Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η τραπεζική κρίση δεν τελείωσε - Έρχονται νέες καταρρεύσεις τραπεζών, δραματικές προβλέψεις από Ackman, El Arian, Grundlach

Η τραπεζική κρίση δεν τελείωσε - Έρχονται νέες καταρρεύσεις τραπεζών, δραματικές προβλέψεις από Ackman, El Arian, Grundlach
Κορυφαίοι επενδυτές και δισεκατομμυριούχοι επανέρχονται με νέες προειδοποιήσεις για τα ανεπίλυτα ρίσκα της εξελισσόμενης τραπεζικής κρίσης
Σχετικά Άρθρα
Τους δύο τελευταίους μήνες επικρατεί χάος στον κλάδο των τραπεζών στην άλλη όχθη του Ατλαντικού - χάος που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής την κατάρρευση τεσσάρων περιφερειακών και εξειδικευμένων αμερικανικών τραπεζών - και ενδιαμέσως μιας μεγάλης ευρωπαϊκής, της Gredit Suisse.
Την περασμένη εβδομάδα, η First Republic Bank έγινε η τέταρτη αμερικανική τράπεζα που κατέρρευσε οδηγώντας σε κατακόρυφη πτώση στις τιμές των μετοχών των περιφερειακών τραπεζών.
Η εξέλιξη αυτή οδήγησε κορυφαίους οικονομολόγους και επενδυτές να προειδοποιήσουν για άλλη μια φορά ότι η τραπεζική κρίση έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της.
Μεγάλα ονόματα από τον Bill Ackman έως τον Jeffrey Gundlach και τον Mohamed El-Erian επανέφεραν λοιπόν τις ανησυχίες τους για τη σταθερότητα των μεσαίων τραπεζών της Αμερικής, τη στιγμή μάλιστα  που η PacWest Bancorp γίνεται το πέμπτο ίδρυμα που εγκαταλείπει την προσπάθεια να αντλήσει νέα κεφάλαια, ανακοινώνει ότι «θα σταθμίσει στρατηγικές επιλογές», που συμπεριλαμβάνουν την εξύρεση αγοραστή και τίθεται υπό τον έλεγχο των εποπτικών αρχών. 
Η αυξημένη αβεβαιότητα στις αμερικανικές τράπεζες ξεκίνησε με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank τον περασμένο Μάρτιο, την πτώση της First Republic Bank την περασμένη εβδομάδα, με την εξαγορά της από την JP Morgan να τροφοδοτεί περαιτέρω τις ανησυχίες για τη σταθερότητα του κλάδου.
Τι είπαν όμως την περασμένη εβδομάδα σχολιάζοντας τις εξελίξεις γνωστοί κορυφαίοι επενδυτές:

Bill Ackman, δισεκατομμυριούχος επενδυτής

«Η αποτυχία της FDIC να ενημερώσει το καθεστώς ασφάλισης καταθέσεων σύμφωνα με τις ανάγκες της τρέχουσας συγκυρίως και να καλύψει και τις μεγάλες ανασφάλιστες καταθέσεις αυξάνει τα καρφιά στο φέρετρο», έγραψε ο Ackman στο Twitter.
Η First Republic «δεν θα είχε καταρρεύσει εάν η FDIC εγγυόταν προσωρινά τις καταθέσεις και δημιουργούσε ένα νέο καθεστώς εγγυήσεων. Δεν το έκανε και πλέον παρακολουθούμε τα ντόμινο να πέφτουν με μεγάλο συστημικό και οικονομικό κόστος», είπε.
«Εξαντλείται ο χρόνος που έχουμε για να διορθώσουμε αυτό το πρόβλημα. Πόσες ακόμη περιττές χρεοκοπίες τραπεζών θα δουμε πριν να ξυπνήσουν η FDIC, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και η κυβέρνησή μας;» πρόσθεσε.
«Χρειαζόμαστε ένα καθεστώς που θα εγγυάται όλες τις καταθέσεις σε όλο το σύστημα τώρα».

Jeffrey Gundlach, Διευθύνων Σύμβουλος της DoubleLine

«
Η φυγή των καταθέσεων θα συνεχιστεί, δεν νομίζω ότι η Pacwest ήταν το τελευταίο κεφάλαιο στο περιφερειακό τραπεζικό πρόβλημα... Δεν βλέπω πραγματικά τι θα βάλει φρένο στο πρόβλημα εάν η Fed δεν μειώσει τα επιτόκια», δήλωσε ο Gundlach μιλώνας στο CNBC.

Mohamed El-Erian, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz

«Φοβάμαι ότι οι καταρρεύσεις των περιφερειακών τραπεζών και η τραπεζική κρίση θα καταλήξουν να προστεθούν στον κατάλογο των ατυχών ενεργειών της Fed τα τελευταία χρόνια οι οποίες έχουν διαβρώσει την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας, έχουν υπονομεύσει την αποτελεσματικότητά της και έχουν διακινδεύσει την πολιτική της αυτονομία», έγραψε ο El-Erian. σε tweet του.
Ο επιφανής οικονομολόγος πρόσθεσε επίσης ότι τρέφει σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με την ορθότητα του ισχυρισμού του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι «τα χειρότερα της τραπεζικής κρίσης είναι ήδη πίσω μας».

Paul McCulley, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της PIMCO

«Η οικονομία επιβραδύνθηκε. Ο πληθωρισμός πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση. Έχουμε ένα χρόνιο τραπεζικό πρόβλημα», δήλωσε ο McCulley στο CNBC,
Ποο αισιόδοξος πάντως ο McCulley από τους υπόλοιπους, διατύπωσε την άποψη ότι η «οξεία φάση» της τραπεζικής κρίσης, όπου οι τράπεζες αρχίζουν η μια μετά την άλλη να καταρρέουν προκαλώντας κύματα πανικού μεταξύ των επενδυτών της Wall Street, αρχίζει να τελειώνει.
Ωστόσο, κατά τον ίδιο η οικονομία θα έρθει αντιμέτωπο με τη «χρόνια φάση» του τραπεζικού προβλήματος, καθώς οι τράπεζες που υπέστησαν τεράστιες απώλειες τους τελευταίους μήνες θα περιορίσουν λογικά τον δανεισμό προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, προκαλώντας αυστηρότερες συνθήκες για την πίστωση οι οποίες θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη επιβράδυνση της οικονομίας, είπε.
«Θα έχουμε πλέον να αντιμετωπίσουμε ένα χρόνιο πρόβλημα και θα περιοριστεί πολύ ο δανεισμός της πραγματικής οικονομίας», προειδοποίησε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης