Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: Ψυχραιμία... κανείς δεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα χρεοκοπήσουν

Bank of America: Ψυχραιμία... κανείς δεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα χρεοκοπήσουν
Οι περισσότεροι επενδυτές δεν αγοράζουν ακριβώς στο σενάριο ότι το αμερικανικό Δημόσιο θα μπορούσε, τελικά, να αθετήσει τις υποχρεώσεις του
Αν οι πολιτικές διαπραγματεύσεις για το όριο χρέους καταλήξουν σε αδιέξοδο, τότε η Fed κάνει QE (όπως η BoE τον περασμένο Οκτώβριο)... γι' αυτό οι επενδυτές δεν ανησυχούν.
Αυτό αναφέρει ο Michael Hartnett, επικεφαλής της Bank of America, ο οποίος τονίζει ότι οι περισσότεροι επενδυτές δεν αγοράζουν ακριβώς στο σενάριο ότι το αμερικανικό Δημόσιο θα μπορούσε, τελικά, να αθετήσει τις υποχρεώσεις του.
Τα έντοκα γραμμάτια που λήγουν γύρω στον εκτιμώμενο χρόνο της ημερομηνίας Χ έχουν δείξει κάποια ανησυχία, με τις αποδόσεις των τίτλων ενός μηνός να έχουν αυξηθεί κατά περίπου 200 μονάδες βάσης σε λιγότερο από ένα μήνα.
Εν τω μεταξύ, τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικών αθέτησης τιμολογούν πιθανότητα αθέτησης 3%.
Αν και αυτό μπορεί να μην φαίνεται ανησυχητικό, η εν λόγω τιμολόγηση αθέτησης είναι πολύ υψηλότερη από ό,τι το 2011 και το 2013, όταν υπήρξε τελευταία φορά τέτοιου είδους πίεσης.
Ωστόσο, οι υπόλοιπες αγορές εξακολουθούν να είναι αρκετά αισιόδοξες για το τελικό αποτέλεσμα.
Ο S&P 500 εξακολουθεί να διατηρεί το ράλι του +7% για το έτος, ενώ ο Nasdaq 100 έχει σημειώσει άνοδο 22%.

Οι εξελίξεις

Ενώ η ημερομηνία Χ -όταν το Υπουργείο Οικονομικών θα έχει ολοκληρώσει το φάσμα των έκτακτων ελιγμών του- υποτίθεται ότι είναι η 1η Ιουνίου, στην πραγματικότητα μπορεί να αποδειχθεί διαφορετική, διότι είναι αδύνατο να κοιτάξει κανείς μέσα από την κρυστάλλινη σφαίρα και να γνωρίζει ακριβώς πότε, ας πούμε, μπορεί να εισρεύσουν τα φορολογικά έσοδα.
Αυτός είναι ίσως ένας λόγος για τον οποίο οι αγορές υπολογίζουν ότι οι νομοθέτες θα κάνουν αυτό που υπαγορεύει η κοινή λογική μέχρι να έρθει η ημέρα της χρεοκοπίας.
Το θέμα, όμως, είναι ότι η αμερικανική οικονομία, που ήδη αντιμετωπίζει σημαντικές αντιδράσεις από την αναταραχή στον τραπεζικό κλάδο, δεν είναι σε τόσο καλή θέση για να φλερτάρει με μια νέα στιγμή Wile E. Coyote.
Και αυτό είναι το σημείο που οι χρηματιστηριακές αγορές δεν έχουν υπολογίσει - ακόμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης