Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η JP Morgan προειδοποιεί: Οι τεχνολογικές μετοχές εισέρχονται σε… φούσκα

Η JP Morgan προειδοποιεί: Οι τεχνολογικές μετοχές εισέρχονται σε… φούσκα
O Marko Kolanovic επισημαίνει ότι είναι ασυνήθιστο ότι οι τεχνολογικές μετοχές ενισχύονται όταν τα επιτόκια αυξάνονται
Οι τεχνολογικές μετοχές σημείωσαν τόσο ισχυρή άνοδο φέτος που εισέρχονται σε περιοχή… φούσκας, γεγονός που τις θέτει σε κίνδυνο υποχώρησης, λέει ο κορυφαίος στρατηγικός αναλυτής της JP Morgan.
Ειδικότερα, ο Marko Kolanovic δήλωσε -μιλώντας στο CNBC- ότι η πρόσφατη άνοδος των μετοχών τεχνολογίας είναι «πολύ εξαιρετική», ενώ υποστήριξε ότι το εύρος του ράλι του 2023 ήταν πολύ στενό, με τις εταιρείες Big Tech να τροφοδοτούν τα κέρδη των δεικτών αναφοράς φέτος.
«Είναι δύσκολο να πούμε ότι δεν μπορεί να πάει περισσότερο, αλλά πιστεύουμε ότι βρίσκεται ήδη σε μια μικρή περιοχή φούσκας», δήλωσε ο Kolanovic, προσθέτοντας ότι οι μετοχές θα μπορούσαν να δουν μια υποχώρηση.
Η ανάκαμψη των τεχνολογικών μετοχών μέχρι στιγμής φέτος αντανακλά εν μέρει τη συζήτηση σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, μετά το ντεμπούτο του ChatGPT της OpenAI που έκανε θραύση. Οι επενδυτές έχουν ανεβάσει τις τιμές των μετοχών της Nvidia, της Microsoft και άλλων τεχνολογικών εταιρειών, καθώς στοιχηματίζουν ότι θα είναι μεγάλοι κερδισμένοι από την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο Kolanovic, ωστόσο, δήλωσε ότι δεν είναι τόσο αισιόδοξος, δεδομένου ότι η άνοδος των τεχνολογικών μετοχών ήρθε σε μια εποχή που η Fed αύξησε τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό στην ιστορία. Αυτή η αποσύνδεση είναι άτυπη και αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι, είπε.
«Η τεχνολογία ανέβηκε παράλληλα με τα επιτόκια. Έτσι, τα επιτόκια κινούνται υψηλότερα και η τεχνολογία κινείται υψηλότερα, κάτι που συνήθως δεν συμβαίνει. Αυτό είναι επίσης ένα λίγο ανησυχητικό σήμα», δήλωσε ο Kolanovic.
«Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι κάτι καινούργιο», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της τράπεζας για τις παγκόσμιες αγορές, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθεί η τεχνολογία. Ο ίδιος δήλωσε ότι η ομάδα του δεν είναι τόσο θετική για τις μετοχές τεχνολογίας καθώς ανησυχεί για τους κραδασμούς των επιτοκίων.
Η Fed έχει αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς της από σχεδόν μηδενικό σε πάνω από 5% από τις αρχές του 2022, σε μια προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο τον ιστορικά υψηλό πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Οι επενδυτές προετοιμάζονται για τη συνεδρίαση πολιτικής της κεντρικής τράπεζας τον Ιούνιο και περιμένουν να δουν αν η Fed θα διακόψει τη σύσφιξη μετά την πρόσφατη πίεση του τραπεζικού συστήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης