Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Axia: Θα συνεχιστούν οι εκπληκτικές επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών - Υψηλότερες οι τιμές στόχοι

Axia: Θα συνεχιστούν οι εκπληκτικές επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών - Υψηλότερες οι τιμές στόχοι
Η αγορά εξακολουθεί να υποτιμά τη δυναμική των επιτοκιακών εσόδων (NII) και του κόστους κινδύνου (CoR), σύμφωνα με την Axia
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εκπληκτικές επιδόσεις από την αρχή του έτους, ξεπερνώντας τις τράπεζες της ΕΕ κατά 49 π.μ.
Αυτό το εξαιρετικό επίτευγμα, σύμφωνα με την Axia, οφείλεται στα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και στην αυξανόμενη πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική της βαθμίδα μέσα στο 2023.
Η άποψη της Axia είναι ότι οι επιδόσεις αυτές θα συνεχιστούν, καθώς οι προβλέψεις της υποδηλώνουν ότι η αγορά εξακολουθεί να υποτιμά τη δυναμική των επιτοκιακών εσόδων (NII) και του κόστους κινδύνου (CoR).
Σύμφωνα με την Axia ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αυξήσουν το NII κατά 8-10% CAGR, με την Alpha Bank να είναι η μόνη που θα κορυφώσει μετά το 2023 λόγω της δομής του χαρτοφυλακίου επενδυτικών τίτλων της.
Όσον αφορά το CoR, οι τράπεζες θα πρέπει εύκολα να ξεπεράσουν τα επιχειρηματικά σχέδια και τη συναίνεση λόγω της οικονομικής ανάπτυξης και των υψηλότερων τιμών των ακινήτων.

Μερίσματα

Μια άλλη βασική πτυχή που εισάγει στην επενδυτική της θέση είναι η σημασία της αξιοποίησης του πλεονάζοντος κεφαλαίου, σύμφωνα με την Axia.
Οι ρυθμιστικές αρχές εμφανίζονται πιο πρόθυμες να επιτρέψουν στις τράπεζες να προβούν σε επενδύσεις που δημιουργούν αξία παρά να διανείμουν κεφάλαιο μέχρι να μειωθούν τα επίπεδα DTC.
Κατά συνέπεια, προβλέπει μερίσματα χαμηλότερα από τα καθοδηγούμενα, αλλά τονίζει ότι οι διαθέσεις του ΤΧΣ θα μπορούσαν πραγματικά να επηρεάσουν τις συνολικές πληρωμές.
Ωστόσο, δεν βλέπει τις χαμηλότερες πληρωμές ως αρνητικές, αλλά μάλλον ως μια ευκαιρία για τις τράπεζες να υιοθετήσουν μια πιο εξωστρεφή και επιθετική προσέγγιση μετά από μια περίοδο περικοπών.
Το πλεονάζον κεφάλαιο μπορεί να αξιοποιηθεί με διάφορους τρόπους, όπως επενδύσεις σε χαρτοφυλάκια, συμμετοχή σε διασυνοριακές κοινοπραξίες, πραγματοποίηση συμπληρωματικών εξαγορών σε βασικές αγορές, δημιουργία κοινοπραξιών ή επένδυση σε επιχειρήσεις fintech για σκοπούς διασταυρούμενων πωλήσεων.

Νέες τιμές στόχοι

Έτσι, η Axia επαναλαμβάνει τις αξιολογήσεις για αγορά, με νέες τιμές στόχους.
Για την Alpha Bank η νέα τιμή στόχος είναι στα 2,0 ευρώ (από 1,8 ευρώ), την Eurobank στα 2,0 ευρώ (από 1,8 ευρώ), την Εθνική στα 7,2 ευρώ (από 5,5 ευρώ) και την Πειραιώς στα 3,4 ευρώ (από 3,1 ευρώ).
1_231.JPG
Η Axia υπογραμμίζει το υψηλότερο ανοδικό δυναμικό της Alpha Bank η οποία επωφελείται από την μεταγενέστερη κορύφωση του NII σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της και τη βελτίωση του RoTE μέσω της ανάκαμψης των ρουμανικών δραστηριοτήτων της.
Μετά τις εξαιρετικές επιδόσεις του έτους, η αύξηση των τιμών στόχων (που κυμαίνονται μεταξύ 19-39%) εμφανίζονται λιγότερο έντονες, αν και αυτό αντανακλά επίσης την επιφυλακτική εκτίμηση της χια για τα πλεονάζοντα κεφάλαια, τα οποία ενσωματώνονται μόνο εν μέρει στις δίκαιες αποτιμήσεις.
Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, υπάρχει ανοδικός κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς υιοθετούν μια πιο διεκδικητική και εξωστρεφή προσέγγιση της πολιτικής κατανομής κεφαλαίων για την αύξηση της κατώτατης γραμμής μέσω επενδύσεων.
Oι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με δισψοθντ 15-20% έναντι του SX7E σε βάση το P/TE, για παρόμοιο RoTE 11,5% με βάση τις εκτιμήσεις του 2024.
2_183.JPG
Η ανατομία του NII

Η ανάλυση της Axia εξέτασε πολλαπλούς παράγοντες NII, συμπεριλαμβανομένων των εκτελεστικών δανείων, των επενδυτικών τίτλων, των καταθέσεων και του κόστους χρηματοδότησης χονδρικής.
Εκτιμά ότι οι τράπεζες μπορούν να επιτύχουν CAGR NII 8-10%, που ουσιαστικά οδηγεί σε αναβαθμίσεις συναίνεσης (εντονότερα για την Εθνική).
Είναι ενδιαφέρον ότι εκτιμά το NII τριών τραπεζών φέτος, με την Alpha Bank να κορυφώνεται το 2024, λόγω της μορφής του χαρτοφυλακίου επενδυτικών τίτλων της με βάση το χαμηλότερο σημείο εκκίνησης και την τροποποιημένη διάρκεια.

Το κόστος του κινδύνου

Το κόστος του κινδύνου είναι καλύτερο από το προβλεπόμενο.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια, όπως αποδεικνύεται από τον περιορισμένο / αμελητέο σχηματισμό NPEs (μέχρι το 1ο τρίμηνο του 23).
Κατά συνέπεια, η καθοδήγηση της διοίκησης για το 2023 φαίνεται να είναι αρκετά συντηρητική.
Έπειτα από ανάλυση ενός συνδυασμού δεδομένων ΔΠΧΑ9, δανείων που έχουν παραχωρηθεί και μακροοικονομικών δεικτών (αύξηση ΑΕΠ και τιμές ΑΠΕ), έχουμε υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης ότι το CoR θα ξεπεράσει τις προβλέψεις, ιδίως για την Πειραιώς.
Με παρόμοιο τρόπο, αναμένει ότι η Alpha Bank θα χρησιμοποιήσει την υψηλότερη γραμμή της, για να αυξήσει ευκαιριακά το CoR και να ενισχύσει τον δείκτη κάλυψης.
3_126.JPG
Η κατανομή του πλεονάζοντος κεφαλαίου

Ένα αίνιγμα.
Οι τράπεζες έχουν κλείσει το χάσμα όσον αφορά το κεφάλαιο CET1 σε σχέση με τις αντίστοιχες της ΕΕ, αν και ο SSM μπορεί ακόμη να μην επιτρέψει υψηλές πληρωμές μέχρι να μειώσουν τα επίπεδα DTC.
Κατά την άποψη της Axia, η ρυθμιστική αρχή προτιμά να βλέπει τις τράπεζες να ολοκληρώνουν τις επενδύσεις που ενισχύουν την οργανική κερδοφορία έναντι των διανομών.
Ως εκ τούτου, η ικανότητα των τραπεζών να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τα πλεονάζοντα κεφάλαια πρέπει να θεωρείται βασικός παράγοντας στην επενδυτική θέση.
Οι τράπεζες θα πρέπει να αξιοποιήσουν την ευκαιρία επενδύοντας σε αναπληρούμενα δάνεια εντός της Ελλάδα, επιδιώκοντας διασυνοριακές εξαγορές μικρής κλίμακας, επεκτεινόμενες σε νέες αγορές μέσω κοινοπραξιών δανείων, παρέχοντας χρηματοδότηση σε εταιρείες σε νέες αγορές, επιταχύνοντας τις επενδύσεις fintech σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η διαχείριση περιουσίας, ή σχηματίζοντας νέες κοινοπραξίες για τη διευκόλυνση των ευκαιριών διασταυρούμενων πωλήσεων.
4_86.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης