Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αισιόδοξος ο Krugman: Η οικονομία των ΗΠΑ φαίνεται λαμπερή και χωρίς σημάδια ύφεσης

Αισιόδοξος ο Krugman: Η οικονομία των ΗΠΑ φαίνεται λαμπερή και χωρίς σημάδια ύφεσης
Ο Paul Krugman έδωσε μια αισιόδοξη νότα για την οικονομία, επισημαίνοντας ότι οι πρόσφατες ειδήσεις είναι όλο και πιο ενθαρρυντικές
Σχετικά Άρθρα
Αισιόδοξος όσον αφορά την αμερικανική οικονομία εμφανίστηκε ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman.
«Οι εξελίξεις στην οικονομία των ΗΠΑ είναι όλο και πιο ενθαρρυντικές: πτώση του πληθωρισμού, κανένα σημάδι ύφεσης», ανέφερε ο καθηγητής οικονομικών στο City University of New York σε tweet.
Αλλά με τα ενθαρρυντικά σημάδια έρχονται και οι κακόπιστοι, προειδοποίησε ο ίδιος. «Και ξέρετε τι σημαίνει αυτό: έρχονται οι αλήτες!», είπε, αναφερόμενος σε ανθρώπους που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον πληθωρισμό και λένε ότι οι επίσημες μετρήσεις δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα της αύξησης των τιμών.
Ο Krugman ήταν αισιόδοξος για την αμερικανική οικονομία, λέγοντας πρόσφατα ότι η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι πιστεύει ο κόσμος. Ο ίδιος σημείωσε μια εύρωστη αγορά εργασίας -την ισχυρότερη που έχει υπάρξει εδώ και δεκαετίες- παράλληλα με την πτώση των επιπέδων ανεργίας και τα αυξημένα ποσοστά ικανοποίησης από την εργασία.
Στο μέτωπο του πληθωρισμού, οι πιέσεις στις τιμές έχουν μειωθεί σημαντικά από τα υψηλά επίπεδα 40 ετών που σημείωσαν πέρυσι. Αυτό ήταν μια ανακούφιση για τους Αμερικανούς καταναλωτές, με την έκθεση του Μαΐου για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να δείχνει ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών έχει μειωθεί στο 4%. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιθετική νομισματική πολιτική της Fed κατά το τελευταίο έτος, όπου αύξησε τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης σε ένα εύρος μεταξύ 5%-5,25%.
Με τον πληθωρισμό να υποχωρεί και την οικονομία να εξακολουθεί να αντέχει, έχει προκαλέσει συζητήσεις ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε να αποφύγει την ύφεση. Η τολμηρή επισήμανση του Krugman ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις οικονομικής ύφεσης διαφέρει από προηγούμενες προβλέψεις, όπου ο οικονομολόγος έκρουε σταθερά τον κώδωνα του κινδύνου για επιβράδυνση.
Πρόσφατα, ο Krugman δήλωσε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από τη Fed για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% κινδυνεύει να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε ύφεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης