Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Erian: Κίνδυνος για νέες αναταράξεις στις αγορές - Ασυμφωνία μεταξύ σημάτων από τη Fed και προσδοκιών των επενδυτών

El Erian: Κίνδυνος για νέες αναταράξεις στις αγορές - Ασυμφωνία μεταξύ σημάτων από τη Fed και προσδοκιών των επενδυτών
Ο Mohamed El-Erian υπογραμμίζει το χάσμα μεταξύ των σημάτων που εκπέμπει η Fed και των προσδοκιών των αγορών
Για τον κίνδυνο έκρηξης της αστάθειας στις αγορές αλλά και για το ενδεχόμενο η Fed να χάσει την αξιοπιστία της, προειδοποιεί ο κορυφαίος οικονομολόγος, Mohamed El-Erian, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη ασυμφωνία μεταξύ των σημάτων -που εκπέμπει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ για τη νομισματική πολιτική- αλλά και των προσδοκιών των αγορών.
Η Fed επιμένει στον πόλεμό της κατά του πληθωρισμού και αύξησε τα επιτόκια για 10η συνεχή φορά αυτόν τον μήνα. Μάλιστα, ενώ οι αξιωματούχοι έχουν σηματοδοτήσει μια πιθανή παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων, δεν έχουν υποδείξει ότι επίκεινται άμεσες περικοπές.
Από την πλευρά του, ο El-Erian ανησυχεί ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν ανταποκρίνονται σε αυτές τις ενδείξεις, καθώς οι τιμές των αγορών χρήματος δείχνουν ότι οι επενδυτές υπολογίζουν χαμηλότερα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους.
«Το επίμονο χάσμα μεταξύ αυτού που η Fed έχει επανειλημμένα σηματοδοτήσει σχετικά με τα επιτόκια και αυτού που οι αγορές συνεχίζουν να τιμολογούν είναι ασυνήθιστο, δεδομένου ότι η Fed καθορίζει τα επιτόκια πολιτικής», ανέφερε ο El-Erian σε ένα tweet.
«Είναι επίσης ανησυχητικό, καθώς η επίλυσή του θα συνεπάγεται είτε μια έκρηξη μεταβλητότητας στην αγορά είτε περαιτέρω επιδείνωση όσον αφορά την αξιοπιστία της Fed», πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz έχει επανειλημμένα επικρίνει την κεντρική τράπεζα ότι αντιδρά πολύ αργά στην έξαρση του πληθωρισμού την περίοδο 2021-2022 και στη συνέχεια προσπαθεί να περιορίσει τις πιέσεις στις τιμές αργότερα μέσω επιθετικής νομισματικής σύσφιξης.
Ο El-Erian έχει εκφράσει στο παρελθόν αμφιβολίες σχετικά με τα σχόλια του προέδρου της Fed, Jerome Powell, και υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του μπορούν να προστεθούν σε έναν κατάλογο ανακοινώσεων της κεντρικής τράπεζας που κατέληξαν να υπονομεύουν την αξιοπιστία του θεσμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης