Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Dimon (JP Morgan) και Solomon (Goldman Sachs) προειδοποιούν: Πιθανή η απόλυτη συρρίκνωση στις αγορές το β’ 6μηνο του 2023

Dimon (JP Morgan) και Solomon (Goldman Sachs) προειδοποιούν: Πιθανή η απόλυτη συρρίκνωση στις αγορές το β’ 6μηνο του 2023
Ζοφερές προβλέψεις από τους επικεφαλής των JP Morgan και Goldman Sachs...
Σκούρα βλέπουν τα πράγματα για τις αγορές όσο και για τις οικονομίες οι επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων τραπεζών στον κόσμο (των κινεζικών εξαιρουμένων), της Goldman Sachs και της JP Morgan.
Ειδικότερα, ο CEO της Goldman Sachs, David Solomon, με πρόσφατη συνέντευξή του στο CNBC, προειδοποίησε πως πληθωρισμός δεν θα υποχωρήσει σύντομα και ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αντίθετα από τις προσδοκίες και επιδιώξεις των αρχών αλλά και των πολιτών.
Υπενθυμίζεται πως σε ετήσια βάση, τον Απρίλιο, ο πληθωρισμός κυμάνθηκε στο 4,9%, έναντι 9,1% πέρυσι, αλλά εξακολουθεί να είναι υπερδιπλάσιος του στόχου (2%) της κεντρικής τράπεζας.
«Αισθάνομαι ότι θα είναι επίμονος.
Έχει υποχωρήσει σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά του, αλλά θα αποδειχθεί πιο επίμονος και ιδιαίτερα ανθεκτικός, γι' αυτό αναμένουμε ότι η Fed, παρότι μπορεί να σταματήσει να εξαρτάται από τα δεδομένα, ίσως χρειαστεί να συνεχίσει τη νομισματική σύσφιξη και τις επιτοκιακές αυξήσεις».
Ο Solomon είχε μιλήσει και στο παρελθόν για το πείσμα του πληθωρισμού και το πόσο μεγάλη πρόκληση είναι να τεθεί υπό έλεγχο.
Εάν ο πληθωρισμός αποδειχθεί τόσο επίμονος όπως λέει ο Solomon, και εάν η Fed αναγκαστεί να αυξήσει περισσότερο τα επιτόκια, αυτό θα ενισχύσει τους ήδη αυστηρούς πιστωτικούς όρους.
Και, φυσικά, ως γνωστόν οι αγορές επηρεάζονται αρνητικά... όταν αφαιρείται χρήμα...

Εμπορικά ακίνητα

Από την άλλη, η πίεση στην αγορά εμπορικών ακινήτων εντείνεται ολοένα και περισσότερο, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, καθώς και την τάση των εργαζομένων να εργάζονται εξ αποστάσεως, γεγονός το οποίο έχει συνθλίψει τη ζήτηση για γραφειακούς χώρους.
«Πιστεύω ότι όλοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τις νέες αυξήσεις επιτοκίων που θα ακολουθήσουν» δήλωσε ο CEO της JP Morgan, Jamie Dimon, την περασμένη Δευτέρα.
Θυμηθείτε, η πιστωτική κατάρρευση είναι μεταξύ των παραγόντων που οδηγούν σε χρεοκοπίες.
Όταν οι μικρότερες, πιο αδύναμες επιχειρήσεις δεν έχουν την πολυτέλεια να δανειστούν χρήματα, αναγκαστικά οδηγούνται σε κατάρρευση.
Όμως, όπως είδαμε με τη Silicon Valley Bank καθώς και με άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα τρέχοντα προβλήματα μπορεί εύκολα να πλήξουν εταιρείες που φαινομενικά είναι υγιείς οικονομικά.
Αυτό υπογραμμίζουν ο Solomon και ο Dimon.
Σύμφωνα με την RBA, οι επαναλαμβανόμενες χρεοκοπίες ή οι εταιρείες που έχουν αθετήσει τις οφειλές τους για δεύτερη ή περισσότερες φορές, πλησιάζουν ιστορικά υψηλά επίπεδα ενώ καταγράφουν τον ταχύτερο ρυθμό από το 2009.
Σχετικά με αυτό το θέμα, ο οικονομολόγος του «Dr. Doom» Nouriel Roubini είπε ότι θα μπορούσε να υπάρξει «απόλυτη συρρίκνωση» στην οικονομία των ΗΠΑ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Συνολικά, οι αναλυτές της Bank of America υπολόγισαν ότι μια παρατεταμένη πιστωτική κρίση θα μπορούσε να καταλήξει σε αθέτηση ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Συνέδριο στη Σανγκάη

Στο μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, διοργανώνει συνέδριο στη Σανγκάη με τον Henry Kissinger και έναν αριθμό Αμερικανών και Κινέζων επιχειρηματικών ηγετών, καθώς οι παγκόσμιες εταιρείες προσπαθούν να αντεπεξέλθουν εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ εδώ και χρόνια.
Το επερχόμενο συμβάν την επόμενη εβδομάδα, που αποτελεί μέρος της πρώτης επίσκεψης του Dimon στην ηπειρωτική Κίνα εδώ και τέσσερα χρόνια, υπογραμμίζει τις προσπάθειες της επιχειρηματικής Αμερικής να διατηρήσει ζωντανά τα σχέδιά της στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Οι διευθυντές εκτελεστικών στελεχών των αμερικανικών γιγάντων Starbucks και Pfizer, καθώς και οι εκπρόσωποι των κινεζικών εταιρειών Baidu και Geely, αναμένεται να παραστούν εκ του σύνεγγυς.
Ο Kissinger, ο αρχιτέκτονας της επαναπροσέγγισης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ τη δεκαετία του 1970, αναμένεται να μιλήσει στη συνάντηση μέσω βιντεοσύνδεσης.
Το συμβάν διεξάγεται στον απόηχο της επίθεσης της Κίνας εναντίον εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών που έχει αναστατώσει δυτικές εταιρείες οι οποίες εξαρτώνται από αυτές, καθώς και την απαγόρευση του Πεκίνου για την αγορά προϊόντων της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μικροτσίπ Micron Technology από φορείς κρίσιμων υποδομών.
Από την άλλη, οι ΗΠΑ καθιστούν όλο και πιο δύσκολη την πρόσβαση του κινεζικού τεχνολογικού τομέα σε τεχνολογικά εξαρτήματα και μηχανήματα.
Επισημαίνεται πως αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ο Dimon επισκέπτεται την ηπειρωτική Κίνα από τότε που απολογήθηκε το 2021 για τη δήλωσή του σε αμερικανούς επιχειρηματικούς ηγέτες ότι η τράπεζά του θα επιζήσει περισσότερο από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.
«Το timing ταιριάζει με την ύφεση που διαπιστώνεται στη ρητορική που αναπτυσσόταν μέχρι πρότινος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με τον Biden να καλεί για απόψυξη», δήλωσε ο Han Lin, καθηγητής στο NYU Shanghai.
Ωστόσο, πρόσθεσε: «Έχουμε δει αυτήν την ιστορία ξανά.
Τα πράγματα βελτιώνονται και μετά χειροτερεύουν, και είναι η αβεβαιότητα που κρατά τις πολυεθνικές εταιρείες σε εγρήγορση».
Οι ίδιοι οι οικονομικοί διευθυντές της JPMorgan έχουν επισημάνει την περίπλοκη σχέση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον.
Η ένταση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ είναι «κάτι με το οποίο πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί, αλλά ελπίζουμε ότι μέσω διαλόγου αυτή η ένταση γίνεται εποικοδομητική», δήλωσε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Daniel Pinto σε επενδυτές αυτόν τον μήνα.
Παρά ταύτα, δεν αναμένεται να μιλήσουν κινεζικά κυβερνητικά στελέχη στο συνέδριο, το οποίο στα προηγούμενα χρόνια είχε χαιρετιστεί από εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών και σύμβουλο του Κρατικού Συμβουλίου.
Ο Kissinger, που γίνεται 100 ετών στις 27 Μαΐου, και η Condoleezza Rice, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, θα συμμετάσχουν εικονικά σε μια συνεδρία με τίτλο "διάλογος για τη διπλωματία" υπό την προεδρία της Mary Erdoes, επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας.
Άλλες συνεδρίες περιλαμβάνουν συζητήσεις για την υγεία και την ανθεκτικότητα της αλυσίδας εφοδιασμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης