Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Αδιανόητες πλέον οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών - Ώρα για ανάσες στο ράλι, υποβάθμιση σε hold

Deutsche Bank: Αδιανόητες πλέον οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών - Ώρα για ανάσες στο ράλι, υποβάθμιση σε hold
Η Alpha Bank αποτελεί πλέον την κορυφαία επιλογή της Deutsche Bank, δεδομένων των φθηνότερων πολλαπλασιαστών και του δυνητικά μεγαλύτερου περιθωρίου βελτίωσης
Ώρα για ανάσες είναι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος, σύμφωνα με την έκθεση της Deutsche Bank υπό τον τίτλο "Taking a breath after stellar performance", που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, μετά τις "αστρικές αποδόσεις" τους σε ετήσια βάση (περίπου +59% για τους δείκτες FTSE/Athex Greek Banks και περίπου +10% για τον SX7P). 
Βέβαια, το ενδιαφέρον των επενδυτών για τον κλάδο παραμένει, μετά τις συνεχείς βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν στα επιτοκιακά έσοδα (NII), λόγω των επιτοκίων, του αποτελεσματικού ελέγχου του κόστους, της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού και των επιπέδων κεφαλαίου, που οδήγησαν σε σημαντικές αναβαθμίσεις στόχων.

Ωστόσο, η γερμανική τράπεζα τώρα πολλαπλασιαστές που θα ήταν αδιανόητοι πριν από λίγους μήνες, με τα P/Es τώρα στην περιοχή του 6-7x και τα P/TBVs στο 0,6-0,8x για το 2024, με RoTEs στο ~9-12% (αν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, με μεγάλο πλεόνασμα κεφαλαίου, που επιτρέπει την επαναφορά του μερίσματος μετά από πολλά χρόνια).

Είναι καιρός να πάρουμε μια ανάσα...

Συνολικά, η Deutsche Bank εξακολουθεί να αναμένει ότι οι σταθερές επιδόσεις θα συνεχιστούν, παρά το γεγονός ότι τα NIIs βρίσκονται ήδη κοντά στο μέγιστο επίπεδο, λόγω του αυξανόμενου κόστους χρηματοδότησης.
Ωστόσο, η μετακύλιση των καταθέσεων είναι χαμηλότερη από ό,τι αναμενόταν και η αύξηση των χορηγήσεων θα πρέπει, κατά πολύ, να υπερβεί εκείνη της υπόλοιπης Ευρώπης, παρέχοντας κάποια σημαντική στήριξη.
Επιπλέον, οι προβλέψεις θα πρέπει να συνεχίσουν να μειώνονται λόγω της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού, οδηγώντας σε αποδόσεις αρκετά σύμφωνες με εκείνες των παρόμοιων εγχώριων τραπεζών στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι τα επίπεδα CET1 θα φθάσουν το 14-17% έως το 2024.
2_205.JPG
Πιο ακριβές οι ελληνικές τράπεζες

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές τράπεζες έχουν γίνει πιο ακριβές σε σχετικούς όρους, σε σύγκριση με άλλες πιθανές επιλογές στη νότια Ευρώπη.
Ως αποτέλεσμα, η Deutsche Bank υποβαθμίζει τόσο την Εθνική Τράπεζα όσο και την Πειραιώς σε hold (διακράτηση), αλλά αυξάνει την τιμή στόχο στην Εθνική στα 6,70 ευρώ από 6,15 ευρώ προηγουμένως.
Διατηρεί τη θέση Buy (αγορά) τόσο για τη Eurobank όσο και για την Alpha Bank, και αυξάνει τις τιμές στόχους της στα 1,90 ευρώ, από 1,70 ευρώ προηγουμένως.
Η Alpha Bank αποτελεί πλέον την κορυφαία επιλογή της, δεδομένων των φθηνότερων πολλαπλασιαστών και του δυνητικά μεγαλύτερου περιθωρίου βελτίωσης.
1_265.JPG
Οι παραδοχές του RoTE από την Ambrosia Capital

Υπενθυμίζεται εδώ ότι στις 9 Ιουνίου 2023, η Ambrosia Capital είχε επισημάνει και αυτή τη θετική της στάση για τις 4 ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας πως ο κλάδος έχει καταγράψει ισχυρές επιδόσεις από την αρχή του έτους λόγω της βελτίωσης των θεμελιωδών μεγεθών με αιχμή του δόρατος τα καθαρά έσοδα από τόκους λόγου του περιβάλλοντος υψηλότερων επιτοκίων σε συνδυασμό με την ποιότητα του ενεργητικού η οποία έχει βελτιωθεί.
Ωστόσο, η Ambrosia Capital εκτιμά ότι η έντονη ανάκαμψη των επιτοκιακών εσόδων (NII0 και με ισχυρή αύξηση των αμοιβών, ιδίως μετά το 2023, σε συνδυασμό με τη συνεχή εστίαση στη διαχείριση του κόστους θα πρέπει να οδηγήσουν το RoTE να φθάσει το 13,2% το 23 και το 11,7% το 2024, χαμηλότερα δηλαδή από τις εκτιμήσεις της Deutsche Bank.
Επιπλέον εκτιμά ότι τα NII για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες συνολικά θα αυξηθούν κατά 38% και κατά 9,3% CAGR το 22-25 λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.

Ambrosia.jpg

Αλλαγές στις εκτιμήσεις των μεγεθών

Η Deutsche Bank προχώρησε σε αλλαγές στις εκτιμήσεις για τα μεγέθη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, ιδίως στο μέτωπο των επιτοκιακών εσόδων.
Για την Εθνική
ete_2.JPG
Για την Alpha Bank
alpha_3.JPG
Για την Eurobank
euro.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης