Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Στην κορυφή των assets το ρωσικό χρηματιστήριο τον Απρίλιο – Οικονομικό ορόσημο η αγορά γιουάν

Deutsche Bank: Στην κορυφή των assets το ρωσικό χρηματιστήριο τον Απρίλιο – Οικονομικό ορόσημο η αγορά γιουάν
Ξεπέρασε τις προσδοκίες η ρωσική αγορά...
Ξεπέρασε σε κέρδη τους μεγαλύτερους χρηματιστηριακούς δείκτες του κόσμου το ρωσικό χρηματιστήριο, με την απόδοσή του το α’ τρίμηνο, σύμφωνα με την Deutsche Bank, να αγγίζει σε ετήσια βάση το 22,8%, την ίδια στιγμή που ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street S&P 500 και ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε στο 9,2%.
Σημειώνεται πως ο βιομηχανικός δείκτης Dow κινήθηκε στο 11,4%), ενώ επίσης υστέρησαν έναντι του ρωσικού δείκτη Μoex ο γερμανικός DAX (+14,4%), ο ιταλικός MIB (-16,5%) και ο ισπανικός IBEX (+14,2%).
Υψηλές πτήσεις κατέγραψε και η ελληνική αγορά, με απόδοση 17,3% σε ετήσια βάση
Κατά τ’ άλλα, όπως αναφέρει η γερμανική τράπεζα, η αλήθεια είναι ότι την προσοχή της αγοράς έλκουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της Fed καθώς επίσης και των άλλων κεντρικών τραπεζών...
Σε κάθε περίπτωση, λένε οι αναλυτές της τράπεζας, ο Απρίλιος ήταν ένας αρκετά ήρεμος μήνας για τις χρηματοπιστωτικές αγορές μετά την αναταραχή του Μαρτίου.
Στην πραγματικότητα, «ήταν ο λιγότερο ασταθής μήνας από την πανδημία, καθώς μόνο 5 από τα 38 μη νομισματικά περιουσιακά στοιχεία στο κύριο δείγμα μας είδαν μια κίνηση άνω του 3% προς κάθε κατεύθυνση».
Ένας παράγοντας που διατήρησε τις αποδόσεις υποτονικές ήταν πως επίκειται νέα απόφαση πολιτικής τον Μάιο…
Επιπλέον, τους επενδυτές απασχόλησε η προθεσμία για διεύρυνση των ορίων ανάληψης χρέους εκ μέρους των ΗΠΑ, με τους επενδυτές να επενδύουν σε ομόλογα που δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο αθέτησης.
Κατά τ’ άλλα, ήταν ένας σχετικά άστατος μήνας, δεδομένου ότι ο OPEC+ αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή, με το πετρέλαιο να σημειώνει κέρδη.
Καταγραφή_114.JPG
Νικητές

Μετοχές: Καθώς οι αγορές ανέκαμψαν από την αναταραχή του Μαρτίου, οι σημαντικότεροι δείκτες σημείωσαν κέρδη τον Απρίλιο.
Αυτό περιελάμβανε τον S&P 500 (+1,6% - σε επίπεδο μήνα), τον STOXX 600 (+2,6%) και τον Nikkei (+2,9%).
Ωστόσο, οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών παρουσίασαν ασθενέστερη απόδοση, με τον δείκτη MSCI EM να υποχωρεί -1,1%.

Πολύτιμα μέταλλα: Στον χώρο των εμπορευμάτων, τα πολύτιμα μέταλλα ήταν ένας από τους λίγους τομείς που παρουσίασαν θετική απόδοση τον Απρίλιο, με τον χρυσό να σημειώνει αύξηση +1,1%, το ασήμι +4% και την πλατίνα +8,3%

και χαμένοι…

Ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα: Ο πληθωρισμός και οι προσδοκίες για περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις επιτοκίων σήμαιναν ότι τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα δυσκολεύτηκαν τον Απρίλιο. Ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις είχαν τα βρετανικά ομόλογα με απώλειες -1,9%, ενώ οι εταιρείες του ευρώ απώλεσαν επίσης -0,1%.

Εμπορεύματα (εκτός πολύτιμα μέταλλα): Τα εμπορεύματα παρουσίασαν μεγαλύτερη δυσκολία τον Απρίλιο και οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent (-0,3%) συνέχισαν την πορεία διολίσθησης που χάραξαν το 2023.
Πτώση σημείωσαν και τα άλλα προϊόντα ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου (-19,4%).

Τα βιομηχανικά μέταλλα ήταν μια άλλη ομάδα που έχασε έδαφος, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού (-5,5%).
Και τα γεωργικά προϊόντα υποχώρησαν, συμπεριλαμβανομένων του σιταριού (-10,5%) και του καλαμποκιού (-3,7%).

Γιεν Ιαπωνίας: Με την Τράπεζα της Ιαπωνίας να διατηρεί την πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων στην πρώτη συνεδρίαση του κυβερνήτη Ueda, το ιαπωνικό γεν ήταν το νόμισμα με τη χειρότερη απόδοση του G10 τον Απρίλιο, υποχωρώντας κατά -2,5% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Οικονομικό ορόσημο

Στο μεταξύ, η Ρωσία πλησιάζει στο οικονομικό ορόσημο της αγοράς γιουάν, καθώς τα κέρδη από το πετρέλαιο σταθεροποιούν τα δημόσια οικονομικά, παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να συμπιέσουν τα έσοδα του Κρεμλίνου.
Με τα ενεργειακά έσοδα να τείνουν να ξεπεράσουν τον στόχο των Ρώσων αξιωματούχων, σύμφωνα με το Bloomberg Economics, η ρωσική κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να προχωρήσει σε αγορές γιουάν άνω των 200 εκατ. δολ. ανά μήνα
Σημειώνεται πως το κινεζικό νόμισμα είναι το κύριο περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ρωσία λόγω των κυρώσεων.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται εντός της εβδομάδας.
«Θα είναι σημαντικό για το κράτος να αρχίσει να συγκεντρώνει αποθεματικά ξανά αντί να τα ξοδεύει», δήλωσε η Natalia Milchakova, αναλύτρια της Freedom Holding Corp.
«Αυτό μπορεί να επηρεάσει θετικά το ρούβλι».
Δεδομένου ότι οι αγορές σταμάτησαν στα τέλη Ιανουαρίου 2022 και ακολούθησε αναστολή του προγράμματος μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον επόμενο μήνα, το υπουργείο Οικονομικών πούλησε ξένο νόμισμα μόνο φέτος στο πλαίσιο ενός ανανεωμένου δημοσιονομικού μηχανισμού που έχει σχεδιαστεί για να προστατέψει την οικονομία από την αστάθεια των αγορών εμπορευμάτων.
Η Ρωσία λαμβάνει περίπου το ένα τρίτο των εσόδων του προϋπολογισμού της από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης