Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Συγκυβέρνηση ΝΔ με ΠΑΣΟΚ «βλέπει» η Fitch Solutions – Αναμένει αύξηση των δημόσιων δαπανών στην Υγεία

Συγκυβέρνηση ΝΔ με ΠΑΣΟΚ «βλέπει» η Fitch Solutions – Αναμένει αύξηση των δημόσιων δαπανών στην Υγεία
Συγκυβέρνηση ΝΔ με ΠΑΣΟΚ αναμένει η Fitch
Σχετικά Άρθρα
Μία συγκυβέρνηση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αναμένει ως αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μάη η Fitch Solutions, σε έκθεσή της που επικεντρώνεται στις μεταρρυθμίσεις της Υγείας στην Ελλάδα.
«Αναμένουμε να υπάρξει μια μικρή αλλαγή στο πολιτικό τοπίο της χώρας», υπογραμμίζεται.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, ένας συνασπισμός με ένα πιο αριστερό κόμμα θα αναγκάσει τη ΝΔ να αυξήσει τις δαπάνες στον τομέα της Υγείας και να κρατήσει μια πιο φιλελεύθερη στάση.
«Οι τρέχουσες πρωτοβουλίες υγειονομικής περίθαλψης είναι απίθανο να διακοπούν. Οι κρατικές δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη είναι πιθανό να αυξηθούν πάνω από τις τρέχουσες προβλέψεις μας, εάν λειτουργήσει το βασικό μας σενάριο για τις εκλογές», σχολιάζει η Fitch.
«Έχουμε δηλώσει προηγουμένως ότι αναμένουμε να συμβεί ένα από τα τρία σενάρια μετά τις επερχόμενες εκλογές: το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να σχηματίσει συνασπισμό με το κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το δεύτερο σενάριο η ΝΔ να διατηρήσει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία και το τρίτο, λιγότερο πιθανό σενάριο, το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίζει συνασπισμό για να πετύχει την πλειοψηφία. Τα δύο κόμματα έχουν προηγουμένως σχηματίσει συνασπισμό το 2012 έως το 2015, εισάγοντας ιστορικό για επιτυχημένη συνεργασία τους».
«Η ΝΔ είδε πρόσφατα το προβάδισμά της να μειώνεται μετά την καταστροφή στα Τέμπη τον Φεβρουάριο. Η πρόσφατη πτώση της υποστήριξης στη ΝΔ και το σκάνδαλο υποκλοπών, θα δώσουν στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ισχυρότερο μοχλό για να αναγκάσει τη ΝΔ να προχωρήσει σε πολιτικές παραχωρήσεις. Αναμένουμε ότι αυτό θα έρθει με τη μορφή αυξημένων κρατικών δαπανών για κοινωνικές υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης και ανατροπής των πρόσφατων ιδιωτικοποιήσεων που πραγματοποίησε η ΝΔ.
Image
Η αυξημένη αριστερή επιρροή από τον πιθανό εταίρο του συνασπισμού ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα οδηγήσει σε αύξηση των κρατικών δαπανών για την Υγεία. Η ΝΔ είχε ήδη δεσμευτεί για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, υποκινούμενη από τις εμπειρίες διαχείρισης της πανδημίας. Η κυβέρνηση εφαρμόζει μια σειρά προγραμμάτων για τη βελτίωση του δημόσιου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. (…) Τα προγράμματα είχαν σημαντική επιτυχία (…).
Image
Προβλέπουμε επί του παρόντος τη δημόσια δαπάνη για την υγειονομική περίθαλψη 2022-2027 στο 2,9%, σχετικά μέτρια σε σύγκριση με την υψηλότερη πρόβλεψη 6,6% για την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη. Ωστόσο, ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου, θα περιμέναμε μια ελαφρά αύξηση των κρατικών δαπανών, η οποία θα κλείσει το χάσμα μεταξύ των ρυθμών αύξησης των δημόσιων και ιδιωτικών δαπανών. Παρά αυτή την απόκλιση στον ρυθμό ανάπτυξης, οι δημόσιες δαπάνες θα συνεχίσουν να κατέχουν την πλειονότητα των δαπανών για την υγεία, με λίγο περισσότερο από 60% των δαπανών μέχρι το 2027«, σημειώνει η Fitch.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης