Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs και Barclays δεν «βλέπουν» μειώσεις επιτοκίων από τη Fed το 2023

Goldman Sachs και Barclays δεν «βλέπουν» μειώσεις επιτοκίων από τη Fed το 2023
Συνέχεια της «σφιχτής» νομισματικής πολιτικής αναμένουν Goldman Sachs και Barclays
Σχετικά Άρθρα
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) δεν αναμένεται να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων εντός του τρέχοντος έτους, εκτιμούν αναλυτές της Goldman Sachs αλλά και της Barclays.
Ειδικότερα, η Barclays αναφέρει σε σημείωμά της πως η Federal Reserve πιθανότατα θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά μέχρι το τέλος του 2023, κόντρα στις ελπίδες ουκ ολίγων επενδυτών για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στο δεύτερο εξάμηνο του 2023. Βέβαια, η βρετανική τράπεζα δεν κρίνει πιθανή μία σοβαρή ύφεση στην αμερικανική οικονομία.
Από την πλευρά της, η Godman Sachs συμβούλευσε τους πελάτες της να στοιχηματίσουν κατά της αύξησης επιτοκίων το 2023.

Στις 3/5, υπενθυμίζεται, η Fed προχώρησε σε νέα αύξηση επιτοκίων, τη δέκατη στη σειρά, συνεχίζοντας -αν και με επιφύλαξη λόγω της τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ- το έργο της νομισματικής σύσφιξης...
Επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) ψήφισε ομοφώνως την ενίσχυση του επιτοκίου δανεισμού κατά 0,25%, φέρνοντας το μέγιστο επιτόκιο σε ένα στοχευμένο εύρος μεταξύ 5% - 5,25% - στα υψηλότερα επίπεδα από το 2006.
Επίσης, όπως υπονοήθηκε, οι συνέπειες της νομισματικής πολιτικής αφήνουν το αποτύπωμα τους στην οικονομία και μια παύση θα μπορούσε να δώσει χρόνο για να διαπιστωθεί πώς η οικονομία προσαρμόζεται στο υψηλότερο κόστος δανεισμού και στις αυστηρότερες τραπεζικές συνθήκες.
Σε αυτό το πλαίσιο, μάλλον θα πρέπει να -ίσως- αναμείνουμε το τέλος του κύκλου νομισματικής σύσφιγξης, καθώς μάλιστα οι ΗΠΑ μετρούν ήδη τρεις τραπεζικές πτωχεύσεις (Silicon Valley Bank, Signature Bank, First Republic Bank).
Πάντως, η αλήθεια είναι πως η δήλωση της FOMC προσφέρεται για συμπεράσματα με αυτά τα οποία δεν λέει, και όχι με αυτά που λέει.
Ειδικότερα, στο σχετικό έγγραφο, παραλείφθηκε μια φράση που υπήρχε στην προηγούμενη δήλωση, και το οποίο έλεγε ότι «η Επιτροπή μπορεί να κρίνει κατάλληλη κάποια πρόσθετη σύσφιξη πολιτικής» ώστε η Fed να επιτύχει τον στόχο της για πληθωρισμό στο ύψος του 2%.
Επίσης, η δήλωση άλλαξε τη γλώσσα περιγραφής των συνθηκών υπό τις οποίες «μπορεί να είναι κατάλληλη η πρόσθετη σύσφιξη πολιτικής».
Προηγουμένως, η FOMC είχε πλαισιώσει το guidance με μια ρητορική η οποία καθόριζε «την έκταση των μελλοντικών αυξήσεων στο εύρος στόχου».
Η δήλωση επαναλάμβανε ότι η Fed «θα λάβει υπόψη τη σωρευτική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, τις χρονικές υστερήσεις με τις οποίες η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, καθώς και τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις».
Συνολικά, οι κινήσεις αποτελούν τουλάχιστον ένα αδύναμο νεύμα ότι, ενώ η αυστηρή πολιτική θα μπορούσε να παραμείνει σε ισχύ, η πορεία προς τα εμπρός είναι λιγότερο σαφής για τις πραγματικές αυξήσεις επιτοκίων, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αξιολογούν τα εισερχόμενα δεδομένα και τις οικονομικές συνθήκες.

Ευπάθειες

Η απόφαση της Τετάρτης λαμβάνει χώρα εν μέσω μεγάλης οικονομικής ταραχής στις ΗΠΑ και εν μέσω αντιρρήσεων διακεκριμένων Δημοκρατικών βουλευτών, οι οποίοι ζήτησαν από την ομοσπονδιακή τράπεζα να σταματήσει τις επιτοκιακές αυξήσεις διότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν ύφεση και απώλεια θέσεων εργασίας.
Ωστόσο, η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή από τότε που ξεκίνησαν οι αυξήσεις, τον Μάρτιο του 2022.
Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο του 2% που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θεωρούν βέλτιστο.
Πολλοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι τα επιτόκια πιθανότατα θα πρέπει να παραμείνουν υψηλά ακόμη και αν οι αυξήσεις τεθούν παγώσουν προς στιγμήν.
Σημειώνεται πως, πέρα από τον πληθωρισμό, η Fed χρειάζεται να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή αναταραχή στον τραπεζικό κλάδο, η οποία έκλεισε ήδη τρεις τράπεζες.
Αν και αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας επιμένουν ότι ο κλάδος στο σύνολό του είναι σταθερός, η αυστηροποίηση των πιστωτικών συνθηκών και η αυστηροποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου αναμένεται να επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη, που ήταν μόλις 1,1% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο.
Η δήλωση μετά τη συνεδρίαση σημείωνε ότι «οι πιο αυστηροί πιστωτικοί όροι για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι πιθανό να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό».
Η γλώσσα ήταν παρόμοια με τη δήλωση του Μαρτίου, η οποία έλαβε χώρα αμέσως μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank.
Οι οικονομολόγοι της ίδιας της Fed στη συνεδρίαση της FOMC τον Μάρτιο προειδοποίησαν ότι μια ρηχή ύφεση είναι πιθανή λόγω των τραπεζικών ζητημάτων.
Η δήλωση από τη συνάντηση αυτής της εβδομάδας επανέλαβε ότι η οικονομική ανάπτυξη ήταν «μέτρια», «τα κέρδη εκ των θέσεων εργασίας ήταν ισχυρά» και ο πληθωρισμός είναι «αυξημένος».
Σε κάθε περίπτωση, και ενώ τα υψηλότερα επιτόκια έχουν επιδεινώσει τα τραπεζικά προβλήματα, οι αξιωματούχοι της Fed επιμένουν ότι επικεντρώνονται αποκλειστικά στον πληθωρισμό.
Πρόσφατα στοιχεία έχουν δείξει μια άμβλυνση στις αυξήσεις των τιμών, αν και τα «κολλώδη» στοιχεία όπως το κόστος στέγασης και η ιατρική περίθαλψη παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι τιμές που τείνουν να αλλάξουν πολύ, όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, στην πραγματικότητα έχουν επιβραδυνθεί, σύμφωνα με την Atlanta Fed.

Powell: Το τραπεζικό σύστημα στις ΗΠΑ είναι υγιές – Προτεραιότητα η σταθερότητα των τιμών, δεν έχουμε αποφασίσει πάγωμα επιτοκίων

Η Federal Reserve είναι αφοσιωμένη στην επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο του 2% ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerom Powell προσθέτοντας πως το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι υγιές…
Επίσης, όπως υποστήριξε, τα επόμενα βήματα όσον αφορά τα επιτόκια θα καθοριστούν από τα οικονομικά στοιχεία, επιβεβαιώνοντας την αλλαγή ρητορικής που σηματοδότησε λίγο πριν και η ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC).
Ο Πρόεδρος της Fed τόνισε, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα καθορίσει τον ρυθμό της μελλοντικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής ανάλογα με το τι θα δείξουν τα οικονομικά δεδομένα.
«Κοιτάζοντας μπροστά, θα ακολουθήσουμε μια προσέγγιση που θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά δεδομένα για να προσδιορίσουμε τον βαθμό στον οποίο μπορεί να είναι κατάλληλη η πρόσθετη σύσφιξη πολιτικής», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε, δε, ότι η Fed θα μπορούσε να προχωρήσει και σε νέες αυξήσεις επιτοκίων εάν τα οικονομικά στοιχεία δείξουν ότι αυτό είναι που χρειάζεται.
«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα εάν χρειαστεί να αυστηρότερη περιοριστική νομισματική πολιτική» ανέφερε ο Powell.
Έσπευσε, μάλιστα, να διευκρινίσει ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση δεν ελήφθη καμία απόφαση για παύση των αυξήσεων επιτοκίων, αλλά τόνισε ότι η αλλαγή ρητορικής στην ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) σχετικά με τη μελλοντική πολιτική σύσφιξης είναι «εύλογη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης