Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Αναβαθμίζονται σε Ba1 Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική, θετικό το outlook

Moody's: Αναβαθμίζονται σε Ba1 Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική, θετικό το outlook
Η Moody's Investors Service αναβαθμίζει τις κυπριακές τράπεζες
Σχετικά Άρθρα
Σε «Ba1» -από «Ba2»- αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα για Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα η Moody's Investors Service, διατηρώντας μάλιστα σε θετικές τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook).
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, η αναβάθμιση των αξιολογήσεων και των αξιολογήσεων της Τράπεζας Κύπρου αντικατοπτρίζει τη συνεχή ενίσχυση της ποιότητας του ενεργητικού της τράπεζας και τις προοπτικές βελτίωσης της κερδοφορίας της, που μειώνουν τους κινδύνους για τα κεφάλαιά της.
Τα NPEs μειώθηκαν στο 4% των ακαθάριστων δανείων τον Δεκέμβριο του 2022, από 12,4% τον Δεκέμβριο του 2021, με την κάλυψη των προβλέψεων να ενισχύεται στο 69% τον Δεκέμβριο του 2022. Ενώ η Moody's αναμένει μικρή αύξηση στα NPEs λόγω του περιβάλλοντος υψηλότερων επιτοκίων, θα οδηγήσει σε μέτριο αντίκτυπο. Η κερδοφορία της Τράπεζας Κύπρου πιθανότατα θα ενισχυθεί στο πλαίσιο της αύξησης των επιτοκίων, κυρίως λόγω των σημαντικών ταμειακών υπολοίπων της τράπεζας με την κεντρική τράπεζα, περίπου 30% του ενεργητικού από τον Δεκέμβριο του 2022.
Οι κίνδυνοι για τα κεφάλαια της Τράπεζας Κύπρου έχουν υποχωρήσει μετά τη σημαντική μείωση των κληροδοτημένων NPEs στον ισολογισμό της τράπεζας, την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους των προγραμμάτων εθελοντικής αποχώρησης του προσωπικού και τη βελτίωση της εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου καθώς ενισχύεται η κερδοφορία. Η Τράπεζα Κύπρου ανέφερε κεφαλαιακό δείκτη CET1 στο 15,2% τον Δεκέμβριο του 2022.

Η αναβάθμιση των αξιολογήσεων και των αξιολογήσεων της Ελληνικής Τράπεζας αντανακλά τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, των επιπέδων κεφαλαίου και των προοπτικών κερδοφορίας.
Η Ελληνική Τράπεζα έχει βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του ενεργητικού της, με τα NPEs να μειώνονται στο 3,6% των ακαθάριστων δανείων, μετά την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης και πώλησης χαρτοφυλακίου NPEs στις 30 Μαρτίου 2023. Η κερδοφορία της Ελληνικής Τράπεζας θα ενισχυθεί, καθώς επωφελείται από υψηλότερα επιτόκια, δεδομένων των μεγάλων υπολοίπων της με την ΕΚΤ -περίπου 42% του συνόλου του ενεργητικού από τον Δεκέμβριο του 2022. Το επίπεδο κεφαλαίου έχει επίσης ενισχυθεί, με δείκτη CET1 στο 19,1% τον Δεκέμβριο του 2022, μετά την ολοκλήρωση της πώλησης NPEs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης