Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

NBG Securities: Περιθώρια ανόδου 13% έως 38% για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών - Φιλόδοξοι αλλά εφικτοί οι στόχοι

NBG Securities: Περιθώρια ανόδου 13% έως 38% για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών - Φιλόδοξοι αλλά εφικτοί οι στόχοι
Παραμένει θετική για όλες τις ελληνικές τράπεζες η NBG Securities
Θετική παραμένει η NBG Securities για τις ελληνικές τράπεζες, εξαιτίας της επιτυχούς υλοποίησης των επιχειρηματικών σχεδίων μέχρι σήμερα όσο και των πολλά υποσχόμενων νέα επιχειρηματικών σχεδίων που έχουν παρουσιάσει για τα επόμενα 3 χρόνια.
Μάλιστα βλέπει περιθώριο ανόδου 28% για την Alpha Bank, 13% για την Eurobank και 38% για την Πειραιώς.
Η τιμή στόχος για την Alpha Bank είναι στα 1,95 ευρώ, για την Eurobank στα 1,70 ευρώ και για την Πειραιώς στα 3,90 ευρώ.
1_266.JPG
Σημαντική πρόοδος

Με τις ελληνικές τράπεζες να έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ποιότητα του ενεργητικού τους, να έχουν βελτιώσει τη ρευστότητα και τη θέση χρηματοδότησης, να έχουν επιτύχει υγιή επίπεδα κεφαλαίων και αποθέματα ασφαλείας και να έχουν αυξήσει την κάλυψη, έχουν πλέον στρέψει την προσοχή τους στην επέκταση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου, στη βελτίωση της κερδοφορίας τους και στην επιστροφή αξίας στους μετόχους τους μέσω μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιστρέψει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών, έχοντας κερδίσει 34% και 61% τους τελευταίους 3 μήνες και από την αρχή του έτους, αντίστοιχα, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται τώρα 0,5-0,7x την TBV τους με βάση τις εκτιμήσεις του 2024, με περαιτέρω ανοδική δυναμική.

Αξιολόγηση Outperform τόσο για θεμελιώδεις όσο και για λόγους αποτίμησης

Η NBG προτιμά όλες τις τράπεζες για διαφορετικούς λόγους, καθώς πιστεύει ότι τα ειδικά χαρακτηριστικά των τραπεζών αντανακλώνται στις σχετικές αποτιμήσεις τους, με τις υψηλότερες τιμές-στόχους να δείχνουν κυρίως την αναβάθμιση των παραδοχών της, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα επιχειρηματικά σχέδια.
Η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να αποτελεί την κορυφαία επιλογή της στον κλάδο κυρίως για λόγους αποτίμησης, καθώς βλέπει πιο ελκυστική απόδοση κινδύνου σε περίπτωση που το επιχειρηματικό της σχέδιο υλοποιηθεί όπως παρουσιάστηκε.

Φιλόδοξοι αλλά εφικτοί στόχοι που τίθενται στα επιχειρηματικά σχέδια

Οι ελληνικές τράπεζες παρουσίασαν τα νέα επιχειρηματικά τους σχέδια για το 2023-25, θέτοντας φιλόδοξους στόχους σε όλα τα μέτωπα.
Όλες στοχεύουν στην αύξηση των καθαρών δανείων τους κατά 4% CAGR έως το 2025, εκμεταλλευόμενες την οικονομική ανάπτυξη που αναμένεται στην Ελλάδα, με τη στήριξη έργων και επενδύσεων που σχετίζονται με το ΤΑΙΠΕΔ.
Η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων, παρά το κόστος αποπληρωμής του TLTRO και το κόστος καταθέσεων.
Τέλος, μετά από χρόνια υψηλών προβλέψεων, τα υγιή δανειακά βιβλία των τραπεζών τους επιτρέπουν να μειώσουν το κόστος κινδύνου, στηρίζοντας περαιτέρω την κερδοφορία.
Η NBG εμφανίζεται βέβαια ότι οι ελληνικές τράπεζες θα καταφέρουν να υλοποιήσουν τους στόχους που έχουν τεθεί, φέρνοντας την αποτίμησή τους πιο κοντά στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ένα φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα θα στηρίξει την απόδοση της μετοχής των τραπεζών

Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, οι μετοχές των τραπεζών σημείωσαν αλματώδη άνοδο, σημειώνοντας κέρδη κατά 14% κατά μέσο όρο και υπεραπόδοση κατά 2,7% έναντι του γενικού δείκτη.
Για τις δεύτερες εκλογές, η NBG αναμένει ένα φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα, με χαμηλούς κινδύνους όσον αφορά την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων ή/και μια ουσιαστική αλλαγή στη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική, το οποίο αναμφίβολα θα αποτελέσει θετικό καταλύτη για τις ελληνικές τράπεζες.
Η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα θα αποτελέσει αναμφίβολα έναν ακόμη θετικό καταλύτη για τις ελληνικές τράπεζες, οδηγώντας ενδεχομένως σε μείωση του κόστους χρηματοδότησής τους.
Το ίδιο ισχύει και για την αποεπένδυση του ΤΧΣ, αναδεικνύοντας την πλήρη ανάκαμψη των τραπεζών από τα χρόνια της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς και την αύξηση της ρευστότητάς τους.
Τέλος, η διανομή μερίσματος θα λειτουργήσει και ως ένδειξη της επιστροφής των ελληνικών τραπεζών στην κανονικότητα μετά τα χρόνια της κρίσης, προσελκύοντας έτσι ακόμη μεγαλύτερη προσοχή από τους επενδυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης