Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Έχει ακόμη άνοδο το ελληνικό χρηματιστήριο μέχρι την επενδυτική βαθμίδα - Περίπου 30% το discount

Morgan Stanley: Έχει ακόμη άνοδο το ελληνικό χρηματιστήριο μέχρι την επενδυτική βαθμίδα - Περίπου 30% το discount
Προτιμώμενος τίτλος στην Ελλάδα είναι κατά την Morgan Stanley η Eurobank
Overweight δηλώνει ακόμη η Morgan Stanley για το ελληνικό χρηματιστήριο, ανασύροντας μια παλαιότερη ανάλυσή της για τις αγορές που υπεραπέδωσαν πριν την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα στην οποία βρίσκονταν.
Όπως υπενθυμίζει, η ανάλυσή της έδειχνε ότι οι αγορές μετοχών τείνουν να αρχίζουν να ενισχύονται σε σχετική βάση περίπου οκτώ μήνες πριν από την πρώτη αναβάθμιση της αξιολόγησης σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας (IG).
Για παράδειγμα, σε αυτές τις περιπτώσεις, το ράλι στις μετοχές ήταν κατά μέσο όρο +22% σε σχέση με τον MSCI EM (και +38% σε απόλυτους όρους δολαρίου - USD).
Το παραπάνω στηρίζεται σε δύο καταλύτες:
1) Συνολικά, η απόλυτη και η σχετική υπεραπόδοση καθοδηγήθηκε τόσο από την επαναξιολόγηση όσο και από τις θετικές αναθεωρήσεις των κερδών ανά μετοχή - EPS και
2) Το σημείο εκκίνησης της αποτίμησης φαίνεται να έχει σημασία.
Οι αγορές μετοχών που διαπραγματεύονταν σε φθηνότερα επίπεδα (κάτω από 10x NTM P/E) στην αρχή του ράλι πριν από την αναβάθμιση της IG κατέγραψαν υψηλότερη απόλυτη (+62%) και σχετική απόδοση (+30%) σε σύγκριση με τις άλλες περιπτώσεις.
1_252.JPG
Μετά την αναβάθμιση...

Μια σημαντική συνέπεια της αναβάθμισης σε καθεστώς IG είναι η πιθανή μείωση του κόστους των ιδίων κεφαλαίων για την Ελλάδα.
Η Morgan Stanley εκτιμά ότι το τρέχον τεκμαρτό CoE για τις ελληνικές μετοχές είναι στο 11,7%, το οποίο είναι υψηλότερο από τον πρόσφατο μέσο όρο (μέσος όρος 5ετίας 8,8%).
Η αύξηση από τα χαμηλά επίπεδα του 2020-21 οφείλεται κυρίως στην ισχυρή αύξηση των κερδών και τις θετικές αναθεωρήσεις, ιδίως κατά το προηγούμενο έτος.
Λόγω του GFC και του ελληνικού δημόσιου χρέους, τα στοιχεία από το 2008 έως το 2016 είναι πολύ ευμετάβλητα και δεν είναι συγκρίσιμα με τις τρέχουσες προοπτικές.
Έτσι, για την ανάλυσή της συνέκρινε τους τρέχοντες αριθμούς με τα επίπεδα του 2007, πριν από την κρίση.
Το 2007, το μέσο spread μεταξύ του τεκμαρτού spread της Ευρώπης και της Ελλάδας ήταν 135 μ.β., ενώ το τρέχον είναι στις 372 μ.β..
Αν υποθέσουμε ότι το τεκμαρτό CoE της Ελλάδας μειώνεται, ώστε το spread να φτάσει στα ίδια επίπεδα του 2007 (άρα, να μειωθεί από 11,7% σε 9,4%), αυτό θα σήμαινε, αν όλα τα άλλα είναι ίδια, ένα δυνητικό περιθώριο ανόδου +32%.
Αν και πρόκειται μόνο για μια θεωρητική άσκηση, παρέχει το μέγεθος μιας πιθανής επαναξιολόγησης των ελληνικών μετοχών βραχυπρόθεσμα.
2_197.JPG
Προς τα εμπρός και προς τα πάνω

Με βάση την παραπάνω ανάλυση, η Morgan Stanley δηλώνει overweight στην Ελλάδα και εξακολουθεί να είναι η προτιμώμενη αγορά στην Ευρώπη των αναδυόμενων οικονομιών.
Η Ελλάδα ήταν η αγορά με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως φέτος (+35% σε όρους δολαρίου ΗΠΑ) και βλέπει πρόσθετους παράγοντες που θα στηρίξουν περαιτέρω την υπεραπόδοση από εδώ και πέρα: ισχυρά και ανθεκτικά μακροοικονομικά στοιχεία, πιθανή αναβάθμιση από την IG και συμπίεση του σχετικού premium κινδύνου σε σχέση με την Ευρώπη και τις αναδυόμενες αγορές, ακόμα φθηνές αποτιμήσεις παρά την ισχυρή υπεραπόδοση και τη δυναμική των κερδών.
Η Morgan Stanley δηλώνει επίσης την προτίμησή της στις τράπεζες, ως τρόπο έκθεσης στα σχετικά ισχυρά μακροοικονομικά μεγέθη, σε συνδυασμό με την υψηλή ευαισθησία τους στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ και τους μειωμένους κινδύνους ποιότητας ενεργητικού μετά την εξυγίανση των ισολογισμών μετά τον τελευταίο καθοδικό κύκλο.
Η Eurobank είναι μία από τις προτιμώμενες μετοχές.
3_136.JPG
Ανάπτυξη

Στα μακροοικονομικά, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται, με την Morgan Stanley να αναμένει σχετική ανθεκτικότητα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη για το 2023 και το 2024.
Η αυστηρή νομισματική πολιτική είναι πιθανό να επιβαρύνει την οικονομία, αλλά οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζονται από την εφαρμογή της διευκόλυνσης ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) και την εισροή ΑΞΕ σε επίπεδο ρεκόρ.
Η Morgan Stanley προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% το 2023 και 2,2% το 2024.
Επιπλέον, η πτώση του πληθωρισμού και η μετατροπή της αύξησης του πραγματικού εισοδήματος σε θετική αναμένεται να στηρίξουν την ιδιωτική κατανάλωση το 2ο εξάμηνο του 2023.
4_93.JPG
Πολιτική

Στον πολιτικό τομέα, η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) κέρδισε 146 έδρες στο κοινοβούλιο στον πρώτο γύρο που πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαΐου - μόλις πέντε έδρες λιγότερες από την απόλυτη πλειοψηφία.
Καθώς δεν σχηματίστηκε συνασπισμός, η ΝΔ ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία σε δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου, οι οποίες θα επαναφέρουν την πριμοδότηση της πλειοψηφίας εδρών στο πρώτο κόμμα.
Σε περίπτωση που η ΝΔ εμφανίσει αποτέλεσμα παρόμοιο με αυτό του πρώτου γύρου, αυτό θα σήμαινε την κατάκτηση 180 εδρών στο κοινοβούλιο και τη δυνατότητα σχηματισμού μονοκομματικής κυβέρνησης πλειοψηφίας.
5_65.JPG
Βέβαιη η επενδυτική βαθμίδα

Η Morgan Stanley επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σαφή πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα.
Μια κυβέρνηση πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ), η οποία θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί στον δεύτερο γύρο στις 25 Ιουνίου, θα συνεχίσει να οδηγεί τη χώρα στην πορεία της προς τη δημοσιονομική εξυγίανση και την εφαρμογή του RRF.
Έτσι, διατηρείται η άποψη ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να φτάσει σε καθεστώς IG από τρεις οργανισμούς το 1ο εξάμηνο του 24, αλλά αναγνωρίζεται ότι υπάρχει πιθανότητα αναβάθμισης νωρίτερα, εάν η ανάπτυξη εκπλήξει ανοδικά σε σχέση με τις προβλέψεις και η δημοσιονομική εξυγίανση συμβεί με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο.
Η Morgan Stanley πιστεύει ότι μια αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους μήνες μπορεί να στηρίξει την τρέχουσα δυναμική των ελληνικών μετοχών, όπως υποδεικνύει η μελέτη περίπτωσής για προηγούμενες αναβαθμίσεις IG στις χώρες της EM.

Αποτιμήσεις

Η θετική δυναμική των κερδών, ιδίως για τις τράπεζες, συνεχίζει να στηρίζει την υπεραπόδοση.
Παρά το sell off του Μαρτίου, ο MSCI Greece έχει μέχρι σήμερα την καλύτερη απόδοση μεταξύ των χωρών του MSCI EM και DM, υποστηριζόμενος από μια πολύ ισχυρή θετική αναθεώρηση των κερδών.
Στο μέλλον, η Morgan Stanley αναμένει περαιτέρω αναβαθμίσεις για το 2023 και το 2024 - αν και θα μπορούσε να είναι με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι έχουμε δει μέχρι σήμερα.
Ωστόσο, σημειώνει ότι, για τις τράπεζες, οι οποίες αποτελούν το 39% του δείκτη MSCI, οι εκτιμήσεις της για τα κέρδη του 2023 και του 2024 είναι κατά μέσο όρο 23% και 16% υψηλότερα από τη συναίνεση, αντίστοιχα.
Οι αποτιμήσεις παραμένουν φθηνές σε απόλυτη και σχετική βάση.
Παρά την ανθεκτικότητα των μακροοικονομικών μεγεθών και των EPS της Ελλάδας και τις ισχυρές επιδόσεις των μετοχών από έτος σε έτος, οι μεγάλες εκπτώσεις (discount) παραμένουν σε απόλυτους και σχετικούς όρους.
Σε σχετική βάση, τα discount αποτίμησης της Ελλάδας έναντι των EM και της Ευρώπης παραμένουν υψηλά (-28% και -31% σε βάση NTM P/E, αντίστοιχα).
Σε σχέση με την ανατολική Ευρώπη, διαπραγματεύονται τώρα με μικρό premium, το οποίο δικαιολογείται λόγω των σχετικά χαμηλότερων ρυθμιστικών κινδύνων στην Ελλάδα.
6_37.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης