Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε «Α» η αξιολόγηση της Ισπανίας, σταθερό το trend

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε «Α» η αξιολόγηση της Ισπανίας, σταθερό το trend
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Ισπανίας από τη DBRS Morningstar
Σχετικά Άρθρα
Σε «Α» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας η DBRS, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης (trend).
Σύμφωνα με τον καναδικό οίκο αξιολόγησης, το σταθερό trend αντανακλά την άποψη της ότι οι κίνδυνοι για τις αξιολογήσεις είναι ισορροπημένοι. Οι βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 23 Ιουλίου 2023 αυξάνουν την πολιτική αβεβαιότητα για το επερχόμενο νομοθετικό σώμα. Ωστόσο, η DBRS Morningstar αναμένει συνέχεια στην εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης της Ισπανίας και της δεσμευμένης δημοσιονομικής πορείας. Η οικονομική ανάπτυξη της Ισπανίας αναμένεται να παραμείνει σταθερή, αν και επιβραδυνόμενη μετά από δύο χρόνια ισχυρής ανάκαμψης. Οι κίνδυνοι από την ενεργειακή κρίση υποχώρησαν και ο συνολικός πληθωρισμός μειώθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, ο επίμονα αυξημένος δομικός πληθωρισμός και η αβεβαιότητα σχετικά με τις καθυστερημένες επιπτώσεις από την ταχεία σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, παραμένουν πηγή κινδύνου για την ανάπτυξη.
Οι αξιολογήσεις της Ισπανίας εξακολουθούν να υποστηρίζονται από τη μεγάλη και διαφοροποιημένη οικονομία, τον ανταγωνιστικό εξαγωγικό τομέα και τη συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ. Η DBRS Morningstar αναμένει ότι αυτά τα χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, θα στηρίξουν την οικονομική απόδοση της χώρας. Από την άλλη πλευρά, ο υψηλός δείκτης δημόσιου χρέους περιορίζει το χώρο της κυβέρνησης να ανταποκριθεί σε ενδεχόμενα σοκ και επιβαρύνει τους δημοσιονομικούς λογαριασμούς, ειδικά στο πλαίσιο του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης και των αυξανόμενων δαπανών που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού. Η ιστορικά ασταθής δυναμική απασχόλησης της Ισπανίας, η υψηλή διαρθρωτική ανεργία και η υποτονική απόδοση της παραγωγικότητας εργασίας παραμένουν διαρθρωτικές προκλήσεις. Αυτά περιορίζουν την αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος και του δυναμικού παραγωγής. Η θεσμική και εδαφική πρόκληση που θέτει το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας στην Καταλονία παραμένει πολύ περιορισμένη, αν και οι πολιτικές εντάσεις ενδέχεται να επανεμφανιστούν μετά τις επόμενες γενικές εκλογές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,9% το 2022 και 2% το 2023. Ο δείκτης δημόσιου χρέους της Ισπανίας, μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ-27, παραμένει μια σημαντική πιστωτική πρόκληση. Αφού κορυφώθηκε στο 120,4% του ΑΕΠ το 2020, ο λόγος δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ μειώθηκε στο 113,2% το 2022, κυρίως λόγω της υψηλής αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και του περιορισμένου δημοσιονομικού ελλείμματος. Η DBRS Morningstar αναμένει ότι ο δείκτης χρέους θα συνεχίσει να μειώνεται πιο σταδιακά τα επόμενα χρόνια. Η κυβέρνηση προβλέπει ότι ο δείκτης χρέους θα συνεχίσει να μειώνεται και θα φθάσει στο 106,8% έως το 2026, λόγω της επιστροφής στα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2025.
Το ισπανικό τραπεζικό σύστημα παραμένει υγιές και οι κίνδυνοι για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένουν συγκρατημένοι μετά από μια παρατεταμένη περίοδο βελτιώσεων σε ρευστότητα και ποιότητα ενεργητικού. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, ο δείκτης κεφαλαίου CET1 των ισπανικών τραπεζών διαμορφώθηκε σε 12,6%, ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 99,8%, ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας στο 171,1% και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 2,8% των συνολικών δανείων το 4ο τρίμηνο του 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης