Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τρίζει η ηγεμονία του δολαρίου, το αναγνωρίζει ακόμη και η JP Morgan - Ο ρόλος των BRICS

Τρίζει η ηγεμονία του δολαρίου, το αναγνωρίζει ακόμη και η JP Morgan - Ο ρόλος των BRICS
Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική αμφισβητούν την ηγεμονία του δολαρίου
Σχετικά Άρθρα
Σημάδια αποδολαριοποίησης εκτυλίσσονται στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας JPMorgan, αν και εκτιμούν ότι το νόμισμα θα πρέπει να διατηρήσει τη μακροχρόνια κυριαρχία του στο άμεσο μέλλον.
Ο αντίκτυπος των απότομων αυξήσεων των αμερικανικών επιτοκίων και η χρήση κυρώσεων που έχουν παγώσει χώρες όπως η Ρωσία από το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, οδηγούν τις λεγόμενες χώρες BRIC - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική - να αμφισβητήσουν την ηγεμονία του δολαρίου.
Οι στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan Meera Chandan και Octavia Popescu, εκτιμούν ενώ η συνολική χρήση του δολαρίου παραμένει εντός του ιστορικού του εύρους, η χρήση του μειώνεται.
Το μερίδιο του δολαρίου στον όγκο των συναλλασσόμενων νομισμάτων βρίσκεται λίγο πριν από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ, στο 88%, ενώ το μερίδιο του ευρώ έχει συρρικνωθεί κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία δεκαετία και έχει φτάσει στο χαμηλό επίπεδο ρεκόρ του 31%. Το μερίδιο του κινεζικού γιουάν, εν τω μεταξύ, έχει αυξηθεί σε υψηλό ρεκόρ 7%.

Η χρήση του δολαρίου μειώθηκε σε επίπεδο ρεκόρ

"Η αποδολαριοποίηση είναι εμφανής στα συναλλαγματικά αποθέματα, όπου το μερίδιο (του δολαρίου) έχει μειωθεί σε επίπεδο ρεκόρ, καθώς το μερίδιο στις εξαγωγές μειώθηκε, αλλά εξακολουθεί να αναδύεται στα εμπορεύματα", ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές.
Το σημείωμα της JPMorgan τη Δευτέρα εκτιμούσε ότι για τις παγκόσμιες εξαγωγές, το μερίδιο των ΗΠΑ έχει πλέον υποχωρήσει σε χαμηλό ρεκόρ 9%, ενώ η Κίνα βρισκόταν σε υψηλό ρεκόρ 13%.
Στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα των κεντρικών τραπεζών επίσης, το μερίδιο του δολαρίου έχει μειωθεί στο χαμηλό ρεκόρ του 58%, αν και πρόκειται για ένα επίπεδο που εξακολουθεί να είναι μακράν το μεγαλύτερο παγκοσμίως.
Το μερίδιο αυτό είναι χαμηλότερο, ωστόσο, αν συνυπολογιστεί ο χρυσός, ο οποίος αποτελεί πλέον το 15% των αποθεμάτων σε σύγκριση με το 11% πριν από πέντε χρόνια.
Η πρόοδος στη διεθνοποίηση του γουάν ήταν εν τω μεταξύ περιορισμένη, πρόσθεσε η JPMorgan, και είναι απίθανο να αλλάξει πολύ, δεδομένων των κεφαλαιακών ελέγχων της χώρας.
Το "CNY" αποτελεί το 2,3% των πληρωμών SWIFT, ανέφεραν οι αναλυτές της JPMorgan, έναντι 43% για το δολάριο και 32% για το ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης