Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ironsides Macroeconomics: «Αμέριμνος» σε bull market ο S&P 500, την ώρα που έρχεται νέο κραχ ρευστότητας στις ΗΠΑ

Ironsides Macroeconomics: «Αμέριμνος» σε bull market ο S&P 500, την ώρα που έρχεται νέο κραχ ρευστότητας στις ΗΠΑ
Λόγω του γεγονότος ότι η καμπύλη αποδόσεων είναι ανεστραμμένη κατά 100 μονάδες βάσης, το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε πολύ πιο εύθραυστη κατάσταση
Με τον S&P 500 να έχει αυξηθεί περισσότερο από 20% από τα χαμηλά του τον Οκτώβριο του 2022, ο δείκτης αναφοράς της Wall Street βρίσκεται πλέον επίσημα σε bull market.
Αλλά σύμφωνα με τον Barry Knapp, διευθύνοντα σύμβουλο της Ironsides Macroeconomics, ο κίνδυνος μπορεί να ελλοχεύει.
Ο ειδικός στα μακροοικονομικά ανησυχεί για μια ύφεση.
"Η πιθανότητα ύφεσης είναι πολύ μεγαλύτερη στα μέσα του 2023 απ' ό,τι ήταν το 1994", δήλωσε ο Knapp σε συνέντευξή του στο CNBC.
Ο Knapp έκανε τη σύγκριση με το 1994 επειδή τότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είχε έναν άλλο επιθετικό κύκλο σύσφιξης.
Οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορούν να επιβραδύνουν την οικονομία, αλλά αυτή τη φορά, υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ.
"Λόγω του γεγονότος ότι η καμπύλη αποδόσεων είναι ανεστραμμένη κατά 100 μονάδες βάσης, το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε πολύ πιο εύθραυστη κατάσταση", είπε.
Η αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης αναφέρεται στο φαινόμενο ότι τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα έχουν υψηλότερη απόδοση από τα μακροπρόθεσμα ομόλογα.
Αυτό αντανακλά ότι οι επενδυτές είναι πιο απαισιόδοξοι για το μακροπρόθεσμο μέλλον - αναμένουν ότι στο μέλλον η Fed θα χρειαστεί να μειώσει τα επιτόκια για να τονώσει την οικονομία.
Μια ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων θεωρείται ένας από τους πιο αξιόπιστους προπορευόμενους δείκτες ύφεσης.
Αλλά μια οικονομική ύφεση μπορεί να μην είναι το μόνο πράγμα για το οποίο πρέπει να προετοιμαστούν οι επενδυτές.
Ο Knapp επεσήμανε επίσης ένα άλλο ζήτημα - τη ρευστότητα.

Σοκ ρευστότητας και risk-off

Το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ αυξήθηκε και πάλι.
Αν και αυτό σημαίνει ότι η χώρα απέφυγε την αθέτηση πληρωμών για το χρέος της, θα μπορούσε να επηρεάσει τη ρευστότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
"Ένα από τα βασικά μου θέματα για το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν ότι μέχρι να πετύχουμε μια συμφωνία για το ανώτατο όριο χρέους, θα είχαμε άφθονη ρευστότητα στο σύστημα.
Αλλά μόλις γινόταν αυτή η συμφωνία για το χρέος, τότε θα είχαμε αυτό που ονομάζω άλλη μια ακραία καταιγίδα αλλαγής του κλίματος ρευστότητας", δήλωσε ο Knapp.
Ο λόγος είναι ότι τώρα που αυξήθηκε το όριο δανεισμού, η κυβέρνηση θα εκδώσει νέους τίτλους του Δημοσίου για να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της.
Και αυτό θα προσελκύσει επενδυτές που αναζητούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα που προσφέρουν αυτά τα κρατικά ομόλογα.
Εν τω μεταξύ, η εισροή κεφαλαίων σε τίτλους του Δημοσίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερα διαθέσιμα κεφάλαια για άλλες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών.
"Νομίζω ότι μας περιμένει μια από αυτές τις καταιγίδες, επειδή λόγω όλων αυτών των εκδόσεων που θα έχουμε, θα έχουμε πιθανότατα ένα επεισόδιο μείωσης του κινδύνου", δήλωσε ο Knapp.
Σε ένα σενάριο μείωσης του κινδύνου, οι επενδυτές τείνουν να πωλούν πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία όπως οι μετοχές και να τοποθετούν χρήματα σε λιγότερο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία όπως τα κρατικά ομόλογα.
Πρόκειται για μια τρομακτική εικόνα για τους επενδυτές στο χρηματιστήριο.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε εντελώς το χαρτοφυλάκιο μετοχών σας, ανέφερε ο Knapp.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης