Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Ριψοκίνδυνα τα family offices των υπερ-πλουσίων – Ετοιμάζονται για μαζικές αγορές μετοχών και εμπορευμάτων

Goldman Sachs: Ριψοκίνδυνα τα family offices των υπερ-πλουσίων – Ετοιμάζονται για μαζικές αγορές μετοχών και εμπορευμάτων
"Τα family offices, ως επί το πλείστον, είναι πραγματικά "ριψοκίνδυνα" για τους επόμενους 12 μήνες", ανέφερε η Goldman Sachs
Τα οικογενειακά γραφεία (family offices) που διαχειρίζονται χρήματα για τους υπερπλούσιους ετοιμάζονται να απελευθερώσουν ένα απόθεμα μετρητών στις δημόσιες και ιδιωτικές αγορές.
Σχεδόν τα μισά από τα ιδιωτικά επενδυτικά γραφεία που απάντησαν σε έρευνα της Goldman Sachs δήλωσαν ότι σκοπεύουν να αυξήσουν την έκθεσή τους σε δημόσιες μετοχές, ενώ το 41% σκοπεύει να αυξήσει τις κατανομές σε ιδιωτικά μετοχικά κεφάλαια.
"Τα family offices, ως επί το πλείστον, είναι πραγματικά "ριψοκίνδυνα" για τους επόμενους 12 μήνες", δήλωσε η Meena Flynn, συν-επικεφαλής της παγκόσμιας διαχείρισης ιδιωτικού πλούτου.
Περίπου το 12% των χαρτοφυλακίων των family offices βρίσκονται κατά μέσο όρο σε μετρητά ή ισοδύναμα μετρητών, ένα επίπεδο που είναι υψηλότερο από την τοποθέτηση άλλων θεσμικών επενδυτών, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία διεξήγαγε η Goldman Sachs έρευνα σε 166 εταιρείες παγκοσμίως.
Περισσότερο από το ένα τρίτο σχεδιάζει να μειώσει την κατανομή του σε μετρητά κατά το επόμενο έτος.
"Μπορούν να κάνουν ζιγκ-ζαγκ όταν οι άλλοι κάνουν ζαγκ", σχολίασε η αναλύτρια της Goldman Sachs.

Οι «αόρατες» κινήσεις

Σύμφωνα με την Flynn, οι διαχειριστές των οικογενειακών γραφείων πιθανότατα θα επιδιώξουν να αγοράσουν μετοχές όταν οι συνθήκες της αγοράς είναι "επώδυνες".
Και το ζήτημα αυτές τις μέρες είναι η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης Biden και των Ρεπουμπλικανών νομοθετών για το ανώτατο όριο του χρέους, η οποία απειλεί να προκαλέσει χάος στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ο αριθμός των οικογενειακών γραφείων έχει διογκωθεί παγκοσμίως τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τροφοδοτούμενος εν μέρει από την εκτίναξη των περιουσιών στην τεχνολογία, τα χρηματοοικονομικά και τα ακίνητα.
Τα οχήματα, τα οποία διαχειρίζονται τα προσωπικά κεφάλαια των υπερπλούσιων, ρυθμίζονται ελάχιστα και συχνά είναι τόσο μυστικοπαθή όσο και οι οικογένειες που εκπροσωπούν.
Η Sara Naison-Tarajano, παγκόσμια επικεφαλής των κεφαλαιαγορών διαχείρισης ιδιωτικού πλούτου, δήλωσε ότι αναμένει ότι ο αριθμός των οικογενειακών γραφείων θα συνεχίσει να αυξάνεται.
"Είναι ολοένα και πιο σημαντικά ως επενδυτές", δήλωσε η ίδια.

Ιδιωτικά Μετοχικά Κεφάλαια

Περίπου 9 στα 10 οικογενειακά γραφεία που απάντησαν στην έρευνα είχαν καθαρή αξία 500 εκατ. δολάρια ή περισσότερο.
Παρά τον σχετικό πλούτο, το 88% των οικογενειακών γραφείων που ερωτήθηκαν είχαν 10 ή λιγότερους υπαλλήλους επενδύσεων.
Τα οικογενειακά γραφεία αναμένεται να συνεχίσουν να επενδύουν σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που προτιμούσαν τα τελευταία χρόνια.
Οι ερωτηθέντες είχαν κατά μέσο όρο 26% έκθεση σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και 9% σε ιδιωτικά ακίνητα και υποδομές.
Τα οικογενειακά γραφεία έλκονται ιδιαίτερα από τη δευτερογενή αγορά ιδιωτικών μετοχών, όπου οι θεσμικοί επενδυτές μπορούν να αγοράσουν υφιστάμενες συμμετοχές σε κεφάλαια ή εταιρείες, δήλωσε η Flynn.
Επενδυτές όπως τα κληροδοτήματα μπορεί να επιδιώκουν να μειώσουν την έκθεσή τους στις ιδιωτικές αγορές λόγω των περιορισμών στις εν λόγω συμμετοχές, είπε.
Η ιδιωτική πίστη έχει επίσης γίνει όλο και πιο ελκυστική για τα οικογενειακά γραφεία, δεδομένων των υψηλότερων επιτοκίων.
Με ετήσιες αποδόσεις 10% κατά την τελευταία δεκαετία, το εν λόγω χρέος έχει ξεπεράσει τα δημόσια δάνεια σε αυτό το διάστημα, σύμφωνα με την Goldman Sachs Asset Management.
Τα ιδιωτικά δάνεια αντιπροσώπευαν κατά μέσο όρο περίπου το 3% των χαρτοφυλακίων των οικογενειακών γραφείων, αλλά το 30% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αναμένουν να αυξήσουν την έκθεσή τους.

'Home Bias'

"Αυτό θα συνεχίσει να είναι ένας πραγματικά ενδιαφέρον χώρος για τους πελάτες μας" τους επόμενους έξι έως 18 μήνες, δήλωσε η Naison-Tarajano.
Η έρευνα διαπίστωσε επίσης αυτό που η τράπεζα ονόμασε "home bias" στις επενδυτικές επιλογές.
Τα οικογενειακά γραφεία που εδρεύουν στην αμερικανική ήπειρο διέθεσαν λίγο περισσότερα από τα τρία τέταρτα στις ΗΠΑ, ενώ οι εταιρείες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική διέθεσαν σχεδόν ίσα ποσοστά στις ΗΠΑ και σε άλλες ανεπτυγμένες αγορές.
Όσοι βρίσκονται στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού διέθεσαν συγκριτικά πολύ περισσότερα στην Κίνα.
Κάποιες αλλαγές στις γεωγραφικές στρατηγικές θα μπορούσαν να δρομολογηθούν το επόμενο έτος εν μέσω μιας "συνεχιζόμενης εστίασης στην περιφερειακή διαφοροποίηση και στα ασφαλή καταφύγια, λόγω της ανησυχίας για τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των δυτικών χωρών", σύμφωνα με την έκθεση.
Ένας άλλος τομέας επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα οικογενειακά γραφεία περιλαμβάνει τα λεγόμενα συλλεκτικά αγαθά, με τις μεγαλύτερες κατανομές σε έργα τέχνης, κρασί και αεροσκάφη.
Η Goldman δήλωσε ότι συνεργάζεται επίσης όλο και περισσότερο με οικογένειες που επιδιώκουν να αποκτήσουν μερίδια σε αθλητικές ομάδες, ιδίως με δεσμούς με την πατρίδα τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης