Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Elliott Management: Το σπιράλ του πληθωρισμού παγκοσμίως δεν θα σταματήσει εάν δεν υπάρξει βαθιά ύφεση και πιστωτική κατάρρευση

Elliott Management: Το σπιράλ του πληθωρισμού παγκοσμίως δεν θα σταματήσει εάν δεν υπάρξει βαθιά ύφεση και πιστωτική κατάρρευση
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντιμετωπίζουν ένα σωρό εμπόδια επιπλέον ενός ήδη δύσκολου μακροοικονομικού περιβάλλοντος
Για έναν παρατεταμένο κύκλο χαμηλών αποδόσεων στην αγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, καθώς οι κίνδυνοι ύφεσης συνεχίζουν να αυξάνονται, προειδοποίησε ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης hedge fund Paul Singer.
Σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ο ιδρυτής της Elliott Management και ένας από τους πιο αξιόλογους διαχειριστές κεφαλαίων παγκοσμίως δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει μια "εξαιρετικά επικίνδυνη και συγκεχυμένη περίοδο".
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντιμετωπίζουν ένα σωρό εμπόδια επιπλέον ενός ήδη δύσκολου μακροοικονομικού περιβάλλοντος, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να αυξάνουν τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.
"Οι αποτιμήσεις εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές.
Υπάρχει σημαντική πιθανότητα ύφεσης", δήλωσε ο Singer.
"Βλέπουμε την πιθανότητα μιας μακράς περιόδου χαμηλών αποδόσεων στα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, χαμηλών αποδόσεων στα ακίνητα, εταιρικών κερδών, ποσοστά ανεργίας υψηλότερα από αυτά που υπάρχουν τώρα και πολύ πληθωρισμό στον επόμενο γύρο".

Το λάθος των Κεντρικών Τραπεζών

Και αν η επόμενη ύφεση χτυπήσει, οι κεντρικοί τραπεζίτες θα χαλαρώσουν και πάλι τη νομισματική πολιτική, θεωρώντας ότι ο πληθωρισμός έχει ελεγχθεί, πρόσθεσε.
Αλλά ο πληθωρισμός θα επανέλθει, ενδεχομένως ακόμη περισσότερο από ό,τι πριν, πράγμα που σημαίνει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να πηγαίνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είπε.
Ο Singer ήταν από τους πρώτους που ειδοποίησαν για την κρίση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης το 2008 και προειδοποίησε για υψηλό πληθωρισμό στην αρχή της πανδημίας Covid-19.
Σε μια επιστολή του Απριλίου 2020 προς τους επενδυτές, ο Singer είπε: "Πιστεύουμε ότι είναι πολύ απίθανο οι κεντρικοί τραπεζίτες να προχωρήσουν σε ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής μετά το τέλος της τρέχουσας έκτακτης ανάγκης...
Ο κόσμος έχει αποδεδειγμένα πλησιάσει σε ένα σημείο καμπής μετά το οποίο η εκτύπωση χρήματος, οι τιμές και η αύξηση του χρέους βρίσκονται σε ένα ανοδικό σπιράλ που οι νομισματικές αρχές αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί να διακοπεί παρά μόνο με το κόστος μιας βαθιάς ύφεσης και μιας πιστωτικής κατάρρευσης".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης