Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

AEI: H Fed έχει χάσει κάθε έλεγχο, επιμένει να αγνοεί τα βασικά – Ολοταχώς στα βράχια το χρηματοπιστωτικό σύστημα

AEI: H Fed έχει χάσει κάθε έλεγχο, επιμένει να αγνοεί τα βασικά – Ολοταχώς στα βράχια το χρηματοπιστωτικό σύστημα
Παρά την αποτυχία της Fed να προβλέψει τη χειρότερη πληθωριστική έκρηξη των τελευταίων σαράντα ετών, ακόμα δεν φαίνεται να δίνει προσοχή στη συμπεριφορά της προσφοράς χρήματος...
Κάθε έλεγχο έχει χάσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), επιμένοντας να αγνοεί τα «βασικά», με αποτέλεσμα να οδηγεί, αχρείαστα, την αμερικανική οικονομία σε σκληρή προσγείωση και το εν γένει χρηματοπιστωτικό σύστημα στα βράχια, σύμφωνα με τον γνωστό οικονομολόγο του American Enterprise Institute, πρώην επικεφαλής αναλυτή της Salomon Smith Barney και πρώην διευθυντή στο Τμήμα Ανάπτυξης και Αναθεώρησης Πολιτικής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Denis Lachman.
Όπως επισημαίνει, «σύμφωνα με τον γνωστό οικονομολόγο Milton Friedman, ο πληθωρισμός παντού και πάντα δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα νομισματικό φαινόμενο.
Με τον τρόπο αυτό, ο Friedman εννοούσε πως, αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα εκτύπωνε υπερβολική ποσότητα χρήματος, προϊόντος του χρόνου η οικονομία θα υπερθερμαινόταν και θα είχαμε πληθωρισμό.
Και πράγματι, σε αυτή την περίπτωση ο πληθωρισμός είναι αναπόφευκτος, διότι η προσφορά χρήματος είναι δυσανάλογη σε σχέση με την προσφορά αγαθών…
Αντίστοιχα, αν η Τράπεζα προκαλούσε σύσφιξη του νομισματικού εφοδιασμού, η ύφεση θα ήταν εκ των ων ουκ άνευ και οι τιμές, μοιραία, θα υποχωρούσαν…
Αυτό συνέβη στη δεκαετία του 1930, όταν οι τράπεζες κατέρρευσαν λόγω της νομισματικής σύσφιξης.
Πίσω στο παρόν, η απότομη αλλαγή στάσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τους τελευταίους 18 μήνες, μετά από χρόνια χαλαρότητας και σχεδόν μηδενικών έως αρνητικών επιτοκίων, με τον κύκλο της σύσφιξης να «τρέχει» με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών, η θεωρία του Friedman, πως ο πληθωρισμός παντού και πάντα είναι ένα νομισματικό φαινόμενο, βγαίνει ξανά στο προσκήνιο…
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί, λέει ο Lachman, πως την περίοδο της πανδημίας Covid η ρευστότητα που είχε εγχυθεί στο σύστημα αυξήθηκε κατά 40%».

Επιβεβαίωση

Η άποψη του Friedman ότι ο υπερβολικός αριθμός χρημάτων που καταδιώκει λίγα αγαθά προκαλεί πληθωρισμό φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από την περυσινή πληθωριστική έκρηξη.
Σε μια περίοδο που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα υποστήριζε πως το φαινόμενο των έντονων πληθωριστικών πιέσεων είναι παροδικό και ότι προκαλείται από τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω Covid, η «εκτίναξη» των νομισματικών συγκεντρώσεων προειδοποιούσε για ένα εντελώς διαφορετικό αφήγημα.
Στην πραγματικότητα, προς έκπληξη της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, αγγίζοντας το 9,1% μέχρι τον Ιούνιο του 2022.
Ακόμα χειρότερα: παρά την ολοκληρωτική αποτυχία της Fed να προβλέψει τη χειρότερη πληθωριστική έκρηξη των τελευταίων σαράντα ετών, ακόμα δεν φαίνεται να δίνει προσοχή στη συμπεριφορά της προσφοράς χρήματος.
Καμία αναφορά σε αυτές τις συγκεντρώσεις δε γίνεται ούτε στις δηλώσεις πολιτικής της Τράπεζας ούτε στις συνεντεύξεις Τύπου του προέδρου Powell μετά τις συνεδριάσεις της Τράπεζας.
Αντίθετα, η Τράπεζα συνεχίζει να ακολουθεί μια πολιτική που εξαρτάται από τα δεδομένα, αυξάνοντας τα επιτόκια με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα για την απασχόληση και τον πληθωρισμό.
Επίσης, συνεχίζει να βασίζει τις προβλέψεις της σε ένα αυστηρά κεϊνσιανό οικονομικό μοντέλο που δεν δίνει μεγάλη προσοχή στην προσφορά χρήματος.
Αυτό την οδήγησε να αυξήσει τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης και να μειώνει το μέγεθος του ισολογισμού της κατά 95 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα.

Νομισματική πολιτική

«Σύμφωνα με την άποψη του Friedman, η νομισματική πολιτική λειτουργεί με μεγάλες και μεταβλητές χρονικές υστερήσεις, που κυμαίνονται από δώδεκα έως δεκαοκτώ μήνες.
Αυτό καθιστά πρόωρη την απόφανση ότι η νομισματική σύσφιξη οδηγεί γενικά σε ύφεση και πιέσεις στις τιμές είναι σωστή.
Σίγουρα, ο πληθωρισμός έχει ήδη μειωθεί περισσότερο στο μισό από την κορυφή του (9,1%) τον περασμένο Ιούνιο, φτάνοντας στο παρόν επίπεδο του 4%.
Ωστόσο, θα μπορέσουμε να είμαστε σίγουροι μόνο μέχρι το τέλος του έτους αν ο Friedman και οι μονεταριστές ακόλουθοί του ήταν σωστοί στην πρόβλεψή τους για έντονη μείωση του πληθωρισμού βάσει της αρνητικής νομισματικής ανάπτυξης.
Μέχρι τότε θα έχουν περάσει δεκαοκτώ μήνες από τότε που άρχισε ο κύκλος των επιτοκιακών αυξήσεων» λέει ο Lachman και συμπληρώνει:
«Παρόλο που μπορεί να είναι πρόωρο εξαχθεί συμπέρασμα για την άποψη του Friedman, αρκετά στοιχεία υποδεικνύουν ότι η άποψή του μπορεί να είναι σωστή.
Από την κορυφή της πληθωριστικής πίεσης που σημειώθηκε το περασμένο έτος, ο πληθωρισμός έχει μειωθεί κατά το ήμισυ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει μειωθεί σημαντικά.
Ταυτόχρονα, η απότομη αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ και η μεγάλη απόσυρση ρευστότητας από τις αγορές προκαλεί δυσκολίες στο χρηματοοικονομικό σύστημα και συμβάλλει στη διαμόρφωση συνθηκών κρίσεως στον τομέα των εμπορικών ακινήτων, αλλά και στην πραγματική οικονομία.
Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι η Τράπεζα μπορεί να κάνει και πάλι μια λάθος αγνοώντας τις προειδοποιήσεις που προκύπτουν από την προσφορά χρήματος.
Με λίγα λόγια, επιλέγοντας να αγνοεί την προσφορά χρήματος κατά τη λήψη αποφάσεων για τα επιτόκια, η Fed μπορεί να μας οδηγήσει σε μια αχρειάστως δύσκολη οικονομική κατάσταση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης