότερα, όπως αναφέρουν οι οικονομολόγοι της αμερικανικής τράπεζας, Kevin Daly και Tadas Gedminas, η κεφαλαιοποίηση των αναδυόμενων αγορών προβλέπεται να επισκιάσει εκείνη των ΗΠΑ και άλλων ανεπτυγμένων αγορών σε λιγότερο από μια δεκαετία.

Οι λόγοι

Αλλά που ερείδεται η άποψη πως η Wall Street και οι άλλες δυτικές αγορές θα απολέσουν τη χρηματιστηριακή ηγεμονία τους εντός της επόμενης δεκαετίας;…
Σύμφωνα με τον χρηματοπιστωτικό κολοσσό, η παρακμή και ανάδυση νέων δυνάμεων στον χώρο των αγορών οφείλεται σε τέσσερις λόγους:

Το μερίδιο των αναδυόμενων αγορών στην παγκόσμια αγορά μετοχών αναμένεται να αυξηθεί από περίπου 27% σε περίπου 35% το 2030, 47% το 2050 και 55% το 2075.
Η Ινδία αναμένεται να σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση στο μερίδιο της παγκόσμιας κεφαλαιοποίησης -από λίγο λιγότερο από 3% το 2022 σε περίπου 8% το 2050 και 12% το 2075- γεγονός που αντικατοπτρίζει τις ευνοϊκές δημογραφικές προοπτικές και την ταχεία αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Το μερίδιο της Κίνας προβλέπεται να αυξηθεί από 10% σε περίπου 15% έως το 2050, αλλά λόγω δημογραφικής επιβράδυνσης της δυνητικής ανάπτυξης αναμένεται στη συνέχεια να μειωθεί σε περίπου 13% έως το 2075.

Η κεφαλαιοποίηση των αναδυόμενων αγορών προβλέπεται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.
Το μερίδιο των ΗΠΑ στην παγκόσμια κεφαλαιοποίηση της αγοράς μετοχών προβλέπεται να μειωθεί από 42% το 2022 σε περίπου 35% το 2030, 27% το 2050 και 22% το 2075.

Για να προβάλουν την ανάπτυξη των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs βασίστηκαν στις προβλέψεις τους για μακροπρόθεσμη οικονομική επέκταση.
Όπως διαπίστωσαν, αν και η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ έχει επιβραδυνθεί τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες οικονομίες τα τελευταία 10 έως 15 χρόνια, η σύγκλιση εισοδήματος μεταξύ των αναδυόμενων και των ανεπτυγμένων οικονομιών παραμένει άθικτη.
5_74.JPG
Κίνδυνοι

Φυσικά, δεν είναι σίγουρο ότι οι κεφαλαιαγορές στις αναδυόμενες χώρες θα αναπτυχθούν τόσο επιτυχώς.
«Από τους πολλούς κινδύνους για τις οικονομικές μας προβλέψεις, ξεχωρίσαμε τον αυξανόμενο προστατευτισμό και την κλιματική αλλαγή ως τους πιο σημαντικούς μακροπρόθεσμα», γράφουν οι Daly και Gedminas.
«Θεωρούμε τον πρώτο ως τον πιο σημαντικό κίνδυνο για την ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών – συγκεκριμένα, τον κίνδυνο ο λαϊκιστικός εθνικισμός να οδηγήσει σε αυξημένο προστατευτισμό και σε αντιστροφή της παγκοσμιοποίησης».
Η ανάπτυξη ανοιχτών κεφαλαιαγορών είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε αυτούς τους κινδύνους, επειδή εξαρτώνται από την ικανότητα και την προθυμία των επενδυτών να δεσμεύσουν κεφάλαια σε ξένες δικαιοδοσίες.
Μέχρι στιγμής, η άνοδος του λαϊκιστικού εθνικισμού έχει οδηγήσει σε επιβράδυνση παρά σε αντιστροφή της παγκοσμιοποίησης, σύμφωνα με τους οικονομολόγους μας.
Η ανάπτυξη μεγάλων αγορών μετοχών απαιτεί επίσης από τους εγχώριους φορείς χάραξης πολιτικής τη δέσμευση να ακολουθήσουν ένα μείγμα φιλικών προς την κεφαλαιαγορά πολιτικών που ενθαρρύνουν πράγματα όπως η καινοτομία, η διαφάνεια, η εισαγωγή στο χρηματιστήριο και η προστασία των δικαιωμάτων ιδιωτικής ιδιοκτησίας.
Τέλος, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs λένε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας άλλος σημαντικός κίνδυνος για τις προβλέψεις τους.
Επειδή είναι πιθανό να αυξήσει την παγκόσμια παραγωγικότητα και τα επίπεδα κατά κεφαλήν ΑΕΠ, εκτιμούν ότι η καινοτομία αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την ανάπτυξη των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών.
Ωστόσο, καθώς οι επιπτώσεις φαίνεται πιθανό να είναι μεγαλύτερες στις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών από ό,τι στις οικονομίες των ανεπτυγμένων χωρών, αυτό σημαίνει ότι θέτει καθοδικό κίνδυνο για την προβλεπόμενη αύξηση του μεριδίου των πρώτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης