Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η αποδολαριοποίηση είναι… γεγονός - Τι λένε Elon Musk, Ray Dalio, Emmanuel Macron και ακόμα 7 παράγοντες της αγοράς

Η αποδολαριοποίηση είναι… γεγονός - Τι λένε Elon Musk, Ray Dalio, Emmanuel Macron και ακόμα 7 παράγοντες της αγοράς
Ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών σχεδιάζει να ξεφύγει από την κυριαρχία του δολαρίου
Σχετικά Άρθρα
Το κίνημα απο-δολαριοποίησης συγκεντρώνει παγκόσμια δυναμική, με έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών από την Ασία έως την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική να καταστρώνουν σχέδια για να τερματίσουν την κυριαρχία του δολαρίου στο παγκόσμιο εμπόριο και τις επενδυτικές ροές.
Η Κίνα και η Βραζιλία έχουν συνάψει συμφωνία για την ολοκλήρωση των εμπορικών συναλλαγών με τα νομίσματα της άλλης χώρας, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, προέτρεψε την Ευρώπη να απεξαρτηθεί από το δολάριο. Στον απόηχο των εν λόγω εξελίξεων το γουάν ξεπέρασε το αντίστοιχο νόμισμα των ΗΠΑ ως το νόμισμα που χρησιμοποιείται περισσότερο για τις κινεζικές διασυνοριακές συναλλαγές. Είναι επίσης το νόμισμα με το οποίο πραγματοποιεί τις περισσότερες συναλλαγές η Ρωσία, δεδομένου ότι η Μόσχα εκδιώχθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις διεθνείς αγορές μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Και ενώ η Goldman Sachs πιστεύει ότι οι προσπάθειες υπονόμευσης της υπεροχής του δολαρίου θα παραμείνουν περιορισμένες για τα επόμενα χρόνια, άλλα σημαίνοντα πρόσωπα έχουν υιοθετήσει διαφορετική άποψη για το δολάριο.
Το Business Insider παραθέτει τις απόψεις 10 κορυφαίων οικονομολόγων και επιχειρηματιών, αλλά και του Γάλλου προέδρου, σχετικά με το δολάριο.

Elon Musk, δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπιχειρηματίας

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX έχει προειδοποιήσει κατά της οπλοποίησης των νομισμάτων, όπως έκαναν οι ΗΠΑ με τις οικονομικές κυρώσεις τους, και πρότεινε ότι η τάση απο-δολαριοποίησης μπορεί να συνδέεται με αυτό.
Σε ένα πρόσφατο tweet απάντησε σε μια ανάρτηση βίντεο του οικονομολόγου Peter St Onge, στην οποία ο τελευταίος τόνιζε ότι «η απο-δολαριοποίηση είναι πραγματική και συμβαίνει γρήγορα».
«Το μερίδιο του δολαρίου πήγε από 73% (2001) σε 55% το (2020). Πήγε από το 55% στο 47% από τότε που ξεκίνησαν οι κυρώσεις στη Ρωσία, τώρα η απο-δολαριοποίηση γίνεται 10 φορές ταχύτερα από ό,τι τις δύο προηγούμενες δεκαετίες», δήλωσε ο Onge.
Ο Musk απάντησε: «Αν εργαλειοποίησετε το νόμισμα αρκετές φορές, οι άλλες χώρες θα σταματήσουν να το χρησιμοποιούν».

Ray Dalio, ιδρυτής της Bridgewater

«Τα δολάρια είναι χρέος. Με άλλα λόγια, όταν κάποιος κατέχει ένα δολάριο -μια κεντρική τράπεζα- κατέχει ένα περιουσιακό στοιχείο χρέους», δήλωσε πρόσφατα ο ιδρυτής της Bridgewater Associates. «Έτσι, οι κάτοχοι του θα έλεγαν: "Είμαι ήδη υπερεκτεθειμένος στο χρέος σε δολάρια ΗΠΑ". Και έτσι υπάρχει λιγότερη προθυμία για αγορά».
Οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν παγώσει περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής της τράπεζας αξίας 300 δισ. δολαρίων, εμποδίζοντας τη Μόσχα να πραγματοποιεί συναλλαγές σε περιουσιακά στοιχεία με βάση το δολάριο ή το ευρώ. Αυτές οι κυρώσεις «αύξησαν τον αντιληπτό κίνδυνο ότι αυτά τα περιουσιακά στοιχεία χρέους μπορούν να παγώσουν με τον τρόπο που έχουν παγώσει για τη Ρωσία», δήλωσε ο Dalio.
«Έτσι, για αυτούς τους λόγους, υπάρχει λιγότερη επιθυμία να κατέχουν χρέος σε δολάρια ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ναι, λιγότερα δολάρια ΗΠΑ», πρόσθεσε. «Έτσι, η εικόνα της προσφοράς-ζήτησης επιδεινώνεται ιδιαίτερα καθώς συνεχίζουμε να πρέπει να τα πουλάμε διεθνώς για να χρηματοδοτήσουμε το έλλειμμα».

Emmanuel Macron, Γάλλος πρόεδρος

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την εξάρτηση της από το δολάριο.
Η δήλωση βόμβα ήρθε καθώς ο πρόεδρος τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αποφύγει να εμπλακεί στις εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. «Εάν οι εντάσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων θερμανθούν... δεν θα έχουμε ούτε τον χρόνο ούτε τους πόρους για να χρηματοδοτήσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία και θα γίνουμε υποτελείς» είπε χαρακτηριστικά.

Chamath Palihapitiya, επενδυτής κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών

Ενώ το γουάν της Κίνας στις εμπορικές συμφωνίες αυξάνεται, ο Palihapitiya δήλωσε ότι είναι απίθανο να διαβρώσει την κυριαρχία του δολαρίου.
«Το όλο θέμα είναι χωρίς ουσία», δήλωσε σε ένα πρόσφατο επεισόδιο του All-In Podcast.
«Μέχρις ότου [το γουάν] γίνει ένα νόμισμα ελεύθερης κυκλοφορίας, δεν θα μάθουμε ποτέ ποια είναι η πραγματική τιμή εκκαθάρισης της αγοράς» δήλωσε ο Palihapitiya. «Η Κίνα ήταν σε θέση να χειραγωγήσει αυτό το νόμισμα από τότε που μπήκε στον ΠΟΕ, προκειμένου να δημιουργήσει αυτό το καθεστώς εμπορικού εταίρου», συνέχισε, προσθέτοντας ότι το δολάριο θα παραμείνει ασφαλές καταφύγιο.

Stanley Druckenmiller, ιδρυτής της Duquesne Capital

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Druckenmiller μοιράστηκε πρόσφατα ότι shortάρει το αμερικανικό δολάριο, αφού έχασε το περσινό ράλι. Σε συνέντευξή του στους Financial Times, δήλωσε ότι αισθάνεται σίγουρος για την ανάληψη πτωτικής θέσης έναντι του δολαρίου λόγω της προοπτικής μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων, της αύξησης των εμπορικών συμφωνιών εκτός δολαρίου και της οπλοποίησης του δολαρίου.
«Ένας τομέας στον οποίο αισθάνομαι άνετα είναι ότι είμαι short στο δολάριο ΗΠΑ», δήλωσε στο πρακτορείο. «Οι τάσεις των νομισμάτων τείνουν να διαρκέσουν δύο ή τρία χρόνια. Είχαμε μια μακρά [πορεία] προς τα πάνω».

Jeremy Allaire, Διευθύνων Σύμβουλος του Circle

«Αν θέλουμε να κάνουμε το δολάριο πιο ασφαλές και πιο ανταγωνιστικό, πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα», δήλωσε ο Allaire σε ένα tweet.
«Να απελευθερώσουμε τη δύναμή του ως έναν εγγενή τύπο δεδομένων στο διαδίκτυο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανοιχτά και να ενσωματωθεί» και «να αφαιρέσουμε τον υποκείμενο τραπεζικό κίνδυνο δανεισμού IOU στο ηλεκτρονικό χρήμα και να διαχωρίσουμε τα tokens πληρωμών από τα tokens δανεισμού», πρόσθεσε.

Goldman Sachs

Η απο-δολαριοποίηση είναι «πολλά λόγια (και πάλι), όχι πολλή δράση», έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της τράπεζας σε σημείωμά τους.
«Μέρος από το μειούμενο μερίδιο του δολαρίου μπορεί πιθανότατα να αποδοθεί στις συνήθεις δυνάμεις της αγοράς, καθώς τα κρατικά ομόλογα υποχώρησαν και οι ασιατικές κεντρικές τράπεζες πούλησαν τα χαρτοφυλάκιά τους σε δολάρια για να αντιμετωπίσουν το ισχυρότερο δολάριο πέρυσι», ανέφεραν οι στρατηγιστές.
«Αν και αυτό αποτελεί σαφή κίνδυνο εάν οι ΗΠΑ κάνουν κατάχρηση των "υπέρογκων προνομίων" τους, δεν βλέπουμε καμία απόδειξη για κάτι τέτοιο στα μέχρι στιγμής δεδομένα (για παράδειγμα, ακόμη και το αυξανόμενο μερίδιο των αποθεμάτων της Βραζιλίας στο CNY αντικατέστησε το CAD, όχι το δολάριο) και η ισχυρή μας άποψη είναι ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος κανένας πραγματικός διεκδικητής», πρόσθεσαν.

Joseph Sullivan, πρώην οικονομολόγος του Λευκού Οίκου

Σύμφωνα με τον Sullivan, η κυριαρχία του δολαρίου θα μπορούσε να απειληθεί σοβαρά από ένα νόμισμα που θα εκδίδεται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.
«Οι BRICS θα ήταν επίσης σε θέση να επιτύχουν ένα επίπεδο αυτάρκειας στο διεθνές εμπόριο που έχει διαφύγει από τις άλλες νομισματικές ενώσεις του κόσμου» είπε ο ίδιος. «Επειδή μια νομισματική ένωση των BRICS -σε αντίθεση με οποιαδήποτε προηγούμενη- δεν θα είναι μεταξύ χωρών που ενώνονται με κοινά εδαφικά σύνορα, τα μέλη της θα είναι πιθανότατα σε θέση να παράγουν ένα ευρύτερο φάσμα αγαθών από οποιαδήποτε υπάρχουσα νομισματική ένωση».
«Ούτως ή άλλως, η κυριαρχία του δολαρίου δεν είναι πιθανό να τελειώσει από τη μια μέρα στην άλλη - αλλά ένα [νόμισμα των BRICS] θα ξεκινούσε την αργή διάβρωση της κυριαρχίας του», είπε.

Stephen Jen, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurizon SLJ και πρώην γκουρού της Morgan Stanley για τα νομίσματα

«Αυτό που πρέπει να εκτιμηθεί από τους επενδυτές είναι ότι, ενώ ο Παγκόσμιος Νότος δεν είναι σε θέση να αποφύγει εντελώς τη χρήση του δολαρίου, ένα μεγάλο μέρος του έχει ήδη γίνει απρόθυμο να το κάνει» είπε ο Stephen Jen.

Anwar Ibrahim, πρωθυπουργός της Μαλαισίας

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τη Μαλαισία να συνεχίσει να εξαρτάται από το δολάριο», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Anwar Ibrahim νωρίτερα αυτό το μήνα. Πρόσθεσε ότι η Μαλαισία και η Κίνα βρίσκονται ήδη σε συνομιλίες για να αξιοποιήσουν το ρινγκίτ και το ρενμίνμπι για εμπορικές συμφωνίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης