Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι σημαίνει για την ΕΚΤ η έκπληξη στον δομικό πληθωρισμό - Αύξηση 0,25% στα επιτόκια στις 4/5

Τι σημαίνει για την ΕΚΤ η έκπληξη στον δομικό πληθωρισμό  - Αύξηση 0,25% στα επιτόκια στις 4/5
Η Oxford Economics εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης από 50 μονάδες βάσης προηγουμένως
H ΕΚΤ θα περιορίσει εκ νέου την πολιτική της στη συνεδρίαση της Πέμπτης, αλλά θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης από 50 μονάδες βάσης προηγουμένως, εκτιμά σε ανάλυσή της η Oxford Economics.
«Ειδικότερα, πιστεύουμε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα χαιρετίσουν την πτώση του δομικού πληθωρισμού, αν και μέτρια.
Τα στοιχεία για τον τραπεζικό δανεισμό δίνουν επίσης την πεποίθηση ότι η συνεχιζόμενη σύσφιξη επηρεάζει την πραγματική οικονομία, κάτι που αποδεικνύεται και από την υποτονική έκθεση για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου της περασμένης Παρασκευής», εξηγούν οι αναλυτές.

Απρόσμενη επιβράδυνση για τον δομικό πληθωρισμό

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, ο δομικός πληθωρισμός της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε στο 7,3% από 7,5%, ενώ εξαιρουμένου του αλκοόλ και του καπνού, επιβραδύνθηκε στο 5,6% από 5,7%.
Σε μια ελπιδοφόρα εξέλιξη για την ΕΚΤ, ο πληθωρισμός των επεξεργασμένων τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού επιβραδύνθηκε κατά μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα στο 14,7%, υποδηλώνοντας ότι η πολυαναμενόμενη στροφή στις τιμές των τροφίμων μπορεί πλέον να συντελεστεί.
Η μικρή έκπληξη για τον πυρήνα του πληθωρισμού έρχεται καθώς η τριμηνιαία έρευνα της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό υποδεικνύει εξαιρετικά μεγάλη πτώση της ζήτησης πιστώσεων εν μέσω αυστηρότερων κριτηρίων δανεισμού, γεγονός που ενισχύει την υπόθεση για μικρότερη αύξηση των επιτοκίων.
Υπενθυμίζεται ότι η  ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις έξι τελευταίες συνεδριάσεις της.
oxford.jpgwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης