Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rosenberg: Χρεοκοπία και τραπεζική κρίση, βασικές ανησυχίες για ΗΠΑ - Βέλη κατά Fed για τα επιτόκια

Rosenberg: Χρεοκοπία και τραπεζική κρίση, βασικές ανησυχίες για ΗΠΑ - Βέλη κατά Fed για τα επιτόκια
Ο βετεράνος οικονομολόγος επισημαίνει ο πληθωρισμός υποχωρεί και προειδοποιεί πως πλέον οι βασικές ανησυχίες είναι η χρεοκοπία και τραπεζική κρίση
Σχετικά Άρθρα
Σαφή προειδοποίηση προς τη Fed να μην συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων απηύθυνε ο βετεράνος οικονομολόγος, David Rosenberg, εκτιμώντας ότι η απειλή του πληθωρισμού έχει ξεθωριάσει και ότι η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει ήδη δύο μεγάλους κινδύνους (χρέος, τραπεζική κρίση).
Η τραπεζική αναταραχή, που ξεκίνησε με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank τον Μάρτιο παραμένει άλυτη, ενώ η κατάρρευση της First Republic και η εξαγορά της από την JP Morgan (με CEO τον Jamie Dimon) αυτή την εβδομάδα αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για ευρύτερη χρηματοπιστωτική αστάθεια. Επιπλέον, η πολιτική διαφωνία σχετικά με την αύξηση του ορίου δανεισμού της αμερικανικής κυβέρνησης ενισχύει τους φόβους για κρίση χρέους. Σύμφωνα με τον Rosenberg, οι τραπεζικές πιέσεις και η προοπτική μιας χρεοκοπίας είναι καλοί λόγοι για τη Fed ώστε να αναβάλει την αύξηση των επιτοκίων.
«Έχουμε μια πιθανή χρεοκοπία στα χέρια μας και μια εξαπλούμενη τραπεζική κρίση (συγγνώμη, Jamie, αυτό δεν φαίνεται να έχει τελειώσει), και η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια. Εστιάζοντας σε ένα ποσοστό πληθωρισμού που είναι στην πραγματικότητα ΜΕΙΩΜΕΝΟ τώρα από ό,τι ήταν τον Ιούλιο του 2008. Αυτοί οι τύποι δεν αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει», έγραψε στο Twitter την Τρίτη (2/5/2023) ο Rosenberg.

Προς νέα αύξηση η Fed

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σήμερα (3/5/2023), η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Η κεντρική τράπεζα έχει κινηθεί επιθετικά για να καταπολεμήσει την εκτόξευση του πληθωρισμού, ο οποίος έφθασε σε υψηλό 40ετίας 9,1% το περασμένο καλοκαίρι και παρέμεινε υψηλός στο 5% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο.
Τα υψηλότερα επιτόκια ενθαρρύνουν την αποταμίευση έναντι των δαπανών και καθιστούν το χρέος πιο δαπανηρό, γεγονός που μπορεί να τιθασεύσει τον ρυθμό αύξησης των τιμών. Τα υψηλά επιτόκια, όμως, μπορούν να περιορίσουν τη ζήτηση, να ρίξουν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και να αυξήσουν τον κίνδυνο ύφεσης.
Ο πρόεδρος της Rosenberg Research και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Merrill Lynch για τη Βόρεια Αμερική έχει επανειλημμένα επικρίνει το γεγονός ότι η Fed εστιάζει στη μείωση του πληθωρισμού, ιδίως από τη στιγμή που ο σημερινός ρυθμός πληθωρισμού είναι μικρότερος από το 5,6% τον Ιούλιο του 2008, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης