Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε BBB (high) η Ιταλία, σταθερό το trend

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε BBB (high) η Ιταλία, σταθερό το trend
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Ιταλίας από τη DBRS Morningstar
Σε «BBB (high)» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας η DBRS Morningstar, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης (trend) σε σταθερές.
Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, το σταθερό trend αντανακλά την άποψη ότι οι κίνδυνοι για τις αξιολογήσεις είναι ισορροπημένοι. Η δέσμευση της κυβέρνησης για μια συνετή δημοσιονομική στάση, σε συνδυασμό με την υγιή ονομαστική ανάπτυξη, αναμένεται να στηρίξει τη μείωση του λόγου χρέους προς το ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα. Ο δείκτης χρέους αναμένεται να συνεχίσει να μειωθεί στο 140,9% του ΑΕΠ το 2025, αλλά η σημαντική άνοδος του κόστους των τόκων θα απαιτήσει περαιτέρω πρόοδο στη δημοσιονομική εξυγίανση καθώς και διατηρήσιμη ανάπτυξη για να τεθεί ο δείκτης χρέους σε μια διαρκή πτωτική τάση.
Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης υποστηρίζεται από διάφορους παράγοντες. Η Ιταλία επωφελείται από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), καθώς και από την υποστήριξη και την υψηλή αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η οικονομία είναι μεγάλη και διαφοροποιημένη και ο μεταποιητικός τομέας έχει επιδείξει υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας παρά το ενεργειακό σοκ. Το χρέος του ιδιωτικού τομέα είναι ένα από τα χαμηλότερα μεταξύ των προηγμένων χωρών, ενώ το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας βρίσκεται σε ισχυρότερη θέση από ό,τι στο παρελθόν όσον αφορά την κεφαλαιοποίηση και έχει σημειωθεί πρόοδος στη σημαντική μείωση των NPLs. Ωστόσο, οι συνέπειες της οικονομικής επιβράδυνσης και ο αντίκτυπος της σύσφιξης των χρηματοοικονομικών συνθηκών πιθανότατα θα επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του ενεργητικού στο μέλλον, αν και σταδιακά.
Το ΑΕΠ αυξήθηκε 3,7% πέρυσι μετά την αξιοσημείωτη ανάκαμψη του 7% το 2021. Η κυβέρνηση αναμένει το ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 1% το 2023, ελαφρώς υψηλότερα από την Ευρωζώνη (0,8%), πριν φτάσει στο 1,5% το επόμενο έτος. Αυτές οι προβλέψεις περιβάλλονται από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας και εξαρτώνται τόσο από την εκτέλεση των επενδύσεων και τον αντίκτυπο της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνουν τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης