Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποίηση σοκ από ΔΝΤ: Συστημικός κίνδυνος οι αμερικανικές τράπεζες - Η κρίση συνεχίζεται, έρχονται και άλλες χρεοκοπίες

tags :
Προειδοποίηση σοκ από ΔΝΤ: Συστημικός κίνδυνος οι αμερικανικές τράπεζες - Η κρίση συνεχίζεται, έρχονται και άλλες χρεοκοπίες
Έκθεση του ΔΝΤ για τις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Σε μία περίοδο που πληθαίνουν οι ανησυχίες για το ολοένα αυξανόμενο δημόσιο χρέος στις Ηνωμένες Πολιτείες και την περίπτωση ακόμη και χρεοκοπίας (που αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμά ότι η αμερικανική οικονομία θα αποφύγει την ύφεση το 2023, παρουσιάζοντας ανάπτυξη 1,2%.
Παράλληλα, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει φέτος.
Ωστόσο, το ΔΝΤ, στην έκθεση για το Άρθρο 4, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, αναφερόμενο στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μην υπάρξει κατάρρευση και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων το αμέσως επόμενο διάστημα.
Όπως σημειώνει το Ταμείο, η οικονομία των ΗΠΑ έχει αποδειχθεί ανθεκτική εν μέσω σημαντικής σύσφιξης τόσο της δημοσιονομικής όσο και νομισματικής που έλαβε χώρα το 2022. Η αύξηση των μισθών, η ταχεία αύξηση της απασχόλησης και η κρατική βοήθεια που σχετίζεται με την πανδημία, συνέβαλαν σημαντικά στη μείωση της φτώχειας το 2021. Συγκεκριμένα, το ποσοστό του πληθυσμού που ζει στη φτώχεια μειώθηκε σημαντικά από 11,8% το 2019 σε 7,8% το 2021.
Παράλληλα, ο πληθωρισμός έχει σταθεροποιηθεί και η αύξηση των τιμών στέγασης αναμένεται να αρχίσει να μετριάζεται τους επόμενους μήνες. Ενώ ο βασικός και ο δομικός πληθωρισμός PCE θα συνεχίσουν να μειώνονται κατά τη διάρκεια του 2023, θα παραμείνουν σημαντικά πάνω από τον στόχο του 2% της Fed για το 2023 και το 2024.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι πρόσφατες πτωχεύσεις τραπεζών υπογραμμίζουν τους πιθανούς συστημικούς κινδύνους που ενέχουν ακόμη και σχετικά μικροί χρηματοπιστωτικοί όμιλοι. Οι τελευταίοι μήνες χαρακτηρίστηκαν από κακή διαχείριση κινδύνων από μεμονωμένα ιδρύματα, ευπάθειες που δημιουργήθηκαν από τη ρυθμιστική «προσαρμογή» που τέθηκε σε εφαρμογή το 2018 και ανεπαρκή εποπτεία. «Έχουν τεθεί σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ανεπαρκή στάση που τηρούν οι εποπτικές αρχές των τραπεζών καθώς και την αποτελεσματικότητα των stress tests που πραγματοποιήθηκαν για τον εντοπισμό της έκτασης των τρωτών σημείων των τραπεζών και την συστημικής κατάρρευσης, υπογραμμίζεται. Έχει καταστεί σαφές ότι, παρά τη σωστή διάγνωση των τρωτών σημείων στο σύστημα, οι ενέργειες που έλαβαν στη συνέχεια οι εποπτικές αρχές δεν εμπόδισαν τις πιο ευάλωτες τράπεζες να πτωχεύσουν ούτε επέσπευσαν θεμελιώδεις αλλαγές στις λειτουργίες αυτών των τραπεζών.

Για τον καλύτερο μετριασμό των συστημικών κινδύνων, οι απαιτήσεις εποπτείας θα πρέπει να γίνουν πιο αυστηρές για τις μεσαίου μεγέθους τράπεζες, υποβάλλοντάς τις σε παρόμοιες απαιτήσεις με τις μεγαλύτερες τράπεζες. (…)
Η υψηλή μόχλευση, οι αναντιστοιχίες ρευστότητας και διάρκειας, καθώς και η διασύνδεση μεταξύ τραπεζών και μη τραπεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ενέχουν πρόσθετους κινδύνους», προειδοποίει το ΔΝΤ.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης