Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έκαψαν ήδη τα κεφάλαιά τους οι μισές τράπεζες των ΗΠΑ, προειδοποεί καθηγητής του Stanford - Να γιατί πλησιάζει το κραχ

Έκαψαν ήδη τα κεφάλαιά τους οι μισές τράπεζες των ΗΠΑ, προειδοποεί καθηγητής του Stanford - Να γιατί πλησιάζει το κραχ
Η αγοραία αξία των περιουσιακών στοιχείων του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ είναι περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια χαμηλότερη από τη λογιστική τους αξία
Σχετικά Άρθρα
Μετά την κατάρρευση της First Republic Bank την προηγούμενη εβδομάδα, που ακολούθησε την κατάρρευση τριών άλλων αμερικανικών τραπεζών το Μάρτιο, και την αύξηση του βασικού επιτοκίου της Fed κατά 25 μ.β. ακόμη, δέκατη κατά σειρά σε μια ιδιαίτερα επιθετική αύξηση επιτοκίων στην οποία προχωρά η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προκειμένου να τιθασευτεί ο καλπάζων πληθωρισμός, ο καθηγητής οικονομικών του Stanford Amit Seru απεύθυνε μια ζοφερή προειδοποίηση για «πτώση τύπου ντόμινο των περιφερειακών τραπεζών».
Σε άρθρο του στη New York Times με τίτλο «Ναι, θα πρέπει να ανησυχείτε για μια πιθανή τραπεζική κρίση. Να γιατί», ο καθηγητής Amit Seru έγραψε ότι «ο ιδιαίτερα εύθραστος χαρακτήρας και η κατάρρευση πολλών τραπεζών υψηλού προφίλ δεν αποτελούν μεμονωμένο φαινόμενο. Οφείλεται σε έναν επιζήμιο συνδυασμό ταχέως αυξανόμενων επιτοκίων, σημαντικών αλλαγών στα εργασιακά πρότυπα και μιας ισχυρής πιθανότητας ύφεσης που σε συνδυασμό όλα μαζί μπορούν να προκαλέσουν μια πιστωτική κρίση που δεν έχει παρατηρηθεί ξανά μετά την οικονομική κρίση του 2008».
Μέσα στους τελευταίους δύο μήνες κατέρρευσαν η Silicon Valley Bank, η Signature Bank και η First Republic Bank.

Seru: Δικαίως  ανησυχείτε για την τραπεζική κρίση


Το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων αυτών των τριών τραπεζών μαζί (σε αποπληθωρισμένες αξίες) ξεπερνούσε ωστόσο το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων που κατείχαν όλες μαζί οι 25 τράπεζες που κατέρρευσαν στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Υπάρχουν κάποιοι ειδικοί και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που αναφέρουν ότι με την απόφαση για εκκαθάριση της First Republic Bank που ελήφθη στις 1/5 η αναταραχή στον κλάδο των τραπεζών πλησιάζει στο τέλος της, αυτό όμως είναι κατά πάσα πιθανότητα πρόωρο.
Στις 4/5 οι μετοχές της PacWest και της Western Alliance εισήλθαν ξανά σε ελεύθερη πτώση καθώς ενισχύονταν οι φόβοι των επενδυτών.
Οι δυσμενείς συνθήκες έχουν αποδυναμώσει σημαντικά την ικανότητα πολλών τραπεζών να αντέξουν ένα άλλο πιστωτικό σοκ — και είναι σαφές ότι μπορεί να έρχεται ένα πολύ πολύ μεγάλο πιστωτικό σοκ.

Γιατί δημιουργεί προβλήματα στις τράπεζες η επιθετική αύξηση των επιτοκίων

Η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων δημιουργεί ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες για τις τράπεζες λόγω μιας βασικής αρχής:
Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια μιας επένδυσης, τόσο πιο ευαίσθητη είναι στις αλλαγές των επιτοκίων.
Όταν τα επιτόκια αυξάνονται, τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν οι τράπεζες για να έχουν αποδόσεις, πέφτουν σε αξία.
Αλλά επειδή οι υποχρεώσεις των τραπεζών — όπως οι καταθέσεις της, τις οποίες οι πελάτες μπορούν να αποσύρουν ανά πάσα στιγμή — είναι συνήθως μικρότερες σε διάρκεια, μειώνονται λιγότερο σε αξία.
Έτσι, οι αυξήσεις στα επιτόκια μπορεί να εξαντλήσουν τα ίδια κεφάλαια μιας τράπεζας και να διακινδυνεύσουν να την αφήσουν με περισσότερες υποχρεώσεις από ότι περιουσιακά στοιχεία.
Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη ότι η αγοραία αξία των περιουσιακών στοιχείων του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ είναι περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια χαμηλότερη από τη λογιστική τους αξία.
Αν το δούμε στο σύνολο των περίπου 4.800 τραπεζών που υπάρχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, η μείωση της αξίας των μετοχών είναι πιο εμφανής για τις μεσαίες και μικρότερες τράπεζες, αντανακλώντας τη μεγαλύτερη έκθεσή τους σε μακροπρόθεσμα περιουσιακά στοιχεία.

Οι μισές από τις 4.800 τράπεζες των ΗΠΑ έχουν κάψει τα κεφάλαιά τους

Σε συνέντευξή του στον Guardian, ο Seru έδωσε αικόμη περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πόσες τράπεζες έχουν κάψει τα κεφάλαιά τους λόγω των πτωτικών τιμών των ομολόγων.
Η εκτίμησή του είναι συγκλονιστική: Σχεδόν οι μισές από τις 4.800 τράπεζες της Αμερικής.
«Είναι τρομακτικό. Χιλιάδες τράπεζες έχουν ήδη πρόβλημα κεφαλαιών.
Ας μην προσποιούμαστε ότι πρόκειται μόνο για την Silicon Valley Bank και την First Republic.
Ένα μεγάλο μέρος του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος είναι δυνητικά αφερέγγυο».
Δεδομένου ότι η νομισματική σύσφιξη λειτουργεί με μεγάλες καθυστερήσεις (9-12 μήνες), πολλές από τις αυξήσεις επιτοκίων κατά το τελευταίο έτος δεν έχουν ακόμη περάσει στην πραγματική οικονομία.
Τα επόμενα τρίμηνα, το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσει τη δυσκολότερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ως τώρα, καθώς η αυστηροποίηση των προτύπων δανεισμού μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα.

Η απειλή από τα εμπορικά ακίνητα
 
Στο άρθρο του Seru στους NYTimes, ο οικονομολόγος επίσης σημείωσε:
«Υπάρχει μια άλλη διαφαινόμενη περιοχή ανησυχίας που θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό: Ο τομέας των εμπορικών ακινήτων».
Τα δάνεια για εμπορικά ακίνητα, αξίας 2,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο του ενεργητικού μιας μέσης τράπεζας.
Πολλά από αυτά τα δάνεια λήγουν τα επόμενα χρόνια και η αναχρηματοδότησή τους με υψηλότερα επιτόκια αυξάνει τον κίνδυνο μιας χρεοκοπίας.
Η αύξηση των επιτοκίων μειώνει επίσης την αξία των εμπορικών ακινήτων, ειδικά εκείνων με μακροχρόνιες μισθώσεις και ρήτρες περιορισμένης κλιμάκωσης ενοικίων, γεγονός που αυξάνει επίσης την πιθανότητα χρεοκοπίας του ιδιοκτήτη.
Στη ύφεση του 2008, για παράδειγμα, τα επίπεδα χρεκοπιών αυξήθηκαν σε περίπου 9%, από 1% προηγουμένως, καθώς αυξήθηκαν τα επιτόκιαν.
Με άλλα λόγια όπως ακριβώς έγραψε πρόσφατα ο στρατηγικός αναλυτής της BofA, Michael Hartnett, «κάθε κύκλος σύσφιξης της Fed τελειώνει σε κρίση», κι αυτή τη φορά η κρίση έρχεται από τις αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης