Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Θετικές προοπτικές από τη Fitch για Ελλάδα και BB+ - Επενδυτική βαθμίδα τον Οκτώβριο 2023

Societe Generale: Θετικές προοπτικές από τη Fitch για Ελλάδα και BB+ - Επενδυτική βαθμίδα τον Οκτώβριο 2023
Όσον αφορά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η Societe εκτιμά ότι μπορεί να έρθει από τον Οκτώβριο του 2023
Σχετικά Άρθρα
Αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδα σε θετικές από σταθερές και διατήρηση της αξιολόγησης ΒΒ+ από τη Fitch σήμερα «βλέπει» η Societe Generale.
Όσον αφορά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η Societe εκτιμά ότι μπορεί να έρθει από τον Οκτώβριο του 2023.
«Αναμένουμε ότι η Fitch θα αλλάξει το outlook της Ελλάδας σε θετικό από σταθερό, διατηρώντας την τρέχουσα αξιολόγηση στο ΒΒ+, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο στον πρώτο γύρο των εκλογών.
Πριν από τον πρώτο γύρο εκλογών στις 21 Μαΐου, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ένα μικρό περιθώριο του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο σχηματισμός συνασπισμού ενδέχεται να είναι δύσκολος», σημειώνουν οι αναλυτές της γαλλικής τράπεζας.
Ωστόσο, σημειώνει η Societe Generale, τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν ότι η ΝΔ ήταν πιο δημοφιλής από ό,τι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις.
Το κεντροδεξιό κόμμα της ΝΔ εξασφάλισε το 41% των ψήφων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε μόνο το 20%.
Στον δεύτερο γύρο, αναμένεται να υιοθετηθεί ένα ημι-αναλογικό σύστημα, στο οποίο το μεγαλύτερο κόμμα με πάνω από 25% των ψήφων θα κερδίσει 20 επιπλέον έδρες και μία επιπλέον έδρα για κάθε 0,5 ποσοστιαία μονάδα ψήφων πάνω από το 25%, μέχρι το 40%.
Οι υπόλοιπες έδρες θα κατανεμηθούν ανά αναλογία ψήφων.
Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο κόμμα θα χρειαζόταν μόνο 40% για να κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις αύξησαν σημαντικά τις πιθανότητες η ΝΔ να κερδίσει περισσότερες από 150 από τις 300 έδρες του κοινοβουλίου στον δεύτερο γύρο των εκλογών της 25ης Ιουνίου», όπως τονίζεται.

Ομόλογα

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας φαίνεται να έχει τιμολογηθεί στα ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με τη Societe Generale. 
Το 10ετές spread του ελληνικού ομολόγου με το ιταλικό δεκαετές μειώθηκε κατά 19 μ.β. σε -47 μ.β. τη Δευτέρα 22 Μαΐου, με το ράλι στα ελληνικά ομόλογα να συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Τώρα το spread είναι σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο των -52 μ.β.
Αυτό σηματοδοτεί μια εντυπωσιακή μετακίνηση 52 μ.β. από το σταθερό επίπεδο στις αρχές Μαΐου.
Σε άρθρο των Financial Times αναφέρεται ότι η θέση short στα ελληνικά ομόλογα είχε φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ 500 εκατ. ευρώ ακριβώς πριν από τις εκλογές, και πράγματι είδαμε καθαρές ροές πωλήσεων από το Μάρτιο, οι οποίες πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να έχουν ενισχύσει το ράλι της αγοράς τη Δευτέρα.
Σε σύγκριση με την αντίδραση της αγοράς της μείωσης κατά 36 μ.β. στο 10ετές spread μεταξύ Πορτογαλίας και Ισπανίας κατά τη διάρκεια της έκπληξης για την αναβάθμιση το 2017, η πτώση κατά 52 μ.β. του ελληνικού spread από τις αρχές του Μαΐου φαίνεται να έχει τιμολογήσει την αναβάθμιση της αξιολόγησης.
Πιστεύουμε ότι το 10ετές spread GGB-BTP θα πρέπει να συνεχίσει να υποχωρεί μέχρι το τέλος του έτους, αν τα θεμελιώδη μεγέθη αποδειχθούν ισχυρά, αλλά πιστεύουμε ότι θα είναι περισσότερο μια αργή πτώση παρά μια απότομη πτώση.
Πιστεύουμε ότι μία αναβάθμιση στις 20 Οκτωβρίου από την S&P ή την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch είναι πλέον σχεδόν βέβαιη», αναφέρει η Societe Generale.

socgen.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης